ΠΑΣΕ Vodafone: Απλήρωτοι 2 μήνες οι εργαζόμενοι στο κατάστημα Άρτας

Να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους

Οι συνάδελφοι που εργάζονται στα καταστήματα Vodafone (όπως και στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα) έχουν πληγεί βαριά από τη κρίση της πανδημίας και τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση με αυτήν ως αφορμή. Βιώνουν την ανασφάλεια για τη δουλειά και τα εισοδήματά τους, την εντατικοποίηση, τα ελαστικά ωράρια, την εξαήμερη εργασία και την εργασία τις Κυριακές, τα ελλιπή/ ανεπαρκή έως ανύπαρκτα πολλές φορές μέτρα ατομικής προστασίας, το ψυχολογικό βάρος και την πίεση της δια ζώσης εξυπηρέτησης δυσαρεστημένων πελατών. Και επιπλέον αυτών, οι συνάδελφοι πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με απαράδεκτες και καταχρηστικές συμπεριφορές προϊστάμενων και ιδιοκτητών καταστημάτων και πετιούνται στο δρόμο χωρίς να λαμβάνουν ούτε καν τις πενιχρές νόμιμες αποδοχές τους ή μένουν απλήρωτοι και καλούνται εκείνοι να πληρώσουν την οικονομική κρίση ή την κακοδιαχείριση που έκανε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και το κατάστημα της Άρτας (VF421), όπου το σύνολο των 7 εργαζόμενων (τρεις σε άδεια μητρότητας) είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες χωρίς αποδοχές, με πλήρη αβεβαιότητα για το τί μέλλει γενέσθαι, αντιμετωπίζοντας και το φάσμα της ανεργίας. Στο κατάστημα έχει γίνει και έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου διαπιστώθηκε πως όντως δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα (δεν υπάρχουν αποδείξεις μισθοδοσίας) και έδωσαν προθεσμία στον ιδιοκτήτη να τα καταβάλει, κάτι που δεν έγινε.

Ας σημειωθεί πως όλα αυτά αφορούν συναδέλφους που αμείβονται κυρίως με τις κατώτατες αποδοχές και κάθε μήνα ευελπιστούν σε ό,τι επιπλέον θα τους δώσει ο έμμεσος ή άμεσος εργοδότης ως “bonus” παραγωγικότητας, τις περισσότερες φορές με τη μορφή κάποιων ticket restaurant.

Κατανοούμε πως οι διάφοροι managers, διευθυντές και μικροεπιχειρηματίες παραγεμισμένοι από τα υπερκέρδη που καρπώνονται από τις υπερκοστολογήσεις προϊόντων σε πελάτες και από την πλήρη εκμετάλλευση που ασκούν στους εργαζόμενους δεν μπορούν να αντιληφθούν το απόλυτο αδιέξοδο ανθρώπων, που προσπαθούν να επιβιώσουν με τους πενιχρούς μισθούς που τους έχουν επιβληθεί.

Το μπαράζ εκμετάλλευσης που δέχονται οι συνάδελφοι δεν είναι πρωτόγνωρο και αφορά φυσικά τον άμεσο εργοδότη αλλά κυρίως τη Vodafone που έχει επιβάλλει αυτές τις εργασιακές σχέσεις στα καταστήματα σε ευρεία κλίμακα από το 2010 και μετά.

Καλούμε άμεσα τη διοίκηση της Vodafone να λάβει θέση

-Απαιτούμε να ενεργήσει και να καλύψει οικονομικά τους συναδέλφους που ουσιαστικά εργάζονταν με τη “φανέλα” της εταιρείας

-Απαιτούμε την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους

Οι συνάδελφοι δεν είναι μόνοι τους και θα τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Vodafone – ΠΑΝΑΦΟΝ