Με τους αγώνες μας να τσακίσουμε μνημόνια και εκβιασμούς (προκήρυξη της αντεπίθεσης των εργαζομένων)

Κανένας συμβιβασμός με τους εκβιαστές της Ε.Ε. και των Αγορών

 

— Άμεση κατάργηση των Μνημονίων. Διαγραφή όλου του Χρέους.

— Άμεση αποκατάσταση μισθών, συντάξεων, απολυμένων, δημοκρατικών ελευθεριών

          Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η αντιδραστική και χουντική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα μνημονιακά δεκανίκια της (ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, ΛΑΟΣ) δέχθηκαν τεράστια ήττα. Μία κυβέρνηση που δεν είχε καμία νομιμοποίηση στα μάτια των εργατικών και λαϊκών μαζών, που κυβερνούσε με τις συμμορίες των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με ξύλο χημικά και καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις για όσους τολμούσαν να αγωνιστούν «μαυρίστηκε» από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των νέων και των λαϊκών στρωμάτων. Το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτή η πρώτη νίκη των μαζών, είναι αποτέλεσμα όλων των αποφασιστικών αγώνων της τελευταίας 5ετίας. Τόσο, των λεγόμενων μεγάλων αγώνων (Σκουριές, καθαρίστριες Υπουργείου Οικονομικών, ΕΡΤ, κινητοποίηση ενάντια στα κοψίματα ρεύματος – νερού- και στους πλειστηριασμούς, εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες), όσο και  των λεγόμενων ‘’μικρών’’ απεργιών και κινητοποιήσεων. Οι εργατικές και λαϊκές μάζες συνέτριψαν με τη ψήφο τους, στις  25/1, και όλους τους εκφοβισμούς, την τρομοκρατία που χρησιμοποίησαν προεκλογικά, τόσο η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου όσο και η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ε.Ε. και ιδιαίτερα η Γερμανία, που με κάθε μέσο προσπάθησαν να επιβάλουν στον ελληνικό λαό σκληρά μνημόνια και εξαθλίωση.

      Όμως στις 25 Γενάρη κερδίσαμε μόνο μια πρώτη μάχη– ο πόλεμος συνεχίζεται και είναι ένας πόλεμος ζωής ή θανάτου. Γιατί τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά μας είναι ζωής ή θανάτου. Η κρίση και το μνημονιακό καθεστώς έχουν αφήσει ερείπια στο πέρασμά τους: συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25%, παραλυμένο τραπεζικό σύστημα και οικονομία, 4 εκ. συνάνθρωποί μας στο όριο της φτώχιας, 1,5 εκ. άνεργους και 800.000 υποαπασχολούμενους, μισθούς πείνας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, εργοδότες που οργιάζουν, καταστροφή της υγείας– ασφάλισης– παιδείας. Ένα τερατώδες Κράτος Έκτακτης Ανάγκης των ΜΑΤ–ΔΙΑΣ–ΔΕΛΤΑ και μια «δικαιοσύνη» που τρομοκρατούν, κυνηγούν, συλλαμβάνουν και καταδικάζουν όσους αντιστέκονται. Και επίσης, μπορεί απέναντί μας να μη στέκουν πλέον οι πολιτικοί υπηρέτες των Μνημονίων, οι Σαμαράς – Βενιζέλος και Σια,  αλλά συνεχίζουν να είναι απέναντί μας οι ντόπιοι καπιταλιστές και το κράτος τους, οι τραπεζίτες, οι καναλάρχες, οι εφοπλιστές, οι ντόπιοι ή οι ευρωπαίοι δανειστές/τοκογλύφοι, η ευρωπαίοι «ηγέτες», οι «θεσμοί» της Ε.Ε., όλη αυτή η συμμορία/εγκληματική οργάνωση που στο όνομα των αγορών και των επενδυτών, δεν διστάζει να εκφοβίζει, να τρομοκρατεί και να στραγγαλίζει χώρες ολόκληρες με μνημόνια ή να υποστηρίζει φασιστικές κυβερνήσεις (Ουκρανία), για να υπερασπίσει τα ιερά και τα όσιά της, δηλαδή τα κέρδη της.

   Αυτό που χρειάζεται από δω και πέρα για να ολοκληρώσουμε την νίκη μας είναι να οργανώσουμε, να εντείνουμε, να ενοποιήσουμε  και να συντονίσουμε τους μεγάλους και μικρούς αγώνες  που βρίσκονται μπροστά μας, στους χώρους δουλειάς ,στις γειτονιές, στα σχολεία και παντού. Για να αντιμετωπίσουμε την τεράστια ανθρωπιστική κρίση και να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία για τα δικά μας συμφέροντα, να παλέψουμε για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων προ μνημονίων, για την κατάληψη και εθνικοποίηση των εργοστασίων και των τομέων κλειδιά της οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο και  να επιβάλουμε στην πράξη το δικό μας αντί-μνημόνιο :

– Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 και των συλλογικών συμβάσεων 

– Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων

–  Απαγόρευση των απολύσεων

– Επαναφορά των δώρων στον δημόσιο τομέα και επιβολή της καταβολής τους στον ιδιωτικό τομέα

-Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων από τα μνημονιακά μέτρα, ακριβώς στις ίδιες θέσεις που ήταν για να λειτουργήσουν ξανά σχολεία – νοσοκομεία κλπ

-Κατάργηση της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα

Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν «για εμάς, χωρίς εμάς», ή μόνο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Καμιά κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη κρίση, τις περιβόητες αγορές, και κυρίως τους τοκογλύφους / δανειστές και τους υπερασπιστές τους, χωρίς τη μέγιστη δυνατή ενεργή υποστήριξη, συμμετοχή και κινητοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων και των λαϊκών στρωμάτων.

Με συγκεντρώσεις και πορείες σε πλατείες και γειτονιές, σε σχολεία και σχολές, με μικρές ή μεγάλες απεργίες, ακόμη και με Γενική Απεργία, αν χρειάζεται, να υπερασπιστούμε τη νίκη μας και να τη διευρύνουμε. Να αρνηθούμε τους εκβιασμούς της ΕΕ και των Αγορών, να επιβάλλουμε το δίκιο μας, τη λογική της ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών.

                 ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