Ουκρανία: Κινήσεις γενίκευσης του πολέμου

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Μαΐου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με την αργή κατάληψη από τους Ρώσους στρατηγικών πόλεων/δρόμων της Ανατολικής Ουκρανίας (βλ. Μπαχμούτ), που θα τους εξασφαλίσουν την ασφαλή τροφοδοσία της κατειλημμένης περιοχής και τη σύνδεση με την Κριμαία. Οι Ουκρανονατοϊκοί καταφέρνουν να καθυστερούν τους Ρώσους αλλά όχι να τους σταματούν. Η αναμενόμενη αντεπίθεσή τους, που ο Ζελένσκι δηλώνει πως θα τους οδηγήσει στην ανακατάληψη της Αν. Ουκρανίας –σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές, και των Αμερικανών– είναι ανέφικτο να επιτύχει, μιας και οι 14 ταξιαρχίες που σχημάτισαν δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένες και δεν θα έχουν αεροπορική κάλυψη. Σημαντικό σημείο για την ουκρανική αντεπίθεση είναι και η Ζαπορίζια με τους φόβους για το πυρηνικό της εργοστάσιο να αναζωπυρώνονται. Ταυτόχρονα ανεβαίνει η ένταση και η συγκέντρωση δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα.

Σε αναβρασμό η Ουκρανία

Ο ουκρανικός λαός χύνει ποταμούς αίματος (οι Αμερικανοί υπολογίζουν 61 με 71 χιλιάδες νεκρούς) πληρώνοντας την αμερικανόδουλη πολιτική Ζελένσκι, που ζητά άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, παροχή βαρέων όπλων και αεροπλάνων ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι τέλους. Όμως η οικονομική/κοινωνική καταστροφή, η συνειδητοποίηση της στρατιωτικής αδυναμίας και κυρίως η δικτατορική διακυβέρνηση με τεράστια διαφθορά, δημιουργούν κλίμα δυσαρέσκειας που πιθανά να οδηγήσει σε νέα πλατεία Μαϊντάν (βλ. 2014). Η ουκρανική οικονομία εξαρτάται από τον εξωτερικό δανεισμό και την προθυμία των Ρώσων να επιτρέπουν τις εξαγωγές σιτηρών. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών επισκέφτηκε ΗΠΑ και ΔΝΤ ζητώντας 4 δισ. για να καλύψει το τωρινό έλλειμμα ενώ σε όποια χώρα επισκέπτεται «πουλάει μερίδια» της μελλοντικής ανοικοδόμησης.

 

Οι ΗΠΑ οξύνουν την κρίση

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε την Ουκρανία δηλώνοντας πως στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη θα συζητηθεί η ένταξή της, ενώ δεν αποκλείει και την προμήθεια σύγχρονων μαχητικών ως το καλοκαίρι. Προετοιμάζουν την ουκρανική αντεπίθεση με παροχή 325 εκ. δολαρίων και πολεμοφοδίων (αυξάνοντας το κόστος του πολέμου για τις ΗΠΑ στα 36 δισ. από τα συνολικά 65 που δαπάνησε ως τώρα η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία), ενώ πιέζουν διαρκώς χώρες να συνεισφέρουν πολεμικό υλικό (Δανία – Ολλανδία δίνουν 14 Leopard). Συνεχίζουν τη διασπορά δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη ειδικά στους «προθυμότερους» Πολωνία, Ρουμανία, Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, οξύνουν την αντιπαράθεση με την Κίνα στα στενά της Ταϊβάν, με την επίσκεψη της προέδρου της στις ΗΠΑ και τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή μαζί με Ν. Κορέα και Ιαπωνία. Ωστόσο, όλο και περισσότερες φωνές στο εσωτερικό των ΗΠΑ αμφισβητούν τη στρατηγική Μπάιντεν/Δημοκρατικών ως αυτοκαταστροφική, φωνές που πολλαπλασιάστηκαν μετά την διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων που κατέδειξαν: τη διαφθορά της Ουκρανικής κυβέρνησης και τον πόλεμο ως επιχείρηση πλουτισμού για πολιτικούς, επιχειρηματίες, στρατιωτικούς, την ανεπάρκεια του ουκρανικού στρατού, την αποσκίρτηση «συμμάχων» όπως η Αίγυπτος που παρήγαγε κρυφά 40 χιλ. βλήματα πυροβολικού για τη Ρωσία, την κατασκοπία συμμαχικών κυβερνήσεων, την ενεργή συμμετοχή στις μάχες ειδικών δυνάμεων από ΗΠΑ/Βρετανία και μη επανδρωμένων πτήσεων από Ρουμανία, Βουλγαρία κ.ά. Η διαρροή και το περιεχόμενό της είναι ακόμα ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της αμερικάνικης «υπερδύναμης» που εκτός των άλλων αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα με καταρρεύσεις τραπεζών, πληθωρισμό, χιλιάδες απολύσεις.

