Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Δ. Μούτσης

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο μουσικοσυνθέτης Δ. Μούτσης, τα τραγούδια του οποίου ακόμα συντροφεύουν τις εργατικές λαικές μάζες και τα φτωχά στρώματα.Ο Δ. Μούτσης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938. Από μικρή ηλικία (7 ετών) φάνηκε το ταλέντο του και ξεκίνησε να σπουδάζει βιολί στο Ωδείο Αθηνών. Σε ηλικία 21 ετών κερδίζει το πρώτο βραβείο ως σολίστ στο βιολί.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 θα συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Η συνεργασία του με τον Νίκο Γκάτσο ξεκινάει  με το αξέχαστο τραγούδι «Βρέχει ο Θεός» με ερμηνευτή τον Σταμάτη Κόκοτα. Ακολουθούν νέα τραγούδια όπως «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα», «Σ΄ έβλεπα στα μάτια», «Με ένα Παράπονο» και νέες συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως η Βίκυ Μοσχολιού, Ο Γρ. Μπιθικώτσης και ο Μανώλης Μητσιάς.

Το 1970, ο Μάνος Χατζιδάκης αναθέτει στον Μούτση τη φροντίδα της ενορχήστρωσης και της μουσικής διεύθυνσης των τραγουδιών του στον δίσκο «Επιστροφή». Την ίδια εποχή, ο Μούτσης συνυπογράφει σε μεγάλες μουσικές επιτυχίες όπως το «Αυτά τα χέρια» (στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου) και το «Στην Ελευσίνα μια φορά» (στίχοι Βασίλη Ανδρεόπουλου) με τον Μανώλη Μητσιά. Η συνεργασία του με τον Μάνο Ελευθερίου στο έργο ‘Άγιος Φεβρουάριος” που αναφέρεται στην Σμύρνη γράφεται στην ιστορία.

 Σημαντικός σταθμός αποτελεί επίσης το 1973 ο δίσκος του με ερμηνεύτρια τη Βίκυ Μοσχολιού, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το τραγούδι «Στους μπαξέδες» που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάρκου Βαμβακάρη.

Το 1974 θα βγει ο δίσκος «Μαρτυρίες», που περιλάμβανε τα τραγούδια του Μούτση που είχε απαγορεύσει η λογοκρισία της χούντας (σε στίχους του ιδίου, του Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Λογοθέτη, Γιώργου Χρονά, Βαρβάρας Τσιμπούλη και τραγουδιστές το Μανώλη Μητσιά, τη Βασιλική Λαβίνα και το Χρήστο Λεττονό).  Οι επιτυχίες θα συνεχιστούν ολόκληρη τη δεκαετία ’70 και ’80 όπου ο καλλιτέχνης είτε θα συνεργαστεί με σπουδαίους ερμηνευτές (Μοσχολιού, Λουκιανός, Πρωτοψάλτη) είτε θα ξεδιπλώσει το ταλέντο του βγάζοντας δίσκους με τον ίδιο ως στιχουργό και ερμηνευτή. (δίσκος «Για Πούλημα Λοιπόν!).  Ιδιαίτερης μνείας αποτελεί και ο δίσκος «Τετραλογία», όπου ο Μούτσης μελοποίησε ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργου Σεφέρη και Γιάννη Ρίτσου (ερμηνευτές ο Μανώλης Μητσιάς, Χρήστος Λεττονός και Άλκηστη Πρωτοψάλτη). Το 1976 επίσης συνθέτει το έργο «Εργατική συμφωνία», μουσική από το θεατρικό έργο του Γιώργου Σκούρτη «Απεργία».

 

Το έργα του έχουν συνδεθεί με μεγάλους καλλιτέχνες της Αριστεράς, αγαπήθηκαν και αγαπιούνται  από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο. Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στους συγγενείς και τους φίλους του.