Ευρωεκλογές 2014: στήριξη της υποψηφιότητας της ΟΚΔΕ από την “Εργατική Πάλη” (Αυστρία)

Αγαπητοί σύντροφοι,

Καλωσορίζουμε και υποστηρίζουμε την υποψηφιότητά σας για τις Ευρωεκλογές. Δίνει μια καλή δυνατότητα να παρουσιαστούν οι επαναστατικές τροτσκιστικές θέσεις στην εργατική τάξη.

Είναι προφανέστατο ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή μπουρζουαζία χρησιμοποιεί τη χώρα σας ως δοκιμαστικό εργαστήριο για τις προσπάθειές της να λύσει την κρίση σε βάρος της εργατικής τάξης. Όμως η Ελλάδα είναι επίσης ένα εργαστήριο για το εργατικό κίνημα. Ο συσχετισμός δύναμης έχει αλλάξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως δείχνει η κατάρρευση ΠΑΣΟΚ/ΠΑΣΚΕ, η κρίση του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προγράμματα και οι προτάσεις των διαφορετικών ρευμάτων δοκιμάζονται. Ο καθένας μπορεί να δει ότι το απολιθωμένο μίγμα ρεφορμισμού και σεχταρισμού του ΚΚΕ οδηγεί σε αδιέξοδο. Οι αυταπάτες για το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι πιο «ζωντανές», αλλά στο τέλος ο ρεφορμιστικός πλουραλισμός δεν προσφέρει καμία διέξοδο για την ελληνική εργατική τάξη. Και το ίδιο ισχύει για τις αναρχικές ομάδες: ο «ριζοσπαστισμός στο δρόμο» δεν δίνει προοπτική για τους ταξικούς αγώνες και την πάλη για την εξουσία.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει με οδυνηρό τρόπο την απουσία ενός επαναστατικού κόμματος. Ακόμα πιο σημαντικές είναι εκείνες οι δυνάμεις που πραγματικά προσπαθούν να χτίσουν ένα τέτοιο κόμμα – και όχι μια νεφελώδη «αριστερή» συμμαχία. Μ’ αυτή την έννοια, θεωρούμε σημαντικό ότι η ΟΚΔΕ συμμετέχει στις Ευρωεκλογές ανοιχτά με τη σημαία της.

Φυσικά, μια εργατική λύση στην καπιταλιστική κρίση μπορεί να είναι μόνο μια διεθνής λύση. Έτσι, υποστηρίζουμε το σύνθημά σας για την «ανάγκη να συντονίσουμε και ν’ αναπτύξουμε τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες σε όλη την Ευρώπη, ενάντια σε κάθε αυταπάτη για ‘εθνικές λύσεις’». Συμφωνούμε μαζί σας ότι πρέπει «να παλέψουμε για μια επαναστατική, κομμουνιστική εναλλακτική, ενάντια στα ρεφορμιστικά και νεο-ρεφορμιστικά ρεύματα, που κάνουν τόση πολύ ζημιά στο εργατικό κίνημα, του αγώνες και τις προοπτικές του». Και είμαστε μαζί με το σύνθημα-κάλεσμά σας «για μια Ευρώπη των Εργαζομένων, δημοκρατική, ριζοσπαστική, σοσιαλιστική».

Είναι απαραίτητο να εναντιωθούμε τόσο στους θεσμούς της Ε.Ε. όσο και στις εθνικές μπουρζουαζίες. Αυτό είναι αλήθεια για την Ελλάδα, όπου η εθνική κυρίαρχη τάξη επιβάλλει όλες τις επιθέσεις μαζί με την Τρόικα. Και είναι ακόμα περισσότερο αλήθεια για την κεντρικές χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία ή Αυστρία. Στην Αυστρία, στις Ευρωεκλογές υπάρχει μεγάλη δεξιά κριτική προς την γραφειοκρατία της Ε.Ε. κ.λπ. Αλλά το γεγονός είναι ότι η σημερινή πολιτική λιτότητας προωθείται από την ίδια την αυστριακή κυβέρνηση, για να πληρώσει για μια χρεοκοπημένη τράπεζα.

Η οργάνωσή μας (ARKA – Εργατική Πάλη) καλεί για ταξικό αγώνα ενάντια στην αυστριακή μπουρζουαζία και τη μπουρζουαζία της Ε.Ε. Επικεντρώνουμε σε παρεμβάσεις σε εργοστάσια και νοσοκομεία. Στα τελευταία, έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στα έντυπά μας στις εξελίξεις στο ελληνικό σύστημα υγείας και την πάλη των εργαζομένων σ’ αυτό.

Καθώς βλέπουμε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλη στην Ευρώπη, παρακουλουθήσαμε τους αγώνες στη χώρα σας όσο πιο στενά μπορούσαμε. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για ν’ αντιταχθούμε στα ψέμματα της μπουρζουαζίας στην αυστριακή εργατική τάξη σχετικά με τους «τεμπέληδες Έλληνες» κ.λπ. Και πιστεύουμε ότι, στο κάτω-κάτω, η καλύτερη διεθνιστική αλληλεγγύη είναι η ανάπτυξη των ταξικών αγώνων και της ταξικής συνείδησης ενάντια στην ίδια μας την αστική τάξη.

Είμαστε σε επικοινωνία και επαφή με την ΟΚΔΕ εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Εκτιμούμε πολύ τη σοβαρή πάλη της οργάνωσής σας – ειδικά τον επίμονο προσανατολισμό σας στην εργατική τάξη και την έμφαση που δίνετε στην οικοδόμηση ενός επαναστατικού τροτσκιστικού κόμματος. Ευχόμαστε τα καλύτερα στην εκλογική σας καμπάνια και στους επερχόμενους αγώνες,

Συντροφικά

Μαρία Πάχινγκερ – Έρικ Βέγκνερ

(για την Εργατική Πάλη, Αυστρία)

Βιέννη, 24 Απριλίου 2014