Πολύμορφος αγώνας διαρκείας για να μην περάσει η αξιολόγηση

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

ΑΠΟ ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΑΔΕΔΥ- ΣΕΠΕ- ΕΛΜΕ

ΟΛΕΣ-ΟΙ  ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ

Συναδέλφισσες -οι,

Εδώ και τρία χρόνια ο κλάδος των εκπαιδευτικών δίνει τη μάχη ενάντια  στην αξιολόγηση –ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Παρά τις απειλές, την τρομοκρατία, την κατασυκοφάντηση του κλάδου και τις δικαστικές αποφάσεις που χαρακτηρίζουν «παράνομες» τις απεργίες-αποχές των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ ο κλάδος στάθηκε όρθιος με τα πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία-αποχή και στις στάσεις εργασίας από την ατομική αξιολόγηση. Οι τελευταίες αποφάσεις των δικαστηρίων που έκριναν την απεργία-αποχή των ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ «παράνομη και καταχρηστική» και της ΟΛΜΕ «παράνομη», αποτελούν ένα δικαστικό πραξικόπημα της κυβέρνησης. Η απεργία- αποχή χαρακτηρίζεται «πολιτική απεργία», γιατί είναι απεργία ενάντια σε ψηφισμένο νόμο και ουσιαστικά η λογική της απόφασης αυτής απαγορεύει οποιαδήποτε απεργία στους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς από τη θέση τους απεργούν ενάντια σε νόμους που ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν. Αυτή η χουντικής έμπνευσης λογική καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία!

Η κυβέρνηση από τον πρώτο χρόνο της νέας θητείας της βιάζεται να περάσει άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα

Η τελική φάση της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της εκπαίδευσης αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των μέτρων αυτών. Τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή διδάκτρων και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, ακολουθεί το χτύπημα του Λυκείου με τις συνεχόμενες πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και το «εθνικό ή ακαδημαϊκό απολυτήριο», που στοχεύει να απομαζικοποιήσει το Λύκειο. Για να προχωρήσει σε αυτά τα σχέδιά της η κυβέρνηση πρέπει να χτυπήσει την αντίσταση των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση-ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δικαστικές προσφυγές – απειλητικές εγκύκλιοι και καταστολή η μόνη συνταγή κυβέρνησης – Υπουργείου Παιδείας

Η κυβέρνηση αναγκάζεται διαρκώς να καταφεύγει σε κατασταλτικά μέσα, γιατί δεν μπορεί να πείσει κανέναν για την άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Το πρόσφατο φοιτητικό κίνημα με κινητοποιήσεις για δύο μήνες απέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών είναι κάθετα αντίθετη στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων. Οι μαζικές αυτές κινητοποιήσεις προστίθενται αντικειμενικά στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση-ιδιωτικοποίηση του  δημόσιου σχολείου. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι τελείωσε με το φοιτητικό κίνημα είναι γελασμένη. Η εφαρμογή της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων, μέσω της επιβολής διδάκτρων παντού, απειλεί να επαναφέρει τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος στην πρώτη γραμμή. Το νομοσχέδιο για το Λύκειο και το εθνικό απολυτήριο θα πετάξει την πλειοψηφία των μαθητών από το Λύκειο. Αυτές τις εξελίξεις φοβάται η κυβέρνηση και επιχειρεί να κλείσει τα μέτωπα στην εκπαίδευση.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά μόνο να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αγώνας για τη σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι μακρύς και σκληρός. Στην κρίσιμη αυτή του φάση οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κρατήσουμε την αντίσταση και τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Αν υποχωρήσουμε τώρα κάτω από τα δικαστικά πραξικοπήματα της κυβέρνησης, μετά από τρία χρόνια αγώνα και αντίστασης, ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο εύκολα τα σχέδιά της για πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αν η αξιολόγηση περάσει θα είναι μια σημαντική ήττα και η ζωή εκπαιδευτικών και μαθητών στο σχολείο θα είναι ένας ατελείωτος Γολγοθάς, ενώ βασικά εργασιακά δικαιώματα – κατακτήσεις, όπως η μονιμότητα η ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, το δικαίωμα στον συνδικαλισμό κ.α,. θα γίνουν παρελθόν.  Δεν θα τους αφήσουμε να καταργήσουν το πιο δυνατό μέσο αντίστασης μας και να επιβάλλουν την απαγόρευση της απεργίας ενάντια σε ότι νομοθετούν στην βουλή.

Σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση οι παρατάξεις στις ΔΟΕ-ΟΛΜΕ  της ΔΑΚΕ(ΝΔ), Αυτόνομου Δικτύου– ΣΥΝΕΚ(ΣΥΡΙΖΑ), ΠΕΚ-ΔΗΣΥ(ΠΑΣΟΚ)

Οι παρατάξεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην ΔΟΕ-ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ-ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΠΕΚ-ΔΗΣΥ) για μία ακόμη φορά κάνουν ότι μπορούν για να υποσκάψουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση.

Στην ΔΟΕ επικαλούμενες τη δικαστική απόφαση υποχωρούν ατάκτως. Παριστάνουν τους «υπεύθυνους», επικαλούνται «ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ότι το Υπουργείο κάνοντας χρήση της απόφασης … θα προχωρήσει σε χρήση των ποινών του άρθρου 56 του ν.4823/21», όπως αναφέρουν στην ανάλυση της απόφασης του δικαστηρίου που ανακοίνωσαν. Ακόμη κι αν αυτό που επικαλούνται είναι σωστό, πρόκειται για «ένα ενδεχόμενο» που ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί είναι η συνέχιση της απεργίας- αποχής με τους μαζικούς όρους, που είχε μέχρι τώρα. Μόνο τότε το υπουργείο δεν θα μπορεί να επιβάλει καμιά ποινή. Άλλωστε και η μέχρι σήμερα αντίσταση στην αξιολόγηση «παράνομη» ήταν για την κυβέρνηση. Αναγκάστηκε όμως να υποχωρεί για δύο χρόνια κάτω από το βάρος της μαζικής συμμετοχής του κλάδου στην απεργία-αποχή.

 Στην ΟΛΜΕ μετά την τελευταία Γ.Σ των προέδρων(9/3) αφού πάρθηκε ομόφωνα η προκήρυξη της απεργίας – αποχής από την ΟΛΜΕ, δεν «φρόντισαν» να έχουν έτοιμα τα διαδικαστικά για προκηρύξουν την απεργία – αποχή άμεσα,  αλλά και όταν την κήρυξαν δεν έστειλαν τη δήλωση συμμετοχής στις ΕΛΜΕ παρά την Παρασκευή15/3 στις 11:30  (μία εβδομάδα μετά) με αποτέλεσμα και να μείνουν ακάλυπτοι οι συνάδελφοι και να βγει η απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη πριν προλάβει να συμμετάσχει κανένας εκπαιδευτικός!!! Στην συνέχεια αυτές οι δυνάμεις με αρωγό αυτή τη φορά την ΑΣΕ(ΚΚΕ) αντί να επαναπροκηρύξουν άμεσα την απεργία ή να κάνουν έφεση, καλέσαν νέο γύρο Γ.Σ(26 με 29-3) και νέα ΓΣ προέδρων στις 30/3. Αφήνοντας αυτήν τη φορά 3 εβδομάδες τουλάχιστον τους συναδέλφους μόνους απέναντι στους αξιολογητές (Διευθυντές – Σύμβουλους). Είναι φανερό ότι οι παρατάξεις αυτές ψάχνουν απλώς άλλοθι για να υποσκάψουν σοβαρά και να  κλείσουν τον αγώνα. Η ηττοπάθεια και ο φόβος που καλλιεργούν μόνο την κυβέρνηση εξυπηρετούν.

Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο (συνεχείς επαναπροκηρύξεις της απεργίας – αποχής από ΑΔΕΔΥ – ΔΟΕ – ΣΕΠΕ), απεργίες, διαδηλώσεις. Συμμετέχουμε μαζικά στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ μας και παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Αποφασίζουμε:

  • Συνεχείς Επαναπροκηρύξεις της Απεργίας – Αποχής από ΔΟΕ – ΟΛΜΕ αλλά και από ΣΕΠΕ –  ΕΛΜΕ
  • Προκήρυξη στάσεων εργασίας και για τον Απρίλη
  • Απεργίες μέσα στον Απρίλη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Επιτροπές Αγώνα και Απεργιακά Ταμεία.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Τηλ:2310265730,  email: [email protected]