Η Άποψή μας | Μετά τα ιδιωτικά ΑΕΙ, σειρά έχουν τα Λύκεια

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Μαρτίου 2024 

Συνέβη και αυτό: Η εξοχότατη πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κ. Σακελλαροπούλου αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχέδιου για το γάμο των ομόφυλων, γιόρτασε σε γνωστό gay bar μαζί με γνωστούς ομοφυλόφιλους (Πατέλης, Καπουτζίδης, Σεργουλόπουλος, Τάκης κ.ά). Την είδηση δημοσιοποίησε η πρόεδρος των λεσβιών Ελλάδος (και προσωπική φίλη της εξοχότητας της κας Προέδρου, όπως πάλι αποκάλυψε η ίδια), η οποία οργάνωσε και την γιορτή. Αυτή η ανεπίτρεπτη ενέργεια της ΠτΔ να γιορτάζει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για το οποίο η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη αλλά και δεν επιτρέπεται λόγω της ιδιότητας που έχει, μονάχα από ένα πρόσωπο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια και τις περικοπές συντάξεων, μισθών και δώρων που καταδίκασαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους, θα μπορούσε να γίνει. Άλλωστε αυτό ήταν το μόνο προσόν για το οποίο οι νεοφιλελεύθεροι αγριάνθρωποι του Μητσοτάκη την έκαναν ΠτΔ. Τέλος στο ίδιο gay bar βρέθηκαν και η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάνη και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, προφανώς για να γιορτάσουν κι αυτές.

Όλος αυτός ο αγγελικά πλασμένος συρφετός ετοιμάζεται να ψηφίσει και να εγκρίνει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταπατώντας ακόμη και το άρθρο 16 του Συντάγματος. Φαίνεται ότι μόλις η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως δήλωσε και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, ετοιμάζει αλλαγές στα Λύκεια, μετατρέποντάς τα επί της ουσίας σε εξεταστικά κέντρα.

Διάλυση και ιδιωτικοποίηση και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», αυτά που σχεδιάζονται για τα Λύκεια είναι σε γενικές γραμμές τα εξής:

– Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετρούν οι βαθμοί σε 4 μαθήματα με εξετάσεις από την Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.).

– Τα θέματα θα κληρώνονται από την Τ.Θ. στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μαθητές. Εξετάσεις για την εισαγωγή θα υπάρχουν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου (Α, Β και Γ).

– Οι απόφοιτοι από το Λύκειο θα παίρνουν Εθνικό Απολυτήριο (Ε.Α.). Ο βαθμός του Ε.Α. θα προκύπτει από τους βαθμούς των δύο τελευταίων ή και των τριών τάξεων. Εάν μετρούν οι βαθμοί μόνο των δύο τάξεων, η βαρύτητά τους θα είναι 30%-40% για τη Β΄ και 60%-70% για τη Γ΄ Λυκείου. Εάν μετρά και ο βαθμός της Α΄ Λυκείου, τα ποσοστά θα είναι 10% για την Α΄, 30% για τη Β΄ και 60% για τη Γ΄ Λυκείου.

– Για να μπαίνουν στα ΑΕΙ οι μαθητές θα παίρνουν βαθμό εισαγωγής, που θα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών στις εξετάσεις στα 4 μαθήματα προσανατολισμού Γ΄ Λυκείου. Με βάση αυτόν τον βαθμό εισαγωγής οι μαθητές θα υποβάλλουν, όπως και τώρα, μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ. Βέβαια, θα συνυπολογίζεται και ο μέσος όρος στα 4 μαθήματα στις εξετάσεις της Β΄ Λυκείου, αλλά μόνο εάν είναι καλύτερος από τον μέσο όρο της Γ΄ Λυκείου. Για να αποκτήσει κάποιος βαθμό εισαγωγής, θα πρέπει να έχει πάρει Ε.Α.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα Λύκεια είναι μια νέα πρόκληση για την νεολαία αλλά και όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτή η καινούργια αντιδραστική μεταρρύθμιση έχει τις ρίζες της σε μια παλιά αντίληψη ότι οι μαθητές πρέπει να αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους καθ’ όλη τη διαδρομή τους στο Λύκειο. Μ’ αυτό τον τρόπο τα Λύκεια χάνουν τη οποιαδήποτε ανεξαρτησία/αξία τους και τύποις και ουσία μετατρέπονται σε εξεταστικά κέντρα. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό το νέο Λύκειο θα αρχίσει την λειτουργία του από την επόμενη σχολική χρονιά (2024-2025). Επομένως, τα Λύκεια, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, θα μετατραπούν 100% σε εξεταστικά κέντρα. Έτσι, κάποιος μαθητής από την επόμενη σχολική περίοδο (2024-2025) θα μπαίνει σχεδόν αποκλειστικά στο Λύκειο εφόσον θέλει και προπαντός μπορεί (οικονομικά κ.λπ.) να μπει σε κάποιο πανεπιστήμιο, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Είναι βέβαιο ότι αυτά τα Λύκεια – εξεταστικά κέντρα θα κοστίζουν πανάκριβα στις οικογένειες, ιδιαίτερα στις πιο αδύνατες οικονομικά, μια που θα αναγκασθούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά φροντιστήρια, τουλάχιστον για ένα ή δυο χρόνια παραπάνω. Έτσι με την αύξηση του πλήθους των εισαγωγικών εξετάσεων (στις 3 τάξεις του Λυκείου αντί για 1) θα αυξάνεται και η δαπάνη των οικογενειών για φροντιστήρια και θα προχωράει ακόμα περισσότερο η έμμεση ιδιωτικοποίηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τέλος, και τα δίδακτρα των φροντιστηρίων κάθε είδους (κέντρα μελέτης, κέντρα ειδικής αγωγής για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα κ.λπ.) θα αυξηθούν και αυτά, μια που θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από αυτή που έχουν σήμερα.

Με αυτό το σχεδιασμό η κυβέρνηση πραγματοποιεί ακόμη ένα χτύπημα στη νεολαία και γενικότερα στην κοινωνία. Ενώ ετοιμάζεται να ψηφίσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, σχεδιάζει κι ένα νέο χτύπημα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την μετατροπή των Λυκείων σε εξεταστικά κέντρα και την απόλυτη σύνδεσή τους με τα Πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά. Οι μόνοι κερδισμένοι από τις επερχόμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εκπαίδευση (και παντού) θα είναι το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις. Είτε εκείνες που θα ιδρύσουν πανεπιστήμια είτε εκείνες που έχουν φροντιστήρια. Επιπλέον, αυτοί οι οποίοι θα έχουν μόνο ένα απολυτήριο Γυμνασίου θα αποτελούν μια φτηνή εργατική δύναμη, που είναι και αυτός ένας από τους στόχους της κυβέρνησης των α(χ)ρήστων. Να συμπληρώσουμε ακόμη ότι για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση σχεδιάζει και άλλες αλλαγές με κεντρικό στόχο την υποχρηματοδότηση και την γενίκευση των διδάκτρων.

Κάθε μέρα που αυτή η άθλια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία είναι μια καταστροφή για την Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση το βιοτικό μας επίπεδο… την ίδια μας την ζωή. Είναι πλέον ώρα, πριν να είναι πολύ αργά, να τους διώξουμε. Η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης από τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία είναι θέμα επιβίωσης για όλη την κοινωνία.