Καταγγελία αστυνομικής τρομοκρατίας σε βάρος εργαζόμενου σε επισιτιστική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη

Δεν του δίνουν την «άδεια εργασίας» για να δουλέψει, λόγω της σύλληψής του σε φοιτητική κινητοποίηση τον Φλεβάρη του 2021!

Στις 31/7, οι αστυνομικοί του τμήματος Τούμπας – Τριανδρίας προχώρησαν σε μια πρωτοφανή απόπειρα τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της ενεργής πολιτικής δράσης σε βάρος εργαζόμενου στο χώρο του Επισιτισμού, που προσπάθησε να εκδώσει την «άδεια εργασίας», απαραίτητο χαρτί για την απασχόλησή του στον συγκεκριμένο κλάδο.

Όταν του ζητήθηκε να συμπληρώσει μία Υπεύθυνη Δήλωση (απαραίτητη για την έκδοση της άδειας), όπου αναγραφόταν πως «δεν τον βαραίνουν εγκλήματα κατά της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας από πρόθεση, αδικήματα που αφορούν τα ήθη, για παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία-οπλοκατοχή και για τον νόμο περί ναρκωτικών», οι εν λόγω αστυνομικοί, αρνήθηκαν την έκδοση του συγκεκριμένου εγγράφου, παρανομώντας κατάφορα, με την πρόφαση ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε συλληφθεί σε φοιτητική κινητοποίηση 2,5 χρόνια πριν. Σαν να μην έφτανε αυτό, προσπάθησαν στην συνέχεια να τον τρομοκρατήσουν, με φράσεις όπως «αφού το υπέγραψες, ενώ εκκρεμεί δίκη με μία σειρά κατηγοριών, θα μπορούσα να σε τυλίξω σε μία κόλλα χαρτί, θα μπορούσαμε να σε πάμε αυτόφωρο, κρατητήριο για ψευδή δήλωση» και συμπλήρωσαν επίσης ότι «αυτό τιμωρείται μέχρι και με δέκα χρόνια φυλάκισης».

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ο εργαζόμενος, ήταν ένας από τους 31 φοιτητές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εισβολής της αστυνομίας στο ΑΠΘ και της απρόκλητης βίαιης επίθεσης, στην φοιτητική κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΑΠΘ τον Φλεβάρη του 2021, που είχε καλεστεί από Φοιτητικούς Συλλόγους ως μέσο διαμαρτυρίας ενάντια στον ν. Κεραμέως 4777. Στην κινητοποίηση, η αστυνομία απροειδοποίητα και αναίτια, επιτέθηκε με λύσσα στους συγκεντρωμένους φοιτητές και κυριολεκτικά συνέλαβαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Όσον αφορά την «οπλοκατοχή», πρόκειται για αστεία κατηγορία που μάλλον αναφέρεται στα σώματα των φοιτητών και στα χέρια τους που έβαλαν για να προστατέψουν τα κεφάλια τους από τα συνεχόμενα χτυπήματα των γκλομπ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσπάθειας τρομοκράτησης του εργαζόμενου πρέπει να εξηγηθούν ορισμένα σημεία:

Α) Στις προϋποθέσεις για την αίτηση έκδοσης της άδειας εργασίας στο gov.gr, αναγράφει συγκεκριμένα ότι δεν μπορούν να την υποβάλλουν αυτοί που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για τα παραπάνω αδικήματα, που έχουν αναφερθεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι αστυνομικοί «εντελώς τυχαία» έδωσαν μία διαφορετική Υπεύθυνη Δήλωση, που προορίζεται μόνο για όσους θέλουν να εργαστούν ως security(!), και η οποία ανέφερε ότι «δηλώνω υπεύθυνα πως δεν με βαραίνουν οι εν λόγω κατηγορίες». Ωστόσο, καμία από τις δύο διατυπώσεις δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τον εργαζόμενο, καθώς η δίκη σε πρώτο βαθμό, στην οποία του έχουν φορτωθεί οι γνωστές κατασκευασμένες κατηγορίες, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει και τελεσίδικη απόφαση πόσο μάλλον καταδίκη.

Β) Οι αστυνομικοί ανέφεραν ψευδώς, χωρίς να το πιστοποιούν με κάποιο δημόσιο έγγραφο και σε αντίθεση με τις προϋποθέσεις που γράφει το gov.gr, ότι «άπαξ και υπάρχουν κατηγορίες, δεν μπορεί να βγει άδεια εργασίας», «για να βγει η άδεια εργασίας απαιτείται τελεσίδικη αθωωτική απόφαση», καταστρατηγώντας το μέχρι τώρα νομικό πλαίσιο, που δεν απαγορεύει την έκδοσή της σε κατηγορούμενους που δεν έχει πραγματοποιηθεί η δίκη τους.

