Τίτλοι τέλους για τη δημόσια – δωρεάν Υγεία

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Μαρτίου 2024

Η ά(χ)ριστη κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη, μετά την εκλογική της νίκη συνεχίζει δυναμικά και σταθερά βήμα το βήμα, την λαομίσητη νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Πιστή στις επιταγές του κεφαλαίου («απαγορεύεται το απαγορεύεται για το κεφάλαιο») για ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, έχει βάλει σκοπό να εξαφανίσει την λέξη «δωρεάν». Πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο για την Παιδεία που καταπατά ακόμα και άρθρο του Συντάγματος (βλ. άρθρο 16)!

Η συνταγή είναι παλιά και επιτυχημένη: Απαξίωση – Εγκατάλειψη – Συκοφαντία – Ξεπούλημα. Και δεν θα μπορούσε να αλλάξει ούτε και στην περίπτωση της Υγείας. Δεκαετίες τώρα τα κοράκια των επιχειρηματικών ομίλων προσπαθούν να κατασπαράξουν και αυτό το φιλέτο. Αυτό που έχουν κάνει ως τώρα όλες οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι να κόψουν και να μοιράσουν αυτό το φιλέτο πολύ προσεχτικά. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ΣΔΙΤ, μετατροπή νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, εργολάβοι, περιορισμός κρατικού προϋπολογισμού, κ.λπ. είναι όλα λίγο-πολύ γνωστά.

Από την προηγούμενή της κιόλας τετραετία, η ΝΔ ήταν ξεκάθαρη όσον αφορά στις θέσεις της για την Υγεία. Το πρόγραμμά της στόχευε στην μετατροπή της σε αποκλειστικά ατομική ευθύνη. Για παράδειγμα, αν κάποιος αρρωστήσει επειδή δεν τηρεί τους κανόνες πρόληψης θα πρέπει να επωμιστεί και τα έξοδα της θεραπείας του! Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος είναι δεδομένο πως θα αποκλείσει ή θα περιορίσει σε μια στοιχειώδη περίθαλψη την πλειοψηφία των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι ένα πρόγραμμα εγκληματικό και βάρβαρο.

Συνειδητά και σχεδιασμένα λοιπόν η κυβέρνηση καταστρέφει τα νοσοκομεία και την δημόσια περίθαλψη. Μακροχρόνια υποχρηματοδότηση (μελέτη της ΕΕ το 2020 συμπεραίνει πως η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη δημόσια δαπάνη για την Υγεία, 45% κάτω του μέσου όρου της ΕΕ!). Άρνηση για όποια πρόσληψη (έχουν ξεπεράσει τις σαράντα χιλιάδες οι κενές οργανικές θέσεις). Υπερεντατικοποίηση των εργαζόμενων (ετεροαπασχόληση και μετακίνηση – εφημεριακή υπερεξόντωση γιατρών, πολλαπλά πόστα λοιπού προσωπικού, κ.λπ.).

Τώρα επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα με την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Δηλαδή την κατάργηση της Δωρεάν Υγείας. Εισάγει τα απογευματινά χειρουργεία, αυξάνει την συνεισφορά των ασφαλισμένων στα φάρμακα, βάζει χαράτσι στα παραπεμπτικά των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, ανοίγει διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες γιατρούς και στέλνει τους γιατρούς του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα. Θολώνει γενικά το τοπίο σε βαθμό που να μην ξεχωρίζει εντέλει ο ιδιωτικός από τον δημόσιο τομέα.

Απογευματινά χειρουργεία

Δια στόματος υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή από τους ασθενείς εισάγονται για δύο λόγους. Ο ένας είναι «για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία»! Ο δεύτερος «για να δοθεί μια επιπλέον διέξοδος σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και μάλιστα με νόμιμο τρόπο»! Αυτή τη στιγμή, πάνω από 100 χιλιάδες ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής των δημόσιων νοσοκομείων για να χειρουργηθούν! Η κυβέρνηση, όπως και όλη η κοινωνία, γνωρίζει πως τα πρωινά χειρουργεία αναβάλλονται γιατί δεν γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις για να πραγματοποιηθούν. Γι’ αυτό και το μέτρο είναι επί της ουσίας στον αέρα. Γι’ αυτό και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, 6 στους 10 διαφωνούν με το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων. Η εισαγωγή απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή των ασθενών είναι ένα καθαρά ταξικό μέτρο. Πρόκειται για ένα νόμιμο φακελάκι στον κρατικό μηχανισμό που αν έχει κάποιος τη δυνατότητα να δώσει, θα ζήσει.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά η πλήρης εμπορευματοποίηση της Υγείας. Σκοπός είναι η λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών μονάδων, ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί στον μεγαλύτερο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότησή τους.

Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ – γιατροί του ΕΣΥ με ιδιωτικά ιατρεία

Ή αλλιώς: Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Ούτε προσλήψεις ούτε αυξήσεις μισθών. Μπάσιμο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους δημοσία δαπάνη παρακάμπτοντας λίστες ή σειρές προτεραιότητας. Άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα των γιατρών του ΕΣΥ καταργώντας την θεμελιώδη αρχή σύστασης του ΕΣΥ, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Παγιώνουν με αυτό τον τρόπο τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν αυτός ήταν πραγματικά ο στόχος τους, θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και να αυξήσουν τους μισθούς.

Αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα

Στις 12 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση αύξησε έως και 80% την τιμή σε περισσότερα από 1.700 καθημερινά φάρμακα απροειδοποίητα, εκτοξεύοντας έτσι και τη συμμετοχή των ασθενών. Αποφάσισε με αυτόν τον τρόπο να κάνει ένα γενναίο δώρο στις φαρμακοβιομηχανίες περίπου στα τριάντα εκατομμύρια ευρώ (μέσω της μείωσης του παραπάνω ποσού του claw back[i] της φαρμακοβιομηχανίας), πάνω στις πλάτες των ασφαλισμένων. Τελικά μετά την κατακραυγή, τόσο των ασθενών αλλά και των φαρμακοποιών, αναγκάστηκε εν μέρει να το πάρει πίσω, αφού υπέγραψε υπουργική απόφαση κατά την οποία η ανώτατη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους θα φτάνει τα 3 ευρώ. Κι αυτό είναι ένα απαράδεκτο μέτρο, μια και οι ασφαλισμένοι ήδη πληρώνουν για την φαρμακευτική τους αγωγή από τρείς μεριές (6% ασφαλιστικές εισφορές, 25% συμμετοχή, 1 ευρώ ανά συνταγή). Και παρόλο που μισθοί και συντάξεις δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν και 3 ευρώ για να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο.

Χαράτσι στις εξετάσεις

Ζήλεψαν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα το δώρο στην φαρμακοβιομηχανία και αιτήθηκαν να γίνει το αντίστοιχο και με αυτούς. Έτσι ο υπουργός Γεωργιάδης «σκαρφίστηκε» κάτι ακόμα για να αυξήσει και σε αυτή τη περίπτωση τα κέρδη των ιδιωτών σε βάρος των ασφαλισμένων. Οι τελευταίοι, λοιπόν, θα καλούνται να πληρώσουν πέρα από την συμμετοχή τους στις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, επιπλέον 1 ευρώ για τις εργαστηριακές και 3 ευρώ για τις απεικονιστικές. Τα ποσά αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού με την αιτιολογία μάλιστα υπέρ ΕΟΠΥΥ αλλά όπως αναφέρει το υπουργείο «δεν θα αποδίδονται στον οργανισμό (ΕΟΠΥΥ) και το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του claw back».

Κυβέρνηση και επιχειρηματίες έχουν κηρύξει λυσσασμένο πόλεμο απέναντι σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, νεολαία. Σαν βρικόλακες προσπαθούν να ρουφήξουν και την τελευταία ρανίδα αίματος που έχει απομείνει. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Αλλιώς θα τα χάσουν για πάντα. Ακόμα και το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή.

Γ.Β.

[i] O όρος claw back «έρχεται» από την μνημονιακή εποχή και σημαίνει την επιστροφή ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ μετά την υπέρβαση των καθορισμένων (από το υπουργείο Υγείας) ορίων του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη. Τα όρια αυτά καθορίζονται κάθε χρόνο με ΚΥΑ.