ΠΑΣΕ VODAFONE: Ενημέρωση σχετικά με την νέα αύξηση του βασικού μισθού

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 9/2023

Αθήνα, 3/4/2023

Ενημέρωση σχετικά με την νέα αύξηση του βασικού μισθού

Με υπουργική απόφαση από 1/4/2023 ο νέος κατώτατος βασικός μισθός για τους υπαλλήλους ορίζεται στα 780,00 € μεικτά και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ορίζεται στα 34,84 € μεικτά.  Με την προϋπηρεσία – τριετίες, που έχει κατοχυρώσει κάθε εργαζόμενος έως και το 2012, ο βασικός μισθός ανά τριετία διαμορφώνεται ως εξής:

Έως και 31/3/2023 Από 1/4/2023
Έτη προϋπηρεσίας: Υπάλληλοι (ευρώ/μήνα)
0-3 663,00 780,00
3-6 729,30 858,00
6-9 795,60 936,00
9 και άνω 861,90 1014,00

Κατώτατος μισθός με επίδομα γάμου (ευρώ/μήνα):

 

Από 1/4/2023
Έτη προϋπηρεσίας: Υπάλληλοι (ευρώ/μήνα)
0-3 858,00
3-6 936,00
6-9 1014,00
9 και άνω 1092,00

Είναι προφανές πως η αύξηση του βασικού μισθού δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στις ανάγκες των εργαζομένων και των εργατικών οικογενειών, διότι το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού φτάνει στα 668 ευρώ. Σε καμία περίπτωση η αύξηση του κατώτατου μισθού στο 9,4 %, δεν μπορεί να καλύψει ούτε την αύξηση στα τρόφιμα -η οποία είναι 14%- και δεν αποτελεί λύση για την ακρίβεια, την πανάκριβη ενέργεια/καύσιμα, τα εξωπραγματικά ενοίκια κ.ά, απλά είναι μία απελπισμένη προεκλογική προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη προεκλογικά προκειμένου να συγκαλύψει την πολιτική χρεοκοπία της.

Το σημαντικότερο όμως για το Σωματείο μας και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, είναι πως και αυτή η αύξηση στο βασικό μισθό, έγινε μέσω υπουργικής απόφασης. Με την ψήφιση του 2ου Μνημονίου το 2012, ο καθορισμός βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα σταμάτησε να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης του οργανωμένου εργατικού κινήματος μέσω των οργάνων του, της ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και των εκπροσώπων των εργοδοτών της βιομηχανίας ΣΕΒ. Σταμάτησε δηλαδή  να ορίζεται μέσα από το κοινωνικό συσχετισμό δύναμης, που κατάφεραν να επιβάλλουν ανά περίοδο οι εργαζόμενοι και οι  αγώνες τους. Έκτοτε ο βασικός μισθός ορίζεται με υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την κρίση/σκοπιμότητα της κάθε κυβέρνησης, πρακτική που είχε να ισχύσει στην Ελλάδα από την χούντα, δίνοντας έτσι και το τελειωτικό χτύπημα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζουμε επίσης πως με την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, πάγωσαν οι τριετίες στην Ελλάδα, δηλαδή σταμάτησε να δίδεται η αύξηση 10% επί του βασικού μισθού ανά μισθολογικό κλιμάκια, ανά τριετία εργασίας όπως ισχύει έως και τότε. Επιπλέον, στην πράξη έχει καταργηθεί και το επίδομα γάμου καθώς οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα αρνούνται να το καταβάλλουν και οι επιθεωρήσεις εργασίας δεν παρεμβαίνουν υπέρ των εργαζομένων, ενάντια μάλιστα στην ξεκάθαρη τοποθέτηση της ΓΣΕΕ, υπέρ της καταβολής του επιδόματος γάμου. Μεμονωμένα κανένας εργαζόμενος δεν έχει τη δυνατότητα να το διεκδικήσει δικαστικώς με αμφίβολα αποτελέσματα. Μόνο συλλογικά και οργανωμένα, μέσα στους χώρους δουλειάς. Ένα σημαντικό κομμάτι συνάδελφων εργαζομένων στην Vodafone, λαμβάνει κανονικά επίδομα γάμου. Η καταβολή πρέπει και ζητούμε να γίνει καθολική για όλους τους εργαζόμενους!

