Ελεύθεροι οι εμπρηστές στο Μάτι!

Μια ακόμα προσβολή για τους νεκρούς από τις εγκληματικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Ποινές από τρία έως 111 χρόνια συνολικά επέβαλε στους έξι κατηγορούμενους το δικαστήριο για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. Μάλιστα, οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ η ημέρα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη (περίπου 38.000 ευρώ αναλογούν στο κάθε  ένοχο). Βέβαια, η αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης στην ουσία τους απαλλάσσει από την καταβολή ακόμη και ενός ευρώ.

Στα 8 χρόνια παραγράφονται τα πλημμελήματα αν δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, δηλαδή απόφαση όχι μόνο του Εφετείου αλλά και του Αρείου Πάγου, ενώ ήδη τον Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι εντός 2 ετών θα πρέπει να έχουν γίνει 2 δικαστήρια και να έχουν εκδοθεί αποφάσεις. Εάν υπολογίσουμε πόσο καθυστέρησε να γίνει η δίκη τότε, παρά και την παρέμβαση εισαγγελέα και επίσπευση των διαδικασιών, η έκβαση μοιάζει προσχεδιασμένη από καιρό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για άλλη μία φορά αποδεικνύει πως τα δάκρυα που έχυνε πάνω από τα πτώματα των 104 νεκρών στο Μάτι και οι κραυγές για τιμωρία ήταν απλά ένα καλοστημένο θέατρο. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται παντελώς απών ακόμα και από τη συζήτηση για τη δίκη σφυρίζοντας αδιάφορα για ένα έγκλημα που έγινε επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεκαετιών των κυβερνήσεων, που οδήγησαν στην ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού λόγω της διάλυσης των υποδομών, στην σταθερή και μόνιμη έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης, σε τρομακτικές ελλείψεις σε σταθερό προσωπικό, ήταν υπεύθυνες γι’ αυτή την καταστροφή που οδήγησε σε βάναυσο θάνατο 104 ανθρώπους. Τα Μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές επιβάρυναν πολλαπλά αυτή την κατάσταση, με εγκληματικές κοινωνικές, ανθρώπινες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά, ο «κρατικός μηχανισμός» έχει αποδειχθεί παντελώς ανίκανος σε κάθε «φυσική καταστροφή» μικρής ή μεγάλης κλίμακας.  Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση του Μητσοτάκη που απέναντι στις τεράστιες καταστροφές το καλοκαίρι (1.400.000 καμένης γης) και τον Σεπτέμβριο του 2023 (πλημμύρες στη Θεσσαλία) έκλεινε τα μάτια και άφηνε εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα στο έλεός τους. Είναι αυτή η κυβέρνηση που βρίσκεται μαζί με την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη βουτηγμένη σε κάθε σκάνδαλο και αποδίδει εγκλήματα όπως αυτό στα Τέμπη στην ατομική ευθύνη.

Μας καίνε, μας πνίγουν και μας δολοφονούν! Δεν έχουν σκοπό να αποδώσουν δικαιοσύνη γιατί είναι οι ίδιοι και το επιτελικό τους κράτος που ευθύνεται για τέτοιες τραγωδίες. Καμία ανοχή στην κυβέρνηση της συγκάλυψης. Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς. Εργαζόμενοι, νεολαία και φτωχά λαϊκά στρώματα οφείλουμε να αγωνιστούμε για να δοθούν πραγματικές λύσεις που θα αποτρέψουν επόμενα εγκλήματα και να απαιτήσουμε παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.