Οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να νικήσουν

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ – ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ. Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ στα Τέμπη, ο τραγικός θάνατος 57 συνανθρώπων μας (στην πλειοψηφία νέοι) δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αποτελεί νεοφιλελεύθερο ΕΓΚΛΗΜΑ στο βωμό του κέρδους, που μετράει τις ζωές μας ως κόστος! Όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που έχουν δώσει γη και ύδωρ σε ιδιώτες (πρόσφατα ο Μητσοτάκης ολοκλήρωσε και την ιδιωτικοποίηση του νερού), έχουν βαμμένα με αίμα τα χέρια τους. Στήνουν ένα ατέλειωτο φαγοπότι σε βάρος μας. Όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον μας, αλλά ετοιμάζουν νέες χειρότερες επιθέσεις στα δικαιώματα και κατακτήσεις μας. Αυτή η πολιτική προετοιμάζει νέα εγκλήματα όπως στα Τέμπη.

ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΠΟΛΕΜΩΝ. Η γενικευμένη κρίση του καπιταλισμού παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, υπόσχεται νέα δεινά σε νεολαία και εργαζόμενους. Ένα νέο, χειρότερο κραχ είναι προ των πυλών (π.χ. καταρρεύσεις τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη). Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών, η λύσσα των «Δυτικών» ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, πυροδοτούν νέες εστίες πολέμων. Η καπιταλιστική απληστία σπρώχνει την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η ακρίβεια σαρώνει το λαϊκό εισόδημα, ρίχνει στα τάρταρα το βιοτικό επίπεδο. Ενώ η ελίτ φωνάζει «η αφθονία (!) τελείωσε», συνεχίζει να κερδοσκοπεί ασύστολα (ιδιωτικοποιήσεις, χρηματιστήριο ενέργειας κ.ά.), οδηγώντας σε έκρηξη των ανισοτήτων.

Η πολιτική και κοινωνική σήψη ξεσπάει σε τεράστια, απανωτά σκάνδαλα. Η αθλιότητα δεν είναι μόνο του Μητσοτάκη και της παρέας του, αλλά όλης της σημερινής «δημοκρατίας των πλουσίων», των προσώπων και θεσμών της. Αυτή η ελίτ, που απολαμβάνει πλήρη ατιμωρησία, έχει γιγαντώσει εναντίον μας ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης των ΜΑΤ και χουντοδικαστηρίων. Οι μηχανισμοί καταστολής ανεξέλεγκτα δολοφονούν για 20 ευρώ βενζίνη, ξεσπιτώνουν εργαζόμενους και φτωχούς, ενώ επιβραβεύονται με 600 ευρώ επίδομα – που ψήφισαν σχεδόν όλοι μαζί! Κεφάλαιο, κυβερνήσεις, αστικά κόμματα επιτίθενται μανιασμένα στα δικαιώματα και ελευθερίες των «από κάτω», διαλύουν τη δημόσια-δωρεάν υγεία και παιδεία – για να γίνουν όλα πεδίο ασύστολης κερδοσκοπίας των ιδιωτών-αρπακτικών.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ. Με νόμους όπως της Κεραμέως (ΝΔ), άξιας συνεχίστριας του Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ), αποκλείουν ταξικά τη νεολαία, μας καταδικάζουν σε ανασφάλεια και εξαθλίωση, σχολεία – εξεταστικά κάτεργα (Τράπεζα Θεμάτων, ΕΒΕ κ.λπ.). Πανεπιστήμια ή ακόμη και ενιαία Λύκεια γίνονται προσιτά μόνο στις «γεμάτες τσέπες». Για τους υπόλοιπους, «κατάρτιση και μαθητεία» – και πολύ είναι! Μετά τον σχολικό Γολγοθά, πρέπει να επιβιώσουμε στο Πανεπιστήμιο ΑΕ, ως πελάτες, πληρώνοντας από τη μέριμνα μέχρι δίδακτρα, σε σχολές-φυλακές με ΟΠΠΙ και ΜΑΤ, πειθαρχικά, διαγραφές.