Συνεπώς, το συγκεκριμένο περιστατικό είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την γιγάντωση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ, γίναμε όλοι θεατές και θύματα μίας γενικευμένης επιχείρησης καταστρατήγησης κάθε θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος και ελευθερίας, που μετεξελίχθηκε σε ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό ενάντια σε κάθε εργαζόμενο, φτωχό και νέο που πάλεψε για να αντισταθεί σε αυτό το μαύρο – σιδηρόφρακτο αστυνομικό κράτος του Μητσοτάκη, στις χουντο-απαγορεύσεις, την πανεπιστημιακή αστυνομία, το δικαίωμα στην διαδήλωση κ.ά., τους οποίους φόρτωσαν σωρεία κατασκευασμένων κατηγοριών, εξοντωτικά πρόστιμα και φυσικά άγριους ξυλοδαρμούς, χωρίς να λείπουν φυσικά και οι κρατικές δολοφονίες (π.χ. Φραγκούλη, Σαμπάνη, Μάγγου, του 20χρονου Σύριου πρόσφυγα στη Λάρισα κ.ά.).

Έχοντας ήδη στρώσει μία ακραία αντιδημοκρατική βάση με το χτύπημα του εργατικού συνδικαλισμού, την ποινικοποίηση της απεργίας, την κατάργηση του 8ώρου, τώρα βλέπουμε την κυβέρνηση να ανασύρει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας άλλη μία πτυχή των βάρβαρων μετεμφυλιακών χρόνων, αυτή των «πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων» και των «δηλώσεων μετανοίας»!

Ουσιαστικά, με αυτές τις πρακτικές οι αγωνιστές του εργατικού κινήματος, της νεολαίας, οι συνδικαλιστές, τα μέλη οργανώσεων που συμμετείχαν την τελευταία τετραετία σε κάποια κινητοποίηση και έχουν συλληφθεί στο σωρό, από τις συμμορίες των ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ-ΟΠΚΕ, δεν θα μπορούν να πιάσουν δουλειά. Είναι ίσως από τα πιο βάρβαρα μέσα τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την επανεκλογή της, γεγονός που έχει ως αυτοσκοπό την τρομοκράτηση εργαζομένων και νέων. Αυτό ίσως γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια! Πέρα από  το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί κάτι αντίστοιχο, δείχνει την έκταση του καθεστώτος ατιμωρησίας και αυθαιρεσίας που απολαμβάνουν οι μηχανισμοί καταστολής του αστικού κράτους (Αστυνομία, Δικαστήρια κ.ά.) και το ότι μπορούν να παραφράζουν κατά το δοκούν ακόμη και το τους νόμους για να χτυπήσουν τους αγωνιστές, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν μετεμφυλιακό κράτος και αποσκοπούν στο να τρομοκρατήσουν αγωνιστές και εργαζόμενους, εμφανίζοντας τα «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» της νέας εποχής. Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει σφοδρές ήττες στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, επιβάλλοντας με τη βία μία αλλαγή των ταξικών συσχετισμών μέσα στη κοινωνία. Ωστόσο, δεν είναι ανίκητη, ούτε βρίσκεται σε θέση να κλιμακώνει ολοένα τις επιθέσεις προς τους «από κάτω». Γνωρίζει ότι η όξυνση της καταστολής, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τις εξώσεις σπιτιών, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απειλή του πολέμου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια κοινωνικές εκρήξεις, όπως αυτή για τα Τέμπη, της Νέας Σμύρνης κ.ά.

Κανένας εργαζόμενος και νέος, δεν είναι μόνος του μπροστά στο καθεστώς τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι καθήκον όλων μας, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, μέσα σε σχολεία, σχολές, χώρους εργασίας και γειτονιές, με αυτοοργάνωση και ταξική αλληλεγγύη, προκειμένου να βάλουμε την βάση για την γέννηση μία νέας αγωνιστικής και επαναστατικής πρωτοπορίας, απαραίτητο όρο για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του κινήματος.

  • Κάτω η κρατική τρομοκρατία των μηχανισμών καταστολής. Κατάργηση των συμμοριών ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ-ΟΠΚΕ!
  • Άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών των 31 συλληφθέντων – Κατάργηση των προστίμων. Αγώνας διαρκείας ενάντια στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης
  • Μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οργάνωση της αυτοάμυνας του κινήματος απέναντι στην κρατική καταστολή!