20 ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Συνεχίζουμε τους Αγώνες μας

με Σημαία την Εναλλακτική της επανάστασης και του σοσιαλισμού

Η ΟΚΔΕ, η Αντεπίθεση των Εργαζομένων, η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη και η Μαθητική Αντεπίθεση οργάνωσαν το 20ο Αντικαπιταλιστικό Camping στο Μονολίθι Πρέβεζας από 22 έως 30 Ιουλίου. Το φετινό κάμπινγκ πραγματοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της ακρίβειας, της όξυνσης της οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης.

Το αντικαπιταλιστικό κάμπινγκ εκτός από ένα πολιτικό-πολιτιστικό ραντεβού αυτό-οργάνωσης και αλληλεγγύης είναι και ένας τρόπος οικονομικών διακοπών. Γιατί οι μισθοί πτωχοκομείου όλων των κυβερνήσεων, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια του κάθε μαυραγορίτη ιδιώτη στον τουρισμό, έχουν μετατρέψει τις διακοπές σε «είδος πολυτελείας».

Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις και φέτος ήταν πλούσιες με έμφαση στα πιο σημαντικά θέματα της περιόδου, αλλά και σε ιστορικά και πολιτιστικά θέματα. Η ενεργή συμμετοχή από συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές βοήθησαν στην κατανόηση της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, αλλά και στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων.

(α) Οι πολιτικές εξελίξεις και οι αγώνες μετά την έκρηξη των Τεμπών και τις εθνικές εκλογές. Συζητήθηκαν η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, οι δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα που ταλανίζουν το εργατικό κίνημα, η ανάγκη για την οικοδόμηση μιας νέας πρωτοπορίας.

 (β) 110 χρόνια από τους Βαλκανικούς πολέμους. Με αφορμή την επέτειο των 110 χρόνων και την έκδοση μπροσούρας για το θέμα από τη σειρά τετραδίων της Εργατικής Πάλης, αναλύθηκαν τα βασικά γεγονότα των Βαλκανικών πολέμων, η οικονομικοπολιτική κατάσταση της εποχής κ.α. Αναδείχθηκε η σημασία της κοινής διεθνιστικής πάλης των λαών της περιοχής ενάντια στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστές εμπρηστές του, ενάντια στον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό και τις ντόπιες αστικές τάξεις που τους προωθούν, συμπεράσματα τα οποία είναι χρήσιμα ακόμη και σήμερα.

(γ) Αγώνες και εξεγέρσεις στην Ευρώπη. Συζητήθηκε η κατάσταση και οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως Αγγλία και Γερμανία και κυρίως στη Γαλλία. Βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι η αναγκαιότητα για κοινό διεθνιστικό αγώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με κεντρικό άξονα την έξοδο από ΕΕ-Ευρώ, και την πάλη για την ανατροπή των αδηφάγων αστικών ελίτ.

(δ) Ελληνική Μεταπολεμική Λογοτεχνία. Η ποίηση της ήττας, με ιδιαίτερη μνεία στον Άρη Αλεξάνδρου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν οι βασικότερες τάσεις της μεταπολεμικής λογοτεχνίας και ποίησης, εξηγήθηκε το πνεύμα και το κλίμα της εποχής, αναφέρθηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι (Αναγνωστάκης, Λειβαδίτης, Πατρίκιος).

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν τα εργαστήρια της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης, της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων και της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών. Αναλύθηκε η κατάσταση σε χώρους εργασίας, πανεπιστήμια και σχολεία, έγινε απολογισμός των παρεμβάσεων και αναλύθηκε η κατάσταση του εργατικού και φοιτητικού κινήματος. Εντοπίστηκαν οι δυσκολίες και οι δυνατότητες, αλλά και τα σημαντικά καθήκοντα που μπαίνουν.

Σπουδαία υπήρξε και η συνεισφορά των συντρόφων από τη Lutte Ouvriere, την L’ Etincelle και το Nuevo MAS που έδωσαν μια πολύτιμη εικόνα της κατάστασης του κινήματος και των αγώνων σε Γαλλία και Λατινική Αμερική. Ιδιαίτερη σημασία είχε το αφιέρωμα στον μεγάλο επαναστάτη Παντελή Πουλιόπουλο με αφορμή τα 80 χρόνια από την δολοφονία του, όπου αναλύθηκε η ζωή του και η μνημειώδης συνεισφορά του στο εργατικό κίνημα και τον μαρξισμό.

Πλούσια ήταν η πολιτιστική ζωή του κάμπινγκ, με τα μουσικά αφιερώματα, το πρόγραμμα των ταινιών, αλλά και τις μουσικές βραδιές. Ακόμη, οργανώθηκε εργαστήριο αστροπαρατήρησης, αθλητικά τουρνουά και εκδρομή στις πηγές του Αχέροντα. Συνολικά, η εμβάθυνση του πολιτιστικού στοιχείου του κάμπινγκ ήταν και μια προσπάθεια ενός τοίχους ενάντια στην νεοφιλελεύθερη υποκουλτούρα.

Αν πρέπει να κρατήσουμε ένα συμπέρασμα από το φετινό κάμπινγκ, είναι πως υπάρχει εναλλακτική για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, κόντρα στην γενικευμένη σήψη που αναδύεται από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Μόνη πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι η προετοιμασία του δικού τους στρατοπέδου: η ενίσχυση της σοσιαλιστικής εναλλακτικής, η οικοδόμηση μιας αριστεράς επαναστατικής, μια ενωτική ταξική πολιτική.

Ευχαριστούμε όλους τους συντρόφους και φίλους της ΟΚΔΕ για την επιτυχημένη διεξαγωγή και αυτού του κάμπινγκ. Η ΟΚΔΕ, αξιοποιώντας και αυτήν την εμπειρία, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανασύνθεση και ανασυγκρότηση του εργατικού και φοιτητικού κινήματος. Εργαζόμενοι, νέοι και φτωχοί, πρέπει να δώσουμε ενωτικά μια απάντηση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις, στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Είναι ώρα να αγωνιστούμε για την ανατροπή της επικίνδυνης κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τη ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας Σοσιαλιστικής. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στη διαδήλωση της ΔΕΘ στις 9/9 στη Θεσσαλονίκη!