Μας «υπόσχονται» μόνο κουτσουρεμένα πτυχία, φθηνές καταρτίσεις χωρίς δικαιώματα. Να γίνουμε θύματα υπερεκμετάλλευσης σε μια «αγορά εργασίας» ζούγκλα. Ανεργία, μαύρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια, μισθοί πείνας και χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελούν την εργασιακή «κανονικότητα» των νέων (με νόμους-εκτρώματα όπως του Χατζηδάκη). Το μέλλον για τη «γενιά των 3 και 60» δεν προβλέπει καμία προοπτική και αξιοπρέπεια… Αυτό θέλουν να καταπιούμε οι «άριστοι», γι’ αυτό μας επιτίθενται με μανία, κυνισμό θράσος. Μιλάνε για «ανεύθυνους και τεμπέληδες νέους», «μπαχαλάκηδες» κ.λπ. – οι βουτηγμένοι σε κάθε βρωμιά και ανηθικότητα, που απαξιώνουν καθημερινά το ίδιο το δικαίωμά μας στη ζωή.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Οι νέοι δεν χωράνε σε κανέναν «λογαριασμό» του συστήματος, προορίζονται όμως να γίνουν «κρέας για τα κανόνια». Με τον επικίνδυνο, αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και τους εξοπλισμούς στο «κόκκινο», με τη χώρα μας απέραντη βάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τον ελληνικό καπιταλισμό μπροστάρη σε κάθε τυχοδιωκτισμό, η ντόπια ελίτ προετοιμάζεται στο όνομα της «υπεράσπισης της πατρίδας» να μας ρίξει σε πολεμικά σφαγεία, για τα συμφέροντά της.

ΩΣ ΕΔΩ – ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΔΥΝΑΜΗ

Η κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε την τραγωδία των Τεμπών άλλαξε τα δεδομένα. Όπως απότομα αποκαλύφθηκε η σήψη και διαφθορά όλων των μνημονιακών (ιδιαίτερα της ΝΔ), έτσι βγήκαν απότομα στο προσκήνιο ο λαός, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νεολαία και έγινε ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ μεγάλων κινητοποιήσεων. Από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι νέοι κατεβαίνουν στον δρόμο: Αγώνας ενάντια στην εκκένωση των εστιών, μαθητικές καταλήψεις φθινοπώρου 2020, απαγορευμένες διαδηλώσεις 17/11 και 6/12 του 2020 (και έπειτα αντίσταση σε διώξεις και πρόστιμα), αγώνας ενάντια στους νόμους Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη, συμπαράσταση σε απεργούς πείνας, έκρηξη Ν. Σμύρνης, φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στις αστυνομικές εισβολές στις σχολές, κινητοποιήσεις ενάντια στις κρατικές δολοφονίες κ.ά. Μετά και από το πύκνωμα των αγώνων (εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, διανομείς κ.λπ.), ανοίγουν νέοι δρόμοι αντίστασης και μαχητικής διεκδίκησης, για να στείλουμε την ελίτ που δολοφονεί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

KONTΡΑ ΣΤΙΣ (ΑΥΤ)ΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ «ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ»

