Η ΟΚΔΕ στην ΕφΣυν για την αντισυστημική ψήφο

Με αφορμή την έρευνα της «Εφ.Συν.» στο φύλλο του περασμένου Σαββατοκύριακου (Το θέμα της «Εφ.Συν.», «Το φάντασμα της αντισυστημικής ψήφου στοιχειώνει την κάλπη», 13-14/5/2023), από την ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) λάβαμε την παρακάτω τοποθέτηση-απάντηση στα δυο ερωτήματα της έρευνας (1. Αν εκτιμούν ότι υπάρχει ρεύμα αντισυστημικής ψήφου και με ποια χαρακτηριστικά και 2. γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να την εκφράσουν).

«1. Η κυρίαρχη ιδεολογία ονομάζει “αντισυστημικές” και τις αντιδραστικές δυνάμεις πέραν του “ακραίου κέντρου”, ώστε να χτυπήσει το εργατικό κίνημα. Θετικό “αντισυστημικό” ρεύμα υπάρχει σε όλη την κοινωνική-πολιτική πραγματικότητα. Ρίζα του η μακρόχρονη δομική κρίση του καπιταλισμού, ιδιαίτερα:

α) Οι φαραωνικές ανισότητες, η γιγάντωση της υπερεκμετάλλευσης, φτώχειας, εξαθλίωσης πλατιών εργαζόμενων και φτωχών λαϊκών μαζών.

β) Οι ζοφερές “δημοκρατίες των πλουσίων”, τα καθεστώτα των ελίτ αστών πολιτικών και καπιταλιστών, που αρνούνται κάθε συμβιβασμό με τους “από κάτω”, στηρίζονται στην καταστολή. Το έγκλημα των Τεμπών, παλιότερα ο “κοινωνικός πόλεμος 2010-12”, η ταξική σύγκρουση στη Γαλλία, συμπυκνώνουν τα παραπάνω. Την εμφάνιση του “νέου”, την αναζήτηση διεξόδου υπέρ των εργαζομένων και της νεολαίας, τις κοινωνικές εκρήξεις και εξεγέρσεις. “Νέου” που ακόμα παλεύει να γεννηθεί, αναζητά να σπάσει τον κλοιό των “εύκολων” κοινοβουλευτικών λύσεων και καταστροφικών “μικρότερων κακών”.

2. Σύστημα σημαίνει ταξικές σχέσεις παραγωγής και εξουσίας, από τη “βάση” μέχρι την “κορυφή” της κοινωνίας: καπιταλισμός. Η “αντισυστημικότητα” μιας πολιτικής δύναμης, επομένως, δεν κρίνεται μόνο σε επιμέρους αιτήματα, αγώνες, προπαγανδιστικές αναφορές. Αποκαλύπτεται πραγματικά μόνο όταν υπάρχει σαφής αναφορά στην εναλλακτική στον καπιταλισμό, στον Αγώνα για τον Σοσιαλισμό. Που βρίσκεται εκτός ατζέντας όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ (τσαλαπάτημα λαϊκής βούλησης το 2015, 3ο Μνημόνιο, προσπάθεια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ), αλλά και της πρακτικής του ΚΚΕ (“αντισυστημικά” 600 ευρώ στους ένστολους;), των ακροβατικών “τεχνοκρατορεαλισμών” του ΜέΡΑ25 (“αντισυστημικός” ένας από τους βασικούς υπεύθυνους που προετοίμασαν την συνθηκολόγηση του 2015;).

»Δεν υιοθετούμε αυτούσιο κάθε νεολογισμό. Ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος δεν προκύπτει με εκλογικές “αντισυστημικές” μεταφράσεις της τρέχουσας κατάστασής του (π.χ. “ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε”). Η ΟΚΔΕ θέλει έτσι να επικεντρώσει στο ξεπέρασμα των σημερινών αδυναμιών του εργατικού κινήματος, στην ανάπτυξη της ενότητας, αυτοοργάνωσης και μαχητικότητάς του, στην οικοδόμηση μιας επαναστατικής αριστεράς. Που θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να συγκρουστούν νικηφόρα (ιδεολογικά, πολιτικά, πρακτικά) με την αστική τάξη και το κράτος της».

Δείτε το άρθρο στο site της Εφσυν εδώ.