Ιωάννινα: Επιτυχημένη προεκλογική εκδήλωση της ΟΚΔΕ (1/4)

Το Σάββατο 1 Απρίλη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μαζική συμμετοχή –ιδιαίτερα της νεολαίας– η πρώτη προεκλογική εκδήλωση της ΟΚΔΕ στα Ιωάννινα. Ομιλητές ήταν οι σύντροφοι Νάντια Τζώρτζη (πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Κούτρης Γιώργος (εργαζόμενος στην efood, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Ιωαννίνων), υποψήφιοι με την ΟΚΔΕ στο νομό Ιωαννίνων.

Το έγκλημα στα Τέμπη έδειξε τη γύμνια, αλλά και την επικινδυνότητα του καθεστώτος. Όλοι οι μνημονιακοί και νεοφιλελεύθεροι μαζί ψήφισαν και εφάρμοσαν ιδιωτικοποιήσεις και αντεργατικά μέτρα με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος των καπιταλιστών – θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές. To μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι ανεργία, ακρίβεια, φτώχεια και καταστολή.

Τονίστηκαν οι αδυναμίες και τα αδιέξοδα της διασπαστικής και όλο και πιο δεξιάς πολιτικής του ΚΚΕ (600 ευρώ στους ένστολους δολοφόνους, υπεράσπιση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» κ.ά.), του ΜέΡΑ25 που ξανασερβίρει –σε ακόμα χειρότερη εκδοχή– σαν κάτι το διαφορετικό την ίδια αποτυχημένη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πριν βγει κυβέρνηση, αλλά και των διάφορων αριστερών εκλογικίστικων «συγκολλήσεων».

Αναδείχθηκαν η κατάσταση και οι προοπτικές του εργατικού κινήματος μετά τη μεγαλειώδη κοινωνική έκρηξη με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη. Η διεθνής άνοδος των αγώνων και ιδιαίτερα η εξέγερση εργαζόμενων και νέων στη Γαλλία. Το ελληνικό εργατικό κίνημα δίνει σημαντικούς αγώνες (ντελιβεράδες, εκπαίδευση, Νέα Σμύρνη, Τέμπη κ.ά.) στους οποίους η ΟΚΔΕ συμμετείχε με όλες τις δυνάμεις της. Η δύναμή μας είναι οι ενωτικοί, μαζικοί, μαχητικοί αγώνες με σχέδιο, κλιμάκωση και αυτοοργάνωση.

Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα για ένα ριζοσπαστικό-ταξικό πρόγραμμα σωτηρίας για να πληρώσουν οι πλούσιοι που πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Εθνικοποιήσεις σε τομείς-κλειδιά της οικονομίας, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο. Λεφτά για Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Αυξήσεις σε Μισθούς – Συντάξεις- Απαγόρευση των απολύσεων
  • Έξοδος από το ΝΑΤΟ, να φύγουν οι Βάσεις.
  • Έξοδος από Ευρώ/ΕΕ – Διαγραφή του Χρέους – Καθιέρωση Εθνικού Νομίσματος.
  • Υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Οι εισηγήσεις έκλεισαν με το συμπέρασμα ότι βασικός όρος για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου είναι η ενίσχυση μιας επαναστατική δύναμης, της ΟΚΔΕ. Που δεν θα τα παρατάει με την πρώτη δυσκολία, που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια σε συμπεράσματα. Οι τοποθετήσεις ανέδειξαν α) την αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας Επαναστατικής Αριστεράς ενάντια στην «αριστερά της διαχείρισης» και των εκλογικών λύσεων, β) τα σημαντικά βήματα στη συνείδηση, τη νέα ριζοσπαστικοποίηση και γ) την αναγκαιότητα της Κυβέρνησης των Εργαζομένων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την μοναδική, πραγματική εναλλακτική για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τον Σοσιαλισμό.

Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα για στήριξη της ΟΚΔΕ στις εκλογές της 21ης Μάη, και για ενίσχυση της παρουσίας και της επέμβασής της σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έρχονται.