Δύο νεκροί συνάδελφοι εν ώρα εργασίας μέσα σε δύο μέρες

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ – ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

 

Την Δευτέρα 10/4/2023 ο ναυτεργάτης Ε.Τ. με (με καταγωγή από τις Φιλιππίνες) έπεσε από ύψος 12 μέτρων εν ώρα εργασίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Ο 37χρονός ναυτεργάτης εργαζόταν ως καθαριστής στα ναυπηγεία της Ερμούπολης στη Σύρο, με ελάχιστα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας. Το Λιμεναρχείο και η εταιρεία δεν πραγματοποίησαν κανέναν έλεγχο για τις συνθήκες θανάτου του ναυτεργάτη επικαλούμενοι ότι νομικά δεν είχαν δικαίωμα να παρέμβουν καθώς το πλοίο ήταν ξένης σημαίας (νησιά Κέυμαν).

Δύο μέρες αργότερα, την Τετάρτη 12/4/2023 βρέθηκε νεκρός στο μηχανοστάσιο της εταιρείας EMFI A.E (πρώην ΈΒΓΑ) o 51 ετών εργαζόμενος Β.Τ.. Αιτία θανάτου ήταν τα εξαντλητικά 12ωρα που επιβάλλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους «για να βγει η δουλειά» όπως και η υποστελέχωση του τμήματος που εργαζόταν. Μάλιστα, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, η εργοδοσία αδιαφορούσε επιδεικτικά. Ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα μετά το θάνατο του συναδέλφου, δεν υπάρχουν γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας στην επιχείρηση. Ο 51χρονος Β.Τ. και ο 37χρονος Ε.Τ. είναι δύο ακόμα νεκροί συνάδελφοί, θύματα της επικίνδυνης κυβέρνησης ΝΔ, της εργοδοτικής ασυδοσίας και της κρίσης του συστήματος.

Να βάλουμε τέλος στη μαύρη λίστα νεκρών εργαζομένων εν ώρα εργασίας! Τα εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες οφείλονται στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ που με τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα διαλύει πλήρως τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.  Με τον εργατοκτόνο νόμο Χατζηδάκη επιχείρησαν να καταργήσουν το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την απεργία και το συνδικαλισμό. Απορυθμίζουν διαρκώς τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των εργοδοτών νομοθετώντας τη σύγχρονη σκλαβιά των ελαστικών μορφών εργασίας και του freelancing. Δίνουν τα πάντα στο κεφάλαιο, αφήνοντας τους εργαζόμενους έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών.

Ως εδώ! Να μην αφήσουμε καμία εργατική δολοφονία αναπάντητη. Είναι χρέος μας να οργανωθούμε μέσα στους χώρους εργασίας, να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις, μέτρα προστασίας και υγιεινής, ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε σαν σύγχρονοι δούλοι! Όλοι μαζί με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες, να τους τιμωρήσουμε, επιβάλλοντας στη πράξη τα δικαιώματά μας.