Πυρκαγιές: το έγκλημα μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης

Από τον Έβρο ως την Αττική, η πολιτική τους ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

 

Πάνω από 800.000 στρέμματα γης έχουν καεί ολοσχερώς από την αρχή του έτους με τα 435.000 στρέμματα να αφορούν μόνο τις εκτάσεις που έχουν καταγραφεί από τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Έβρο, Πάρνηθα, Εύβοια κ.α. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, σε ήδη πυρόπληκτες περιοχές όπως η Εύβοια αλλά και στην Αττική, ενώ σε πολλά μέρη της χώρας η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική κάνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων πραγματικά ανυπόφορες.

Εν μέσω της καταστροφής, η κυβέρνηση κάνει διακοπές και διοργανώνει φιέστες με τον Ζελένσκι, μπλέκοντας όλο και περισσότερο τη χώρα στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν με θράσος υπογράφοντας συμφωνίες εξοπλιστικής ενίσχυσης της Ουκρανίας ενώ μας λένε πως δεν υπάρχουν πόροι για να προστατευτούμε από τις πυρκαγιές. Και ετοιμάζουν ένα βαρύ εργατοκτόνο νομοσχέδιο (κατάργηση 5νθήμερης εργασίας κ.ά.).

Υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες για άλλη μια φορά. Αφού εξάντλησαν κάθε πιθανή δικαιολογία για τις αιτίες των ανείπωτων καταστροφών από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια και ενώ φρόντισαν να μην προχωρήσουν ούτε στην ελάχιστη προετοιμασία ενόψει των επικίνδυνων μηνών της αντιπυρικής περιόδου, τώρα βρήκαν το επόμενο επιχείρημα: για τις πυρκαγιές φταίνε οι μετανάστες και οι Ρομά! Φταίνε οι πάνω από 26 νεκροί στο δάσος της Δαδιάς για τον φρικτό θάνατό τους, οι πάνω από 250 εγκλωβισμένοι στον Έβρο για την κακιά τους τύχη, φταίνε οι 13 που κυνηγήθηκαν και απήχθησαν από φασίστες «κυνηγούς κεφαλών» στην Αλεξανδρούπολη, φταίνε οι Ρομά στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι που ζουν περιθωριοποιημένοι και ξεχασμένοι από το κράτος!

Τα ΜΜΕ προσπαθούν να μείνει ξανά στο απυρόβλητο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ωστόσο, οι εγκληματικές ευθύνες της δεν μπορούν να κρυφτούν. Το «επιτελικό κράτος» έχει αποδειχθεί ένα τεράστιο και επικίνδυνο φιάσκο. Ολόκληρη η χώρα έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος της κλιματικής καταστροφής, με μόνο σχέδιο την άνευ όρων εκκένωση και με κάθε σπιθαμή αποτεφρωμένων εκτάσεων να χαρίζεται σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η παντελής απουσία σχεδίου και η απόλυτη ανικανότητα διαχείρισης των φυσικών καταστροφών δεν είναι παρά η σκοτεινή όψη της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης των α(χ)ρήστων και όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, που μόνο στόχο έχουν την καταλήστευση του περιβάλλοντος, της δασικής γης και του δημόσιου χρήματος, τη διάλυση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, την εξαθλίωση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το καλοκαίρι θα μας καίνε ζωντανούς και δεν θα μας αφήνουν ούτε μέτρο πράσινης γης και το χειμώνα θα μας παίρνουν όσα σπίτια δεν έκαψαν οι φωτιές, θα μας εξαθλιώνουν με αντεργατικούς νόμους, υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, διάλυση της δημόσιας υγείας, με βία, καταστολή και αστυνομοκρατία.

Φτάνει πια! Μόνο οι αγώνες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μπορούν να σταματήσουν τα εγκλήματά τους ενάντια στις ζωές μας και το φυσικό περιβάλλον.