 

Οι πρόθυμοι σύμμαχοι της ΕΕ ταλανίζονται

Οι ακροβασίες εν μέσω βαριάς οικονομικής κρίσης συνεχίζονται, ενώ η γενίκευση της ακρίβειας, ανεργίας, φτώχειας, αντεργατικών μέτρων πολλαπλασιάζει τις εργατικές απεργίες και κοινωνικές εκρήξεις. Ενδεικτική των παλινωδιών, η επίσκεψη του Μακρόν και της Φον ντερ Λάιεν με συνοδεία 50 μεγάλων επιχειρηματιών στην Κίνα. Όχι μόνο δεν εκμαίευσαν κάποια αντιρωσική δήλωση, αντιθέτως αναγκάστηκαν να δηλώσουν πως είναι ανέφικτη η οικονομική απεμπλοκή των οικονομιών Κίνας και ΕΕ, ενώ αποδέχονται την Κίνα ως διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό.

Η Ουγγαρία που έχει διαχωρίσει την θέση της συνεχίζει να αγοράζει επίσημα ενέργεια από τη Ρωσία (οι υπόλοιποι αγοράζουν κρυφά), ενώ όλες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης απαγόρεψαν την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών μιας και είναι πάμφθηνα επειδή δεν έχουν δασμούς και καταστρέφουν τους ντόπιους παραγωγούς. Η ΕΕ σπεύδει τώρα να υποσχεθεί επιδοτήσεις στους αγρότες για να αρθούν οι απαγορεύσεις.

 

Ρωσία-Κίνα οικοδομούν δικό τους Μέτωπο

Το καθεστώς Πούτιν έχει εντείνει την καταστολή στο εσωτερικό για να συγκρατήσει την κοινωνική πίεση που προκαλούν οι 16-17 χιλιάδες νεκροί στρατιώτες (αμερικάνικη εκτίμηση). Από 1η Απρίλη ανέλαβε την προεδρία του Σ.Α. του ΟΗΕ χωρίς αντιδράσεις, ενώ φυλάκισε αμερικανό δημοσιογράφο με κατηγορία κατασκοπίας. Ο Λαβρόφ συνεχίζει τις παγκόσμιες περιοδείες του, επισκεπτόμενος την Λ. Αμερική. Βραζιλία, Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Κούβα, Ινδία επιβεβαίωσαν συνεργασία με τη Ρωσία. Εξίσου σημαντικά κρίνονται τα εγκαίνια του τούρκικου πυρηνικού σταθμού που κατασκεύασαν οι Ρώσοι και οι συζητήσεις για πυρηνικά εργοστάσια σε Αίγυπτο και Ουγγαρία. Συνεχίζουν να στηρίζουν τη μια ένοπλη μερίδα στον εμφύλιο του Σουδάν. Προχωρούν τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Στην πιθανότητα αποστολής όπλων από τη Ν. Κορέα στην Ουκρανία, απείλησαν πως θα αναγκαστούν να εξοπλίσουν τη Β. Κορέα, ενώ θα διακόψουν τη συμφωνία για ελεύθερη διακίνηση ουκρανικών σιτηρών αν δεν αρθούν οι κυρώσεις στα ρώσικα γεωργικά προϊόντα και λιπάσματα.

Η αποφασιστικότητα και οι δυνατότητες των ιμπεριαλιστών της Ανατολής και η μισαλλόδοξη επιθετική στρατηγική των ΗΠΑ, προοιωνίζουν γενίκευση του πολέμου, παρά την όποια τυχόν εφήμερη εκεχειρία/συμβιβαστική λύση προκρίνουν για κάποιο διάστημα οι ιμπεριαλιστές. Την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες ισορροπούν τη στάση τους απέναντι στους ιμπεριαλιστές προσδοκώντας ειρήνη αλλά και οικονομικά οφέλη, ο Μητσοτάκης παραμένει φανατικός ακόλουθος Μπάϊντεν και Ζελένσκι, γιγαντώνοντας τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.