Η προεκλογικού χαρακτήρα κυβερνητική αναγγελία για την ανεπαρκή αύξηση των μισθών ανακοινώνεται ενώ τα προβλήματα για τους εργαζόμενους είναι τεράστια. Σε όλο το εύρος της δικής μας εταιρείας για παράδειγμα η καθήλωση των μισθών, η εντατικοποίηση και οι κακοποιητικής συμπεριφορές, η εργασία μέσω εργολάβων και οι απολύσεις έχουν συνθέσει ένα ζοφερό τοπίο. Μόλις την τελευταία Παρασκευή 31/3 έγιναν 3 απολύσεις εργαζομένων 4ετίας από το τμήμα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης σταθερής ιδιωτών (5519), ενώ στο ίδιο τμήμα -όπως και σε άλλα τηλεφωνικά κέντρα- ως επιχειρηματική πρακτική η διοίκηση προσπαθεί να μην υπάρχει εργαζόμενος που να κλείνει 2 χρόνια. Σε όσους εργάζονται επιβάλλονται απάνθρωποι ρυθμοί, όπως η ταυτόχρονη εξυπηρέτηση δύο πελατών μέσω chat & κλήσεων, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και πιέσεις κ.λπ.

Καταγγέλλουμε τις κακοποιητικές συμπεριφορές και τη βία που εφαρμόζει η διοίκηση της εταιρείας και τα διοικητικά στελέχη της στο 5519, στα τηλεφωνικά κέντρα και σε άλλα τμήματα.

Καταγγέλλουμε την διοίκηση της Vodafone, γιατί διατηρεί παγωμένους τους μισθούς των εργαζόμενων στην εταιρεία εδώ και μία δεκαετία και αρνείται κατηγορηματικά να μπει σε συζήτηση για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) στην εταιρεία.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία και τα ψέματα του CEO Χάρης Μπρουμίδη και της διευθύντριας προσωπικού Ηρώς Μέλλιου, όταν σε ερωτήσεις εργαζόμενων σε διάφορα οnline meetings-παρωδίες που πραγματοποιούνται μέσω MS Teams για το αν θα υπάρξουν μισθολογικές αυξήσεις, απαντούν ανερυθρίαστα πως έχουν ήδη γίνει δύο αυξήσεις, αναφερόμενοι στην αύξηση του βασικού μισθού από το κράτος!!

Καταγγέλλουμε managers και supervisors, που διαμηνύουν στις ομάδες των τμημάτων τους, πως γίνονται αυξήσεις μισθών «εδώ ή εκεί», δηλαδή σε μεμονωμένους συνάδελφους, που εκείνοι επιλέγουν σύμφωνα με την κρίση τους.

Η αύξηση του μισθού δεν αποτελεί «προσωπική υπόθεση» ή «προσωπικό δεδομένο» του κάθε εργαζόμενου, ούτε «επιλογή» ή «κρίση» του κάθε προϊστάμενου ή «δωράκι» της εργοδοσίας στον «καλύτερο» ή «πιο παραγωγικό» εργαζόμενο. Αυτές οι πρακτικές καλλιεργούν μεταξύ των εργαζομένων των ακραίο ανταγωνισμό, τον αλληλοκανιβαλισμό,  την ρουφιανιά και τον χαφιεδισμό, και τελικά οδηγούν σε συμπίεση των μισθών προς τα κάτω. Γι’ αυτό και πάγιο αίτημα του Σωματείου μας αποτελεί η σύναψη ΕΣΣΕ, όπως άλλωστε γίνονταν προ δεκαετίας.

Καλούμε τέλος όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζί με το Σωματείο σε αυτόν τον αγώνα. Όποιος χαμηλόμισθος συνάδελφος δικαιούται τις παραπάνω νέες αυξήσεις και δεν τις λάβει, να επικοινωνήσει άμεσα με τους εκπροσώπους του Σωματείου.

Πληρώθηκε το ημερομίσθιο των συναδέλφων

που δεν εργάστηκαν λόγω κακοκαιρίας στις 6/2, μετά από καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας

Όπως είχαμε ενημερώσει με ανακοίνωσή μας στις 6 Μάρτη, σε συνάδελφους εργαζόμενους στη Vodafone μέσω της εταιρείας Αtlas με τόπο εργασίας τα κτήρια της εταιρείας, δεν καταβλήθηκε ένα ημερομίσθιο για τις 6/2 καθώς οι συνάδελφοι δεν κατάφεραν να προσέλθουν στη θέση εργασίας τους, λόγω του χιονιά.

Πιο συγκεκριμένα τους ζητήθηκε στις 3/3, ένα μήνα μετά δηλαδή, να προσκομίσουν βεβαίωση από τους δήμους κατοικίας τους, οι δήμοι αρνήθηκαν να την δώσουν και έτσι οι συνάδελφοι δεν πληρώθηκαν. Μετά από καταγγελία του Σωματείου μας στην Επιθεώρηση Εργασίας προς την Αtlas και την Vodafone, μαζί με προσωπική καταγγελία που έγινε από μία εργαζόμενη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/3, η καταβολή του ημερομισθίου. Καλούμε τους συναδέλφους που αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα εκείνη την ημέρα, να ελέγξουν την μισθοδοσία τους και να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του Σωματείου αν διαπιστώσουν πως δεν έχει καταβληθεί το ημερομίσθιο.

 

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone Πάναφον