ΠΑ.Σ.Ε. Vodafone: Πυρκαγιές | Άκρως επικίνδυνη η ατμόσφαιρα για εργαζόμενους και κατοίκους

Η λαίλαπα των πυρκαγιών διαλύει μαζί με τη χώρα και κάθε ίχνος αξιοπιστίας της κυβέρνησης

Άκρως επικίνδυνη η ατμόσφαιρα για εργαζόμενους και κατοίκους

 

Τις δραματικές αυτές ώρες όλοι είμαστε μάρτυρες και βιώνουμε μία τεράστια καταστροφή που αφορά τη χώρα μας και εμάς τους ίδιους. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και μεγάλος αριθμός άγριων ζώων καμένα. Τεράστια καταστροφή πρωτογενούς αγροτικής, κτηνοτροφικής και βιοτεχνικής παραγωγής. Κανείς δεν ξέρει ακόμη αν μετριούνται σε εκατοντάδες ή σε χιλιάδες οι συμπολίτες που μένουν άστεγοι σε όλη τη χώρα. Δεκάδες νεκροί μέσα σε τρεις μόλις ημέρες. Όλα αυτά είναι μία επανάληψη στο πολλαπλάσιο των τραγικών πυρκαγιών του 2007 και των πιο πρόσφατων του 2021. Οι συνέπειες στο κλίμα, στο περιβάλλον και στην ανατίμηση αγροτικών προϊόντων θα είναι άμεσες και επώδυνες.

Φαίνονται πλέον ξεκάθαρα που οδηγούν οι πολιτικές των δασοκτόνων νομοσχεδίων κυρίως αυτών του 2014 και του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη το 2020 και φυσικά το τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το 2022. Μετά την ψήφιση αυτών των νόμων ήλθε και η κατάργηση των νομικών προσώπων που διαχειρίζονταν έως τώρα τα μεγάλα δάση στη χώρα και η ενσωμάτωση πολλών από αυτών σε νέο φορέα διαχείρισης (ΟΦΥΠΕΚΑ), αφήνοντας εν τω μεταξύ πολλά κενά στη διαχείριση των δασών (φύλαξη, υλοτομία, συντήρηση, έργα πυροπροστασίας κ.λπ). Πριν από όλες αυτές τις νομοθετικές αλλαγές είχε προηγηθεί η διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας το 1998 από την κυβέρνηση Σημίτη. Έκτοτε κάθε κυβέρνηση ουσιαστικά και συστηματικά υποχρηματοδοτούσε και αποψίλωνε τις αρμόδιες υπηρεσίας από μέσα και προσωπικό, ενώ ένας διοικητικός κυκεώνας για τη διαχείριση των δασών (ΤΑΙΠΕΔ, δήμοι, περιφέρειες, δασαρχεία κ.ά.) ουσιαστικά δυναμιτίζει την αποτελεσματική πολιτική προστασία.

Αυτά όλα συμβαίνουν γιατί μέλημα όλων των κυβερνήσεων -μη εξαιρετέας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη- τα τελευταία 30 έτη είναι η ουσιαστική παραχώρηση (βλ. πλήρης παράδοση) δημοσίων εκτάσεων σε «αγαπημένους» και «ημετέρους» επιχειρηματίες και ιδιωτικά συμφέροντα, προκειμένου να εκτοξευτεί η κερδοφορία τους. Σε αυτή την εξίσωση περισσεύουν η υγεία των κατοίκων, η υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και του κοινωνικού συνόλου, το περιβάλλον και η άγρια πανίδα. Είναι και σημειολογικώς σημαντικό, πως ενώ εκτυλίσσεται όλη αυτή η καταστροφή φέρνουν προς ψήφιση ένα ακόμη αντεργατικό νομοσχέδιο με προβλέψεις για 6ήμερη εργασία, για συμβάσεις μηδενικών ωρών, για κατάργηση του 8ωρου, για νομική θεμελίωση της απεργοσπασίας απειλώντας νομοθετικά με ποινικά μέτρα συνδικαλιστές και απεργούς. Δείχνουν έτσι ποιο είναι το κέντρο βάρους αυτής της κυβέρνησης.

Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής, της έλλειψης παιδείας στην προστασία του περιβάλλοντος και η αύξηση της ανθρώπινης δραστηριότητας -που αποτελεί πάντα απειλητικό παράγοντα για την άγρια φύση- απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση.

