Όχι στον αποκλεισμό του Φεστιβάλ «Αναιρέσεις»

Την φίμωση πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα στα πανεπιστήμια θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση και πρυτάνεις. Όπως καταγγέλλουν οι «Αναιρέσεις», το ΝΑΡ και η νΚΑ, αλλεπάλληλες είναι οι αρνήσεις από τα πανεπιστήμια και τους δήμους για την παραχώρηση χώρου για την διεξαγωγή του Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2024. Ενώ από τον Δεκέμβρη έχει κατατεθεί γραπτό αίτημα προς την αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες για να επιτευχθεί τελικά η επικοινωνία τον Απρίλιο και να πάρουν την απάντηση ότι ο χώρος δεν θα παραχωρηθεί για καμία πολιτική εκδήλωση από εδώ και στο εξής, βάζοντας  μάλιστα ως δικαιολογία τις υποτιθέμενες εργασίες ανάπλασης του χώρου, δικαιολογία που έχουν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Την παραχώρηση χώρου αρνήθηκε και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το ΕΚΠΑ με απόφαση των οργάνων διοίκησης, Πρύτανη και Αντιπρύτανη, χωρίς καμία αιτιολογία και αφορμή.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτός ο αποκλεισμός συνδέεται με το ν. Πιερρακάκη και την γενική προσπάθεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των πάντων. Στα πανεπιστήμια που διαμορφώνει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μητσοτάκη, δεν υπάρχει χώρος για πολιτικοποίηση, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, πόσο μάλλον όταν αυτές προσελκύουν κόσμο του αγώνα και του κινήματος. Υπάρχει χώρος μόνο για εταιρίες, κοινωφελή ιδρύματα και ό,τι άλλο συνδέει τα πανεπιστήμια με την αγορά και προωθεί προς την ιδιωτικοποίησή τους και την εμπορευματοποίηση της παιδείας.

Δεν είναι πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν και τα υπόλοιπα φεστιβάλ αγωνιστικού χαρακτήρα, όπως επίσης και οργανώσεις της αριστεράς και της αναρχίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάκληση της άδειας από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ του 2023 αλλά και το περιστατικό στο ΑΠΘ με την περικύκλωση φοιτητών από αστυνομικές δυνάμεις την ώρα που διεξάγονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός του και την ανάκληση άδειας από την κοσμητεία τελευταία στιγμή σε διήμερο φεστιβάλ.

Στεκόμαστε δίπλα στις Αναιρέσεις και διεκδικούμε να δοθεί ο χώρος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Να παραμείνουν οι δημόσιοι χώροι δημόσιοι και ανοιχτοί σε πολιτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις – φεστιβάλ. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα μετατρέψουν όλες τις σχολές σε αποστειρωμένους χώρους από οποιαδήποτε πολιτική δράση, που προκαλούν τον μαζικό ταξικό αποκλεισμό της νεολαίας από τα πανεπιστήμια.