Αργεντινή: Εξέγερση στο Χουχούι, προκριματικές εκλογές τον Αύγουστο

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Ιούλη-Αυγούστου

Στις 13 Αυγούστου διεξάγονται στην Αργεντινή προκριματικές εκλογές (PASO) στις οποίες εκλέγονται υποψήφιοι που θα κατέβουν στις γενικές εκλογές της 22ης Οκτωβρίου για εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου, γερουσιαστών και κυβερνητών των περισσότερων επαρχιών. Ο σημερινός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες έχει ανακοινώσει πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, μια κατά κάποιο τρόπο υποχρεωτική απόφαση λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων που πήρε στις ενδιάμεσες εκλογές του 2021 ο κυβερνών συνασπισμός “Μέτωπο Όλων” το οποίο έφτασε στο 30% χάνοντας σε παραδοσιακά προπύργια των περονιστών. Ενισχυμένη είναι η δεξιά αντιπολίτευση του συνασπισμού “Μαζί για την Αλλαγή” (42% κερδίζοντας τις 16 από τις 23 επαρχίες)  ενώ το τροτσκιστικό Μέτωπο της Αριστεράς και των Εργαζομένων ήρθε τρίτη δύναμη σε πανεθνική κλίμακα με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα  στο Χουχούι (23.31%), στην πόλη του Μπουένος Άιρες (6.23%) και στην επαρχία του Μπουένος Άϊρες (5.22%) εκλέγοντας 4 βουλευτές.

Υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού επιλέχθηκε ο Σέρχιο Μάσα, υπουργός οικονομικών και εκπρόσωπος της δεξιάς τάσης του περονισμού, κάτι που δείχνει συνολικά την δεξιά στροφή του περονισμού.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία η αργεντίνικη οικονομία έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών (η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές σόγιας, τρίτη μεγαλύτερη σε εξαγωγές καλαμποκιού) και παρόλα αυτά βρίσκεται υπό τρομερές πιέσεις και της φετινής ξηρασίας ρεκόρ η οποία προκάλεσε απώλεια εξαγωγών αξίας 20 δις δολ, επιδεινώνοντας την έλλειψη δολαρίων. Η γενική ετήσια άνοδος του πληθωρισμού έφτασε το 114% για φέτος – σε ποτά και τρόφιμα 120%! – ενώ οι ειδικοί αναμένουν να φτάσει 150%!. Η κατάρρευση του πέσο έναντι του δολαρίου (υποχώρησε κατά 30% φέτος χάνοντας σχεδόν το 80% της αξίας του έναντι του δολαρίου από το 2020) έχει καταστήσει το χρέος στο ΔΝΤ μια σφιχτή θηλιά που πνίγει την αργεντίνικη οικονομία. Η συνεχή αφαίμαξη της οικονομίας από τα δάνεια του ΔΝΤ έχει εξαντλήσει τα αποθέματα δολαρίου αναγκάζοντας την Αργεντινή να πληρώνει το χρέος της με κινέζικο γουάν (2,7 δις τον Απρίλιο), να επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες να ανοίγουν λογαριασμούς καταθέσεων σε γουάν, και να εκδίδει τίτλους σε κινέζικο νόμισμα.

Η κατάσταση για την εργατική τάξη γίνεται όλο και πιο αφόρητη κάτι που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και σε μια σειρά από μαχητικές απεργίες σε κλάδους όπως η εκπαίδευση (επαρχία Σάλτα, Χουχούι), τα λιμάνια (Μπουένος Άιρες), κ.α αλλά και σε εκρηκτικές λαϊκές κινητοποιήσεις όπως στην επαρχία Χουχούϊ με αφορμή την αντιδημοκρατική αναδίπλωση της τοπικής κυβέρνησης που επιδιώκει με αλλαγή του τοπικού συντάγματος να περιορίσει το δικαίωμα στην διαδήλωση και τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ο κυβερνήτης Γεράρδο Μοράλες αναθερώρησε παράνομα το τοπικό Σύνταγμα, παραβιάζοντας όχι μόνο το Εθνικό Σύνταγμα, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες στις οποίες έχει προσχωρήσει η Αργεντινή.

Στο Χουχούι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα λιθίου για την εκμετάλλευση των οποίων πρέπει να εξοστρακιστούν οι ιθαγενείς λαοί και οι πάνω από 400 κοινότητες τους. Το λίθιο είναι στρατηγική πρώτη ύλη στις τεχνολογίες αιχμής ανάμεσα τους την ηλεκτροκίνηση γιατί είναι απαραίτητο για την παραγωγή επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Η Αργεντινή θέλει να γίνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος παραγωγός λιθίου έχοντας ήδη τρία ενεργά ορυχεία λιθίου και 38 υπό ανάπτυξη, ενώ τον περασμένο Μάη η βιομηχανία λιθίου σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών διεθνώς, φτάνοντας σε αξία τα 60 εκατ. δολάρια (αύξηση 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι). Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το λίθιο αντιπροσώπευε το 19% των εξαγωγών ορυχείων κατά τη διάρκεια του Μάη.

Άλλωστε στα μέσα Ιουνίου στα πλαίσια της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν στην Λ. Αμερική για συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου), υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Αργεντινή για πρώτες ύλες (όπως το λίθιο), προβλέποντας πως η ζήτηση ειδικά για το λίθιο στην ΕΕ «θα 12πλασιαστεί έως το 2030».

Στο Χουχούι ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μια μικρή εξέγερση όπου σύσσωμα τα οργανωμένα κομμάτια της εργατικής τάξης μαζί με τους αυτόχθονες λαούς κατέβηκαν σε απεργίες διαρκείας και κατέλαβαν τους δρόμους, έκλεισαν όλες τις βασικές αρτηρίες με μεγάλα οδοφράγματα και αντιμετώπισαν έμπρακτα την πιο άγρια καταστολή εκ μέρους της αστυνομίας και του στρατού. Το κυβερνητικό κόμμα και σύσσωμη η αντιπολίτευση βρισκόμενοι σε ένα αδιέξοδο μπροστά από μεγάλη αντίσταση και την αυτοάμυνα του κινήματος κατηγόρησαν ως υπεύθυνους και υποκινητές των κινητοποιήσεων τις τροτσκιστικές δυνάμεις.

Η εξέγερση στο Χουχούι που ακόμα δεν έχει κοπάσει είναι μια εικόνα από το μέλλον καθώς η φτώχεια (40%) και η ανεργία φουντώνουν την οργή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που πληρώνουν ακριβά την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και την νεοφιλελεύθερη διαχείριση του από τις πολιτικές ελίτ. Οι ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα οξύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Αργεντινή και θα δυναμώσουν τον ρόλο των τροτσκιστικών δυνάμεων που έχουν σταθερά ρίζωμα στην εργατική τάξη και τους αγώνες τους.