Φυσικά οι κάθε λογής ιθύνοντες επικαλούνται αποκλειστικά την κλιματική αλλαγή για να αποκρύψουν τις ευθύνες τους. Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν και άλλα ακραία και τραγελαφικά επιχειρήματα. Φταίνε οι μετανάστες και οι διακινητές που βάζουν φωτιές για να κινηθούν πιο… εύκολα. Φταίνε ξένοι πράκτορες. Φταίνε οι καιρικές συνθήκες. Όμως είναι ολοφάνερο πως φταίει η θέληση της κυβέρνησης να παραδώσει κάθε σπιθαμή δημόσιας έκτασης στον πρώτο τυχόντα επιχειρηματία και η ολοφάνερη απροθυμία της να χρηματοδοτήσει και να οργανώσει αποτελεσματικά την δασοπυρόσβεση και την  πολιτική προστασία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Υπό τη ρητορική της κυβέρνησης -προκειμένου να καλύψει τη γύμνια της- βρίσκουν περιθώριο για να εκδηλωθούν και να δράσουν ακόμη πιο ακραία, εγκληματικά και ρατσιστικά στοιχεία. Παράλληλα με την απανθράκωση 18 ανθρώπων (ανάμεσά τους και δύο παιδιά) ξεφύτρωσαν και «αγανακτισμένοι πολίτες» να «συλλαμβάνουν» μετανάστες στην Αλεξανδρούπολη. Η παρέμβαση των αρχών για να τους σταματήσουν, δεν ανατρέπει το κλίμα που έχει καλλιεργήσει αυτή η κυβέρνηση εναντίον των πιο φτωχών και κατατρεγμένων ανθρώπων, που προβάλλονται ως υπεύθυνοι για ό,τι δεινά αντιμετωπίζει πλέον η ελληνική κοινωνία.

Όλο αυτό το σκηνικό έντεχνα και προκλητικά υποστηρίζεται και από τα μεγάλα ΜΜΕ. Ενώ ευλογούν και εξάρουν τον -ανεπαρκή και ανίκανο να αντιμετωπίσει την καταστροφή- κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση, παπαγαλίζουν τα πιο πάνω επιχειρήματα για να καλύψουν τις αιτίες. Είναι χαρακτηριστικό πως εχθές το βράδυ, όταν οι φλόγες σκαρφάλωναν ανεξέλεγκτα την κορυφογραμμή της Πάρνηθας σε κοινή θέα από τα μπαλκόνια μας, για 2 περίπου συνεχόμενες ώρες, η αφήγηση που παρουσίαζαν όλα τα κανάλια ήταν πως… η φωτιά είναι περιορισμένη στους πρόποδες και προσπαθούν να μην επεκταθεί στην Πάρνηθα. Πλέον από την Τετάρτη 11.00πμ είναι φανερό πως η φωτιά έχει φθάσει στον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μαζί με την τεράστια δασική καταστροφή του ορεινού όγκου της Πάρνηθας άσβεστη αποδεικνύεται και η αστική πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, στη Φυλή και στο Μενίδι. Η καταστροφή αποθηκών, εργοστασίων, επαγγελματικών χώρων, σπιτιών έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο τοξικό νέφος. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο στη δυτική Αττική οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έχουν ξεπεράσει τα 100 μικρογραμμάρια σε μόνιμη βάση, όταν το επιτρεπτό όριο είναι τα 20 και μόλις 10 για ευάλωτες ομάδες. Η επιβάρυνση σε κατοίκους και εργαζόμενους σε όλη την περιοχή είναι εμφανής και ιδιαίτερα νοσηρή.

