Ευρωεκλογές 2014: στήριξη της υποψηφιότητας της ΟΚΔΕ από την “Εργατική Δημοκρατία” (Τουρκία)

Απεργίες και εργατικές εξεγέρσεις, εκρήξεις της νεολαίας, διασχίζουν τις ηπείρους, από την Κίνα στη Νότια Αφρική, μέσω της Χιλής, Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχουν εκατομμύρια στον κόσμο που ορθώνουν το ανάστημά τους και αντιμετωπίζουν τη σκληρότητα των «σχεδίων προσαρμογής» που ο ιμπεριαλισμός και η μπουρζουαζία επιβάλλουν, ώστε οι εργάτες και οι λαοί να πληρώσουν για την κρίση. Όλοι εσείς που στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης τώρα παλεύετε με την σκληρή λιτότητα, τις κρατικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές – οι σύντροφοί σας στην Τουρκία, σας παρακολουθούμε με αλληλεγγύη. Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας μ’ αυτούς που υποφέρουν από την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων που προσπαθούν να φορτώσουν το κόστος της κρίσης στους εκμεταλλευόμενους – σ’ αυτούς που παλεύουν ενάντια σ’ αυτά.

Παρακολουθούμε, ιδιαίτερα από το 2009, όταν η κρίση τελικά εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη, την αποτυχία του ευρώ ως νομίσματος και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρώ, που ξεκίνησε το 2000 ως ένα ισχυρό περιφερειακό νόμισμα, με φιλοδοξίες να αμφισβητήσει από το δολάριο τον τίτλο του παγκόσμιου νομίσματος, ξεκάθαρα αποτυγχάνει. Αυτό που είναι καινούριο, είναι ότι αυτή η οικονομική κρίση, ξεκίνησε στην καρδιά του ιμπεριαλισμού, τις ΗΠΑ, και τώρα εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη και με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση καλύπτει όλες τις χώρες, επειδή η κρίση είναι παγκόσμια. Σήμερα, δοσμένου του μεγέθους της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να επιτεθούν στη δική τους εργατική τάξης και άλλους για να βρουν μια διέξοδο απ’ την κρίση.

Τονίζουμε ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή. Ήδη υπάρχουν δέκα χώρες σε ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ολλανδία, Ισπανία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχαν 26 εκ. άνεργοι το 2013, μια αύξηση 1,8 εκ. από πέρσι. Και ειδικά η χώρα σας, η Ελλάδα, είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα, καθώς παρουσιάζει τα χειρότερα νούμερα σε οικονομικούς όρους, τη μεγαλύτερη άνοδο σε όρους ταξικής πάλης και τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση σ’ ολόκληρη την περιοχή.

Mε πολλούς τρόπους, είμαστε τώρα μαζί μέσα στην ίδια πάλη. Στην Τουρκία, προς το τέλος του 2013, έγιναν γνωστά σκάνδαλα διαφθοράς συγγενών υπουργών, πράγμα που οδήγησε σε παραιτήσεις και ξέσπασμα νέων διαμαρτυριών/διαδηλώσεων. Αυτό δείχνει ισχυρά στοιχεία ότι η πολιτική κρίση, από την αρχή του 2014, αρχίζει να συνδυάζεται με την οικονομική κρίση, με προβλήματα στο νόμισμα κ.λπ. Από την άλλη, αν και η κινητοποίηση των μαζών δεν επέστρεψε στο κορυφαίο σημείο του Μάη–Ιούνη, επιμέρους κινητοποιήσεις συνεχίζουν να γίνονται στη χώρα μετά την εξέγερση του Πάρκου Γκεζί. Λοιπόν, όχι ως μέρος της ευρωζώνης, αλλά ως μέρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η πάλη έχει μόλις αρχίσει και για μας επίσης.

Σύντομα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνουν οι εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχει κανείς σ’ αυτές τις εκλογές, προβάλλοντας τα αιτήματά μας ενάντια στη συνέχιση και τη σκλήρυνση των πολιτικών λιτότητας. Οι σύντροφοί μας από την ΟΚΔΕ θα συμμετάσχουν στις εκλογές στην Ελλάδα. Συγχαίρουμε την ΟΚΔΕ για την προβολή αιτημάτων επείγουσας ανάγκης, δημοκρατικών και κοινωνικών αιτημάτων όλων των καταπιεσμένων, των ανέργων και της νεολαίας. Είναι ώρα να καταδικάσουμε τη σκληρή λιτότητα, τις νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, της Κομισιόν, της ΕΚΤ κ.λπ. και των πολιτικών ηγεσιών τους. Επομένως δίνουμε έμφαση στη σημασία της αλληλεγγύης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με τους κοινούς αγώνες της εργατικής τάξης και των λαών. Για τη διάλυση της αντιδραστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μια Εργατική Δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Κάτω η κηδεμονία της Τρόικας και των Μνημονίων.