  • Στην κάλπικη αντιπολίτευση του δήθεν «προοδευτικού» ΣΥΡΙΖΑ / Τσίπρα (από κοντά και το ΠΑΣΟΚ). Φωνάζει για «δικαιοσύνη», ενώ ιδιωτικοποίησε τρένα, ΔΕΗ κ.λπ., ψηφίζει σωρηδόν μέτρα μαζί με τη ΝΔ, την ξεπερνάει σε «πατριωτική» πολεμοκαπηλεία – ή συμφωνεί με μια «δημοκρατική» πανεπιστημιακή αστυνομία! Υπόσχεται «ευαίσθητη» διαχείριση της κρίσης, αυτός που καταπάτησε τη βούληση του ελληνικού λαού, εφάρμοσε τα χειρότερα μνημόνια.
  • Το ΜεΡΑ25 κάνει το «αντισυστημικό», θέλοντας να ξεχάσουμε την τεράστια ευθύνη του Βαρουφάκη (ως υπ. οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ) στην επιβολή του 3ου Μνημονίου το 2015. Άφαντο στους αγώνες, σκέτη φλυαρία στις προτάσεις, «ψάχνεται» να τρυπώσει σε κάποια «προοδευτική» συγκυβέρνηση και κυρίως να μη χάσει τις βουλευτικές καρέκλες.
  • Λέμε όχι στην γραφειοκρατική, αδιέξοδη πολιτική του ΚΚΕ: όσο κι αν φωνάζει, δεν οργανώνει αγώνες παρά μόνο κομματικές παρελάσεις, τάχα μεταφέροντας «την πίεση στο κοινοβούλιο». Σπέρνει σύγχυση για τις ιδιωτικοποιήσεις, συκοφαντεί και χτυπάει αγωνιστές, διασπά τους αγώνες –υποκλίνεται στον συντηρητισμό, ψηφίζοντας το «επίδομα δολοφονίας 600 ευρώ» στους μπάτσους. Στο όνομα των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» συντάσσεται με τον αστικό εθνικισμό.
  • Να ξεπεράσουμε χρεωκοπημένες λογικές «πλατιών» σχημάτων (όπως και στο φοιτητικό κίνημα), κενών εκλογικίστικων συρραφών.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.Η γενιά της κρίσης δεν θα γίνει γενιά της ανοχής. Στον δρόμο της εξέγερσης στη Γαλλία, των αγώνων σε όλο τον κόσμο, όπου οι νέοι πρωτοστατούν, διεκδικούμε τη ζωή που μας κλέβουν. Κόντρα στη ΜΙΖΕΡΗ «κανονικότητα», την υποταγή, τις εκτονώσεις, ατομικές ή ψεύτικες «λύσεις». Πιάνουμε το νήμα των μαχητικών αγώνων, της σύγκρουσης και ρήξης, της αυτοοργάνωσης, συλλογικότητας και αλληλεγγύης, των παραδόσεων του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, όχι σε «Μεσσίες», να παλέψουμε για τον Σοσιαλισμό.

Μια οικονομία ριζικά διαφορετική, σχεδιασμένη δημοκρατικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Μια κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την προστασία του περιβάλλοντος, τη συνεργασία, τον διεθνισμό, όχι την «αγορά», το κέρδος, τον πόλεμο. Μια ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, που δεν έχει καμία σχέση με τις σταλινικές δικτατορίες. Μαζί με τους εργαζόμενους, να ενισχύσουμε και να χτίσουμε μια επαναστατική δύναμη, που δεν υποχωρεί «στα δύσκολα» – αυτό είναι ό,τι πιο χρήσιμο έχουμε να κάνουμε ως νέοι.

Μας λένε «Δεν υπάρχει εναλλακτική»… Περνάμε στην αντεπίθεση, με μια Αριστερά ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ. Οι νέοι αγωνιστές της ΟΚΔΕ βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, έχοντας «μερίδιο» σε καταστολή, συλλήψεις, πρόστιμα κ.λπ., στην κοπιαστική δουλειά οργάνωσης του αγώνα σε χώρους δουλειάς και σχολές. Επιμένοντας στην ενότητα μέσα στην δράση (όχι τους εκλογικίστικους αχταρμάδες). Στη συσπείρωση μιας αγωνιστικής πρωτοπορίας. Παλεύοντας για ένα νέο ρεύμα πολιτικοποίησης, την ανασυγκρότηση-ανασύνθεση του κινήματος. Στις εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν βγει, η «επόμενη μέρα» θα είναι ακόμα πιο σκληρή. Δεν απέχουμε ούτε διαλέγουμε κανένα «μικρότερο κακό» (που πάντα οδηγεί στο μεγαλύτερο) – αλλά στηρίζουμε μια τέτοια δύναμη, με ένα σχέδιο αγώνων ικανό να οδηγήσει στη νίκη. ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ – ΠΑΛΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

    • ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ – Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα, Νερό, Συγκοινωνίες, Στέγαση Δημόσια και Φτηνά για όλους, με Εργατικό Έλεγχο.
    • Λεφτά για τις ανάγκες μας, ΟΧΙ για πόλεμο, καταστολή, τράπεζες, επιχειρηματίες.
    • Αυξήσεις στους Μισθούς – Συλλογικές Συμβάσεις. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ.
    • Στον δρόμο σπάμε την κρατική τρομοκρατία. ΕΞΩ η αστυνομία από τις σχολές
    • Κάτω οι νόμοι Κεραμέως– Όχι σε δίδακτρα, νοίκια στις εστίες, κλεισίματα σχολών.
    • ΕΞΩ Βάσεις, ΝΑΤΟ, πυρηνικά – Καμία συμμετοχή στον πόλεμο