Δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα για τα κέρδη τους – καμιά εμπλοκή της χώρας στην ερυθρά θάλασσα

Στηρίζουμε τους ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ που διεκδικούν τα αυτονόητα: ΣΣΕ και προστασία των εργαζομένων

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, δύο ναυτεργάτες σκοτώθηκαν και ακόμη έξι τραυματίστηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα, περιοχή που χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη αποστολής ελληνικών και ελληνόκτητων πλοίων, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέα με τους «φίλους» της εφοπλιστές. Πρόκειται για ένα προδιεγραμμένο έγκλημα της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, για ακόμη μία φορά, αγνοεί επιδεικτικά τους εργαζόμενους. Το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, πολλές φορές έκρουε το κώδωνα του κινδύνου για την αποστολή ναυτεργατών στην Ερυθρά Θάλασσα ξεκαθαρίζοντας πως «ο δρόμος που άνοιξαν οι Έλληνες εφοπλιστές περιφρονώντας τους κινδύνους για τη ζωή των ναυτεργατών, θα οδηγήσει αναπόφευκτα να θρηνήσουμε θύματα».

Κι ενώ, την ίδια περίοδο, 18 μεγάλοι ναυτιλιακοί κολοσσοί που ελέγχουν πάνω από το 80% των container ships, έχουν αλλάξει ρότα στα πλοία τους και κάνουν τα δρομολόγια μέσω της Νότιας Αφρικής, οι Έλληνες εφοπλιστές σκέφτονται μόνο με βάση τα κέρδη τους κι επιμένουν να δρομολογούν τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδεικνύει περίτρανα πως είναι ο πιο πιστός φίλος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, αφού ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή ναυτικών δυνάμεων, στέλνοντας τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, εμπλέκοντας ξανά τη χώρα στους επικίνδυνους στρατιωτικούς και πολεμικούς σχεδιασμούς των δυτικών ιμπεριαλιστών. Μια εμπλοκή που συνεχώς διευρύνεται από την Ουκρανία στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Μέση Ανατολή με την ισραηλινή σφαγή κατά του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού.

Καθημερινά οι εργαζόμενοι ρισκάρουν τις ζωές τους για μεροκάματα της πείνας. Έρχονται αντιμέτωποι με τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη – Άδωνη, με την κρίση, τις μηδενικές παροχές σε μέτρα ασφάλειας και με τον κίνδυνο, που όπως αποδεικνύεται, συχνά είναι θανάσιμος. Από την άλλη, το κράτος και οι εργοδότες μας βλέπουν ως εργαλεία για να βγαίνει η δουλειά και να θησαυρίζουν, ενώ η απανθρωπιά τους δεν έχει τέλος. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, κι αυτοί μιλούν για κέρδη… Δεν μπορούμε να το δεχτούμε άλλο!

Η μόνη απάντηση είναι η συλλογική. Οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς. Δημιουργούμε επιτροπές αγώνα, αποφασίζουμε εμείς πώς θα αγωνιστούμε απέναντι στην συντονισμένη επίθεση εργοδοτών – κυβέρνησης. Μαζική αντεπίθεση είναι η μόνη μας λύση, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στο βωμό του κέρδους των αφεντικών.

  • Να σταματήσει η διέλευση ελληνικών και ελληνόκτητων πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα
  • Θέσπιση τώρα ειδικής ΣΣΕ για την προστασία των ναυτεργατών, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών
  • Καμία εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο – Καμία θυσία για τα κέρδη τους

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