Μαθητική Αντεπίθεση: Μετατρέπουν τα σχολεία σε εξεταστικά κάτεργα

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ

Μέσα στον Απρίλη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου «Ανοιχτό σχολείο». Η ψήφιση και εφαρμογή του σημαίνει ολέθριες συνέπειες για τους μαθητές και την νεολαία ειδικά ενώ έχει ψηφιστεί (8/3/2024) ο νόμος Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα: α) Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετράει ο βαθμός σε 4 μαθήματα, των οποίων η ύλη θα καθορίζεται από την Τράπεζα Θεμάτων. β) Οι απόφοιτοι θα παίρνουν Εθνικό Απολυτήριο με τον βαθμό να προκύπτει είτε από τις τρεις τάξεις του Λυκείου (Α΄ Λυκείου 10%, Β΄ Λυκείου 30%, Γ΄ Λυκείου 60%), είτε από τις τελευταίες δύο (Β΄ Λυκείου 30-40% και Γ΄ Λυκείου 60-70%), γ) Για να μπει κανείς στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να αποκτήσει βαθμό εισαγωγής από τον μέσο όρο που θα προκύψει στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα προσανατολισμού και να κάνει έτσι μηχανογραφικό. Ο βαθμός της Β΄ Λυκείου θα συνυπολογίζεται μόνο εάν είναι καλύτερος από αυτόν της Γ΄ Λυκείου. Με άλλα λόγια. οι μαθητές αναγκάζονται να δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου.

Συνειδητά αυξάνεται ο αριθμός των εξετάσεων στα Λύκεια, ώστε όλο κι λιγότεροι μαθητές να μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Ένας μαθητής και η οικογένειά του  αναγκάζεται να βρει χιλιάδες ευρώ για τα φροντιστήρια σε όλο το Λύκειο, για να περάσει στα ΑΕΙ, μόνο και μόνο για να σπουδάσει στα πανεπιστήμια με δίδακτρα που ονειρεύεται ο Πιερρακάκης. Ο αριθμός των μαθητών που έχει αυτή την δυνατότητα είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία σε σχέση με τα παιδιά των φτωχών οικογενειών που δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα βασικά. Το «νέο σχολείο» αυξάνει το άγχος, την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των μαθητών, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους των ποσοστών σε κάθε τάξη του Λυκείου. Ο Μητσοτάκης θέλει ο αριθμός των μαθητών που θα έχει μόνο απολυτήριο Γυμνασίου να αυξηθεί ραγδαία, για να μας αναγκάσει να εργαζόμαστε από τα δεκαπέντε μας με μισθούς-ψίχουλα και χωρίς δικαιώματα.

Απαραίτητο συμπλήρωμα στην ιδιωτικοποίηση της δευτεροβάθμιας είναι η αυστηροποίηση των ποινών στους μαθητές. Με αυτό τον τρόπο οι άχρηστοι της ΝΔ λένε ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Όμως, «ξεχνάνε» πως ο μεγαλύτερος εκφοβισμός και βία είναι να πετιούνται οι μαθητές από την εκπαίδευση, επειδή δεν έχουν να πληρώνουν χιλιάδες στα φροντιστήρια από το γυμνάσιο. Τα σχολεία-κάτεργα και οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των πλουσίων γεννούν την βία μέσα στα σχολεία μας. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη: να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις στους εκτρωματικούς νόμους που ψηφίζουν και μας θέλουν εκτός της δημόσιας-δωρεάν παιδείας.

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη (με την στήριξη των μνημονιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) είναι αποφασισμένη να τελειώνει μια για πάντα με τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Πασχίζουν με βίαιο τρόπο να προσαρμόσουν τις ανάγκες, τις σπουδές και το μέλλον μας στην χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Καμία απολύτως ανάγκη δεν έχουν από ειδικευμένους επιστήμονες, παρά μόνο από ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους εργάτες. Βασίζονται όλο και περισσότερο στην αρπαγή και την κερδοσκοπία. Για αυτό ξεπουλάνε και ιδιωτικοποιούν χωρίς ντροπή κάθε τι δημόσιο και δωρεάν (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, υποδομές κ.λπ.), ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται πλημύρες, πυρκαγιές, Τέμπη κ.λπ.

Δεν θα δεχτούμε να θυσιαστούμε ούτε εμείς ούτε τα διακαιώματά μας στο βωμό του κέρδους. Ο αγώνας όμως έχει απαιτήσεις, όπως έδειξε και το πρόσφατο φοιτητικό κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί δεν αντιπαλεύουμε έναν ακόμα νόμο αλλά ένα ολόκληρο καθεστώς. Μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκονται η ΕΕ, το κεφάλαιο, όλη η ελίτ και οι μηχανισμοί τους. Το μαθητικό κίνημα πρέπει να προτάξει έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. Χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αγώνα με βάση την ενεργό συμμετοχή και κινητοποίηση των μαθητών. Την πλατιά συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, στην οργάνωση του αγώνα από κοινού με τους φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί ότι ο αγώνας θα μετατραπεί σε μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση της ΝΔ και θα πετύχει ένα ρήγμα στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ Ν/Σ «ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ».
  • ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ.
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΝΔ.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 

math-antepithesi.blogspot.com

email: [email protected]