Eκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσ/νίκης(Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.)

Ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους-μέλη του Συνδικάτου που μας στήριξαν για ακόμη μια φορά. Δεσμευόμαστε, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας, με ακόμη μεγαλύτερη πίστη στις δυνάμεις μας και τις δυνάμεις της Εργατικής Τάξης. Σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία, που η κρίση (οικονομική, πολιτική, κοινωνική, περιβαλλοντική) και η βαρβαρότητα οξύνονται συνεχώς και η Εργατική Τάξη, η Νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα, στην χώρα μας και όχι μόνο, δέχονται μια κολοσσιαία επίθεση στον πυρήνα των δικαιωμάτων τους, από το Κεφάλαιο, την κυβέρνηση της Ν.Δ, το κράτος και την ΕΕ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα εξής:

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.
2023 2021
Σύνολο ψηφ/ντων 901 604
Έγκυρα 899 600
Άκυρα 2 4
Ταξική Ενότητα (ΠΑΜΕ) 491 ψήφους 6 Έδρες 2 Έδρες 356 ψήφους 6 Έδρες 2 Έδρες
Αντεπίθεση των Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) 148 ψήφους 2 Έδρες 0 Έδρες 148 ψήφους 3 Έδρες 1 Έδρα
Λάντζα (ΑΡΙΣ) 174 ψήφους 2 Έδρες 1 Έδρες 96 ψήφους 2 Έδρες 0 Έδρες
Δύκτιο (ΣΥΡΙΖΑ) 86 ψήφους 1 Έδρα 0 Έδρες
ΓΙΑ ΤΟ Ε.Κ.Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΟΕΕΤ)
2023 2021 2023 2021
Σύνολο ψηφ/ντων 849 604 849 604
Έγκυρα 844 600 844 600
Άκυρα 5 4 5 4
Ταξική Ενότητα (ΠΑΜΕ) 433 ψήφους 6 Αντ/πους 354 ψήφους 5 Αντ/πους 433 ψήφους 4 Αντ/πους 354 ψήφους 4 Αντ/πους
Αντεπίθεση των Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) 148 ψήφους 2 Αντ/πους 150 ψήφους 2 Αντ/πους 148 ψήφους 2 Αντ/πους 150 ψήφους 2 Αντ/πους
Λάντζα (ΑΡΙΣ) 176 ψήφους 2 Αντ/πους 96 ψήφους 1 Αντ/πο 176 ψήφους 2 Αντ/πους 96 ψήφους 0 Αντ/πους
Δύκτιο (ΣΥΡΙΖΑ) 86 ψήφους 1 Αντ/πο 86 ψήφους 0 Αντ/πους

Συμπεράσματα

1) Τα αποτελέσματα των εκλογών του Συνδικάτου, που διεξήχθησαν στις 4-7/7 και 11/7/2023, αναδεικνύουν την σταθεροποίηση σε ψήφους της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων (148 όσους και το 2021), παρά το γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν-με ευθύνη της Τ.Ε.- στη χειρότερη εποχή για τον κλάδο (πολλοί συνάδελφοι εργάζονται σεζόν). Εκλέγουμε 2 από 3 εκπροσώπους στην Διοίκηση του Συνδικάτου, διατηρώντας  ωστόσο τους 2 αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια όργανα (Ε.Κ.Θ. – Π.Ο.Ε.Ε.Τ.) αντίστοιχα.

Αυτή η σταθερή πορεία, φιλοδοξούμε να έχει πολλαπλά οφέλη για το Συνδικάτο μας, τους εργαζόμενους του κλάδου και τους αγώνες τους, το Συνδικαλιστικό Κίνημα γενικότερα. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής και της παρέμβασης της Αντεπίθεσης όλο το προηγούμενο διάστημα, μιλώντας την γλωσσά της αλήθειας, προτάσσοντας ένα άλλο σχέδιο αγώνων και ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, παλεύοντας για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση των δυνάμεων στο Συνδικάτο :

– Παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου, με μπροστάρηδες τους διανομείς φαγητού που αγωνίζονται μέσω της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων εδώ και 6 χρόνια με διάρκεια, κερδίζοντας τον νόμο 4611/2019 – αρ. 55-56 που αφορά τους διανομείς για μερικά από τα δίκαια αιτήματα (παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας: κράνος, μπουφάν μοτοσυκλέτας, γάντια/χούφτες, αδιάβροχο, παντελόνι μηχανής, πληρωμή τουλάχιστον 15% για χρήση και συντήρηση του δικύκλου, πληρωμή εξόδων κίνησης-βενζίνες  κτλ.) και αποδείξαμε στην πράξη πως οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι. Εξηγώντας τους υπομονετικά και διεξοδικά το θανάσιμο κίνδυνο που επιφέρει το freelancing.  Με σκοπό να επεκταθεί παντού σε όλο τον κλάδο: α) αυτό εφαρμόζει η efood,  παρά την έγγραφη δέσμευση της ότι θα προσλαμβάνει και μισθωτούς β) Όλο και σε περισσότερα μαγαζιά λειτουργούν –άτυπα- προς το παρόν, με αυτό το μοντέλο. Τελικός στόχος να μετατρέψουν όλους τους διανομείς σε μια απέραντη δεξαμενή «ελεύθερων σκλάβων», χωρίς απολύτως κανένα δικαίωμα, που θα σκοτωνόμαστε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- για μια παραγγελία!  Είναι τουλάχιστον επικίνδυνοι όσοι για δικούς τους λόγους (ψηφοθηρικούς, ατομικές επιλογές ενάντια στη συλλογική δράση κτλ), αποκρύπτουν αυτήν την κατάληξη, νομιμοποιούν αυτό το απάνθρωπο μοντέλο εκμετάλλευσης της εργασίας,  παρόλο που γνωρίζουν καλά από ανάλογα παραδείγματα άλλων χωρών!

