Εκλογές ΠΑΣΕ Vodafone – Πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του Σωματείου

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Μαρτίου 2024

Στις 21 και 22 Φλεβάρη διεξήχθησαν οι εκλογές του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον. 2 χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές, σημειώθηκε ένα θετικό αποτέλεσμα με την αύξηση του αριθμού των ψηφισάντων, με την κάλπη να ανέρχεται στις 87 ψήφους.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές, έχει εκδηλωθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση της εργοδοσίας, η οποία εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να επιβάλλει την τηλεργασία και να διαλύσει κάθε εργασιακή σχέση και δικαίωμα. Έτσι, το αυξημένο αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια πρώτη επανασυσπείρωση των συναδέλφων γύρω από το σωματείο, το οποίο αντιλαμβάνονται ως το συλλογικό όργανο που είναι ικανό να σταθεί ανάχωμα στο κλίμα τρομοκρατίας και απαξίωσης των σχέσεων εργασίας και των μισθών. Με τη συμμετοχή τους οι συνάδελφοι έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο σωματείο αναγνωρίζοντας τους μεγάλους και σκληρούς αγώνες που έδωσαν μαζί στο παρελθόν, με απεργίες, στάσεις διαμαρτυρίας και αποκλεισμούς εισόδων των κτηρίων της εταιρίας ενάντια σε απολύσεις, για το σταμάτημα των εργολαβιών, για την διεκδίκηση και εντέλει την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εν μέσω Μνημονίων. Δείχνει επίσης μια γενικότερη μετατόπιση προς την αντίσταση και τον αγώνα, επηρεασμένη και από το φοιτητικό κίνημα της περιόδου. Το καλό αποτέλεσμα των εκλογών είναι όμως και αποτέλεσμα της ενεργοποίησης και δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του σωματείου, που κράτησαν όρθιο το σωματείο μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με τη γενικευμένη τηλεργασία και το περαιτέρω ξήλωμα συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μέσω των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη.
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone έχει μια μακρά ιστορία. Είναι ένα από τα πολλά πρωτοβάθμια αγωνιστικά σωματεία που ιδρύθηκαν από το 2000 και μετά. Προσπάθησαν να διατηρήσουν τη μαχητικότητά τους κόντρα στην ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και των σωματείων – σφραγίδων του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Ιδιαίτερα απέναντι στις εκφυλιστικές πρακτικές που εφάρμοσε το ΠΑΜΕ – κατέφυγε ακόμα και σε φυσική βία – για να νεκρώσει το ΠΑΣΕ Vodafone και να το μετατρέψει σε άλλη μια σφραγίδα για να εκλέγει συνέδρους για το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το σωματείο έχει καταφέρει να διατηρήσει με νύχια και με δόντια τον χαρακτήρα του: Με σκληρούς και ενωτικούς αγώνες, μαζί με το τότε ΠΑΣΕ Wind έδωσε σκληρή μάχη ενάντια στη δημιουργία της εργολαβικής Victus για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Εν μέσω της μνημονιακής λαίλαπας, ήταν από τα λίγα σωματεία που κατάφεραν να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε μια περίοδο όπου οι μισθοί κόβονταν στη μέση και τα εργασιακά δικαιώματα θυσιάζονταν στους δανειστές.
Στις εκλογές πήραν μέρος συνάδελφοι από την Αντεπίθεση των Εργαζομένων συμμετέχοντας και στηρίζοντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο, και σημείωσαν ένα σημαντικό αποτέλεσμα καταλαμβάνοντας δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο και εκλέγοντας έναν σύνεδρο για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Νέοι συνάδελφοι στην ηλικία και στη δουλειά, που θα βάλουν το λιθαράκι τους στην ανανέωση του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικά στην ενίσχυση του σωματείου. Στο ΔΣ εκλέχθηκαν και παλιοί συνάδελφοι με εμπειρία στην διοίκηση του σωματείου, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στους αγώνες στο παρελθόν και, με την κινητοποίησή τους συνέβαλλαν στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση του σωματείου, όμως η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια επίθεση άνευ προηγουμένου στοχεύοντας στη διάλυση κάθε εργατικής νομοθεσίας και του συνδικαλισμού, μετατρέποντας σε νόμο το «δίκιο του εργοδότη», απαγορεύοντας ακόμα και την απεργία. Σε απόλυτη σύμπνοια και η εργοδοσία της Vodafone που το προηγούμενο διάστημα δε δίστασε να απολύσει και ενεργά μέλη του σωματείου. Η κατάσταση αυτή επισφραγίζεται με τη διασπαστική πολιτική του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, που έχει ιδρύσει ένα διασπαστικό «σωματείο» στη Vodafone, το οποίο βέβαια δεν έχει κηρύξει ούτε μια απεργία αλλά ξέρει να καταφέρεται και να πετάει λάσπη ενάντια στο ΠΑΣΕ Vodafone κάθε τόσο. Έτσι προκαλούν μια σύγχυση στους συναδέλφους, ενώ η διοίκηση παρακολουθεί και τρίβει τα χέρια της με ικανοποίηση. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο έχει χρέος να τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι συνάδελφοι. Με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα πρέπει να μπούμε μπροστά στη μάχη για την ενίσχυση του σωματείου με νέες εγγραφές, με εξωστρεφείς δράσεις, να γίνει ξανά ένα όπλο στα χέρια κάθε συναδέλφου με γενικές συνελεύσεις και μαχητικά μέσα πάλης, θυμίζοντας στην εργοδοσία τη δύναμη των εργαζομένων όταν αποφασίζουν να παλέψουν για τα δικαιώματα και τις ζωές τους. Σε αυτή την κατεύθυνση υποσχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους που μας στήριξαν ότι θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα.
Νίκος Σπίνος, μέλος ΔΣ ΠΑΣΕ Vodafone-Πάναφον