ΣΣΠ: Η ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ

Η ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ 

  Την Τρίτη 28/1, η φοιτητική λέσχη δεν λειτούργησε με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Όσοι διάβασαν την ανακοίνωση που δικαιολογούσε το κλείσιμο, μάλλον έζησαν ένα ανατριχιαστικό deja vu, αφού κάλλιστα θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι την έγραψε ο Σαμαράς. Ο λόγος λοιπόν που έμειναν χιλιάδες φοιτητές νηστικοί δεν ήταν ότι η λέσχη δεν μπορούσε να τους σιτίσει, αλλά κάποιες «μειοψηφίες» που έχουν σαν στόχο να πλήξουν τον δωρεάν χαρακτήρα της λέσχης, διαπράττοντας το «έγκλημα» να επιδείξουν στοιχειώδη αλληλεγγύη στους φοιτητές που έχουν συμπληρώσει τα ν+2 έτη φοίτησης και στους πεινασμένους που αναζητάν ένα πιάτο φαί, σταματώντας τον έλεγχο των εργολάβων και διώχνοντας τους μπράβους.

Με αυτήν την εκδικητική κίνηση το Δ.Σ. της λέσχης, οι πρυτανικές αρχές και οι εργολάβοι, επιχειρούν να καλλιεργήσουν τη διχόνοια ανάμεσα στους φοιτητές, απομονώνοντας και στοχοποιώντας αυτούς που αντιστέκονται.

  Το πραγματικό ζητούμενο για αυτούς, δεν είναι το αν θα τρώνε κάποιοι φοιτητές παραπάνω στη λέσχη. Αυτό που τους καίει είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της (ήδη λειτουργεί υπό καθεστώς εργολαβίας) και να μπει χρηματικό αντίτιμο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες λέσχες της Ελλάδας.

Η ιδιωτικοποίηση της λέσχης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επίθεσης στην εκπαίδευση. Η αλήθεια είναι ότι με αυτήν την κατάσταση αποσύνθεσης του ελληνικού καπιταλισμού, το να υπάρχει όχι απλά λέσχη, αλλά ακόμα και πανεπιστήμιο είναι γι’ αυτούς μια εξωφρενική πολυτέλεια. Γι’ αυτόν το λόγο κλείνουν σχολές και τμήματα (Σχέδιο Αθηνά), απολύουν εργαζόμενους επιβάλλοντας δουλικές σχέσεις εργασίας (βλ. διοικητικούς και εργολαβικούς υπαλλήλους), ετοιμάζουν την επιβολή διδάκτρων όπως επίσημα πρότεινε πριν από λίγο καιρό και ο ΟΟΣΑ, και επιβάλλουν ένα αυταρχικό καθεστώς μέσα στα πανεπιστήμια, με πραξικοπηματικές-εκδικητικές ενέργειες όπως αυτή, με μπράβους, σεκιούριτι, στοχοποίηση του ασύλου και του φοιτητικού κινήματος.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας όπως αυτό της δωρεάν σίτισης είναι αποκλειστικά δικό μας καθήκον. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε στα χέρια των νεοφιλελεύθερων ταλιμπάν στους οποίους έχουν μεταλλαχτεί πρυτάνεις και κοσμήτορες, ούτε στα χέρια των αετονύχηδων εργολάβων που πέφτουν πάνω στο πανεπιστήμιο που καταρρέει για να αρπάξουν ότι έχει απομείνει. Δεν μπορούμε να τσιμπήσουμε στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού-κανιβαλισμού, διαχωρίζοντας τους φοιτητές ανάλογα με τα έτη φοίτησης, ή χρεώνοντας στον μετανάστη και τον άστεγο την υπολειτουργία της λέσχης. Αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάσταση είναι η κυβέρνηση, τα μνημόνια και η διοίκηση του πανεπιστημίου.

Πρέπει στην πράξη να επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους για το πώς θα λειτουργεί η λέσχη. Με συνελεύσεις στις σχολές, ή όπου αυτό δεν είναι εύκολο με επιτροπές/πρωτοβουλίες αγώνα, να ξεκινήσουμε μια μάχη για να φύγουν οι εργολάβοι και να παραμείνει η λέσχη ανοιχτή. Να συνδέσουμε την επίθεση στη λέσχη, με την υπόλοιπη επίθεση στην εκπαίδευση, αλλά και συνολικά στις ζωές μας, οργανώνοντας μαζί με τους εργαζόμενους και την υπόλοιπη νεολαία, μια Γενική Απεργία Διαρκείας, τη μόνη διέξοδο που έχουμε απέναντι στη βαρβαρότητα που μας επιβάλλουν.

  • Δωρεάν σίτιση για όποιον το έχει ανάγκη. Κανένας έλεγχος πάσο.
  • Κανένα αντίτιμο στη λέσχη. Έξω οι εργολάβοι από τη λέσχη και το ΑΠΘ.
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ    ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ    ΠΑΛΗ