Από το πρωί στην περιοχή της κτηριακής εγκατάστασης του Κηφισού έβρεχε στάχτη. Σε όλη την κτηριακή εγκατάσταση η μυρωδιά από την κάπνα ήταν αποπνικτική. Ο κλιματισμός του κτηρίου δεν μπορούσε να ανακυκλώσει τον αέρα, ενώ στο ισόγειο η κατάσταση ήταν εντελώς αφόρητη. Από νωρίς συνάδελφοι προσπαθούσαν να βρουν γραφεία με καλύτερη κατάσταση αερισμού. Παντού υπήρχαν συνάδελφοι που έβηχαν, ενώ προσπαθούσαν να εργαστούν. Παράλληλα υπήρχαν και περιστατικά ήπιας δύσπνοιας και πονοκεφάλων. Μετά από επικοινωνίες με συναδέλφους ζητήσαμε από τη διοίκηση να εκκενώσει την κτηριακή εγκατάσταση και να εξετάσει το ενδεχόμενο και στην περιοχή των Πετραλώνων. Είναι κατά αρχάς θετικό πως η διοίκηση ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα και έτσι έως τις 11.00πμ η κτηριακή εγκατάσταση Κηφισού εκκενώθηκε. Αργότερα εκκενώθηκε και η κτηριακή εγκατάσταση των Πετραλώνων. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν και καθυστερήσεις. Έτσι ενώ έως τις 10.00πμ τα πιο πολλά τμήματα αποχωρούσαν, ομάδες όπως του family care (5519) συνέχιζαν να δουλεύουν -χωρίς ενημέρωση- στις συνθήκες που περιγράψαμε, για να αποχωρήσουν τελικά από τις 10.30πμ και μετά. Η καθυστέρηση διακοπής της εργασίας τους και η συνέχεια έκθεσής τους σε αυτές τις συνθήκες αναρωτιόμαστε αν ήταν ευθύνη της SPV και των T/Ls ή της κεντρικής διοίκησης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ακόμα λίγο το… web chat.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο τμήμα εκδηλώνονται φαινόμενα ακραίας εντατικοποίησης. Αποψιλώνεται συστηματικά το τμήμα από παλαιούς εργαζόμενους (στις αρχές Αυγούστου απολύθηκαν ακόμη 2 συνάδελφοι με εμπειρία άνω της 2ετίας), υπάρχει μεγάλη και συνεχής πίεση, εξαναγκάζονται συνάδελφοι μέσω των ψυχολογικών πιέσεων να απαντούν σε 3 και 4 πελάτες ταυτόχρονα στην εφαρμογή του web chat, γίνονται συνεχείς παρατηρήσεις για την παραμικρή διακοπή. Ομαδάρχες έχουν θεαθεί να σκίζουν ανακοινώσεις του Σωματείου που βρίσκουν στα γραφεία επιδεικτικά. Στο παρελθόν είχαν και την πρωτοτυπία οι συνάδελφοι εκεί, ενώ απαντούν σε πελάτες, να εξαναγκάζονται ταυτόχρονα και σε… meeting με προϊσταμένους(!). Όλες αυτές οι καταχρηστικές συμπεριφορές δημιουργούν αφόρητο κλίμα και συντελούν στις παραιτήσεις συναδέλφων και μοιραία στην έλλειψη εμπειρίας, για να μπορούν οι SPVs και οι Τ/Λς να αναδεικνύουν νούμερα παραγωγής. Παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα. Για παράδειγμα, η συνεχής πίεση οδήγησε σε αναζήτηση άλλης εργασίας και παραίτηση τελικά άλλους 3 αξιόλογους συναδέλφους στα τέλη Ιουλίου στο 1399, ανεβάζοντας την πίεση για τους… εναπομείναντες. Ωστόσο, η επιμονή να εκτεθούν οι συνάδελφοι στο συγκεκριμένο τμήμα (family care) -έστω και για μισή ώρα- παραπάνω σε κατάσταση κινδύνου, καταδεικνύει πως έχει χαθεί κάθε μέτρο.

Κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες ζητούμε από τη διοίκηση να παρακολουθήσει την κατάσταση και αν αύριο 24/8 συνεχίζουν να υπάρχουν ίδιες επιβαρυντικές μετρήσεις από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην ατμόσφαιρα της περιοχής, να ενημερωθούν εγκαίρως οι συνάδελφοι ώστε να μην προσέλθουν για εργασία στις κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά και στα καταστήματα.

Ειδική μέριμνα ζητούμε να ληφθεί για εργαζόμενους συναδέλφους (σε καταστήματα ή σε γραφεία) που τυχόν έχουν υπάρξει θύματα και έχει καεί η κατοικία τους. Καλούμε τη διοίκηση για τέτοιες μεμονωμένες περιπτώσεις, να τους παράσχει πλήρεις αποδοχές χωρίς υποχρέωση εργασίας, έως ότου να μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς ουσιαστικά αποτελούν περιπτώσεις «ανυπαίτιου κωλύματος».

Τέλος καλούμε όλους τους συναδέλφους στις μετακινήσεις τους στις επιβαρυμένες περιοχές να χρησιμοποιούν μάσκες αναπνευστικής προστασίας FFP2, προκειμένου να επιτύχουν τη μικρότερη δυνατή έκθεσή τους στον πολύ σοβαρό παράγοντα κινδύνου.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

[email protected]www.pasevodafone.gr

Για τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη του Δ.Σ. παρακαλούμε δείτε εδώ