– Παλεύοντας με τους εργαζόμενους όλου του κλάδου για να οργανωθούμε και ανασυγκροτήσουμε το Συνδικάτο! Mε τους διανομείς που ήρθαν και ψήφισαν στο συνδικάτο (ιδιαιτέρως τους εργαζόμενους της efood που μας στήριξαν μαζικά!).  Με τις δεκάδες προσπάθειες σε όλες τις ειδικότητες), στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, σε κάθε κατάστημα και ξενοδοχείο.

– Δείχνοντας στους εργαζόμενους του κλάδου ένα σχέδιο στην πράξη για αγώνες ενωτικούς, μαχητικούς, οργανωμένους, αποτελεσματικούς, που από το 2003 μέχρι και σήμερα (βλέπε ρεστοράν Banquet, ζαχαροπλαστεία Χατζή/BLE, PizzaHut, Goodys, Applebees, Καφεναί, Todaylicious, την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, πατσατζίδικο Τσαρούχας, efood, Θάλασσα, Seven2seven  κ.α.) δίνουμε μαζί τους.

– Αναλύοντας στους εργαζόμενους του κλάδου γιατί οι εχθροί μας δεν είναι οι μετανάστες και οι λαοί των Βαλκανίων, αλλά οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ, οι κυβερνήσεις/ανδρείκελα όπως του Μητσοτάκη και του Ερντογάν και τα επικίνδυνα παιχνίδια τους για τα δικά τους συμφέροντα. Όλους αυτούς που αιματοκυλούν τους λαούς και πλέον απειλούν την ίδια την ανθρωπότητα με την χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων!

– Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο Συνδικάτο, να γίνει πλειοψηφία μια άλλη πολιτική, πραγματικά αποτελεσματική, μαχητική, αντικαπιταλιστική. Με την προάσπιση της εργατικής δημοκρατίας, του ήθους και των πρακτικών της Τάξης μας, κόντρα και ενάντια στην λάσπη, τις συκοφαντίες και τις ύβρεις, την φυσική βία, τα δικαστήρια, την αστική δικαιοσύνη και τα «αστικά σαλόνια» που χρησιμοποιεί και προσφεύγει η Τ.Ε. (ΠΑΜΕ). Κόντρα και ενάντια στην σταλινική γραφειοκρατία της Ταξικής Ενότητας (ΠΑΜΕ) και άλλες δυνάμεις– ακόλουθούς της- όπως η ΛΑΝΤΖΑ.

Μονό με ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα  μπορεί να ηττηθεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία κάθε απόχρωσης  : ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΑΚ, αλλά και της Τ.Ε του ΠΑΜΕ!

Εκλογές ασυγκάλυπτης νοθείας με ψηφοφόρους «μιας χρήσης»!

Για ακόμα μια φορά η «μαζικοποίηση» στο Συνδικάτο, είναι προϊόν ασυγκάλυπτης νοθείας που οργίασε (900 ψήφοι στο Συνδικάτο 1η φορά) και όχι ανασυγκρότησης, με πρωτεργάτη την Τ.Ε. του ΠΑΜΕ και την ΛΑΝΤΖΑ. Τα αποτελέσματα και οι συσχετισμοί θα ήταν τελείως διαφορετικά, αφού οι εκλογές –κόντρα στο καταστατικό του Συνδικάτου- διεξήχθησαν με ανοιχτά μητρώα! Παραπάνω από 200 ψηφίσαντες και ψηφοφόροι των παραπάνω παρατάξεων που προφανώς δεν είναι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού, ήρθαν, εγγράφτηκαν, ψήφισαν και φυσικά δεν θα τους δούμε πουθενά! Άλλοι τόσοι περίπου  ψηφοφόροι των παραπάνω παρατάξεων δεν είναι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού αλλά μέλη των νεολαίων των κομμάτων τους που συμμετέχουν στις εκλογές για να «μαζεύουν» έδρες, αλλάζοντας τους πραγματικούς συσχετισμούς των παρατάξεων στο Συνδικάτο!

Μάλιστα –με ευθύνη της Τ.Ε. που επέβαλλε τα ανοικτά μητρώα- άνοιξε το δρόμο  στους μνημονιακούς του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΙΚΤΥΟ) ακολουθώντας την ίδια τακτική, να λάβουν 86 ψήφους και μία έδρα στο ΔΣ, κι ενώ δεν έχουν  καμιά παρέμβαση στον κλάδο μέχρι σήμερα!

Ως Αντεπίθεση έχουμε καταγγείλει πολιτικά αυτήν την κατάσταση και δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν θέλουμε και ούτε μπορούμε να κάνουμε αντιπαράθεση με τέτοιους όρους και πρακτικές. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε το Συνδικάτο με εργαζόμενους του κλάδου, σε μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του, αλλά με όρους κινήματος.

Σε αυτές τις πολιτικές θα είμαστε πάντα αντίθετοι. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε σκληρή κριτική σε όλες αυτές τις δυνάμεις, πάντα με συντροφικό τρόπο και ήθος που αρμόζει στους εργαζόμενους. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη  επιμονή και αποφασιστικότητα για μια πραγματική αναγέννηση του Συνδικάτου μας και του Σ.Κ. γενικότερα, με πολιτικές ενότητας στους αγώνες, με σχέδιο, με ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, πραγματική λύση για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ

            Τηλ. επικοινωνίας: 6982 268 508  antepithesistonepisitismo.blogspot.com