“Λευκές νύχτες” για τα αφεντικά, ωράρια-κόλαση για τους εργαζόμενους

Μετά τις αποφάσεις για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων είχαν μια ακόμα φαεινή ιδέα, για να αυξηθεί δήθεν η κατανάλωση. Το Σάββατο 28/12 τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας παρέτειναν το ωράριό τους μέχρι τις 11 το βράδυ. Το μόνο που κατάφεραν είναι ακόμα ένα πλήγμα στις σχεδόν διαλυμένες συνθήκες εργασίας και τα ωράρια των εμποροϋπαλλήλων, αφού ο τζίρος των καταστημάτων δεν παρουσίασε κάποια αύξηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας των εμπόρων (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη, η κίνηση ήταν μεν αυξημένη αλλά οι καταναλωτές δεν αγόραζαν. Φυσικό, αφού αυτό που λείπει από τους περισσότερους είναι το χρήμα και όχι ο χρόνος ή η «εορταστική διάθεση». Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τον εορταστικό τζίρο των καταστημάτων λιανικής, που φέτος αναμένεται να κυμανθεί στα 6,8 δισ. ευρώ, έναντι 7,6 δισ. το 2012, που σημαίνει απώλειες 800 εκατομμυρίων. Πιο κατατοπιστική είναι η σύγκριση του 2013 με το 2008, αφού τότε ο εορταστικός τζίρος ανερχόταν στα 21,9 δισ. ευρώ. Έχουμε δηλαδή απώλειες 68,9%!

Ο κλάδος των εμποροϋπαλλήλων είναι ένας ιδιαίτερα μαζικός κλάδος εργαζομένων, που οι εργασιακές του συνθήκες είχαν χτυπηθεί και πριν την όξυνση της κρίσης και τα μνημόνια. Από το 2010 η κατάσταση έχει χειροτερέψει, αφού οι εργοδότες του κλάδου και κυρίως οι μεγαλοεργοδότες έχουν αποθρασυνθεί, καθυστερώντας τις πληρωμές, ζητώντας συνεχώς μειώσεις μισθών, μη τηρώντας τις συμβάσεις και απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους. Όλα αυτά με τη συνεχή στήριξη κυβέρνησης, τρόικας και δοσίλογων περιφερειαρχών και δημάρχων, που έχουν πάρει μέτρα όπως η κατάργηση των συμβάσεων και των επιδομάτων, η διεύρυνση του ωραρίου, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τελευταία οι «λευκές νύχτες». Αυτά αυξάνουν συνεχώς την όρεξη των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου, που ονειρεύονται καταστήματα 24 ώρες ανοιχτά, με εργαζόμενους-δούλους, ώστε να επιβιώσουν παίρνοντας μεγαλύτερο κομμάτι από την όλο και μικρότερη πίτα της αγοράς.

Ενάντια στη «λευκή νύχτα» των μνημονιακών Καμίνη και Σγουρού πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας στις 28/12. Μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, σε συντονισμό με εργαζόμενους στο εμπόριο και με άλλα σωματεία, συλλογικότητες και συνελεύσεις γειτονιάς, έγινε από τις 7μμ συγκέντρωση έξω από το Public στην πλατεία Συντάγματος, με πανό, συνθήματα και μοίρασμα κειμένων. Ακολούθησε πορεία στην Ερμού μέχρι το ύψος της Αιόλου. Μεγάλο κομμάτι της διαδήλωσης, κινούμενο μέσω Αιόλου και περνώντας μπροστά από το Δημαρχείο, έφτασε στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου, όπου  πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις έξω από μεγάλα βιβλιοπωλεία (ΙΑΝΟΣ Bazaar, ΙΑΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ και ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ), που παρέμειναν ανοιχτά στο πλαίσιο της «λευκής νύχτας».