Να καταργηθεί ΤΩΡΑ το freelancing που μετατρέπει τους διανομείς σε σύγχρονους δούλους

Δεν είμαστε συνεργάτες – Κάτω το νέο δουλεμπόριο και ο εργατοκτόνος νόμος Χατζηδάκη!

Να προσληφθούν άμεσα σαν μισθωτοί – Όχι στην αδήλωτη εργασία

Από την Παρασκευή 31 Μαρτίου, οι διανομείς της Wolt απεργούν και βρίσκονται στο δρόμο εδώ και τρεις ημέρες, ενάντια στην αιφνιδιαστική απόφαση της εργοδοσίας να μειώσει κι άλλο τις αμοιβές τους ανά παραγγελία, αλλά και στις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης που πολλές φορές υποκρύπτουν ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, μέσω εργολάβων που αυτοχαρακτηρίζονται ως «διαχειριστές στόλου».

Η Wolt (όπως κι οι άλλες ψηφιακές πλατφόρμες efood, box κτλ.) πρόκειται για  «μαύρες» τρύπες που νομιμοποιήθηκαν  και στη χώρα μας με τον εργατοκτόνο νόμο Χατζηδάκη. Παρόλο που πρόκειται για εξαρτημένη εργασία οι διανομείς δεν προσλαμβάνονται ως μισθωτοί αλλά ως «συνεργάτες», δουλεύουν αποκλειστικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες (με μπλοκάκι), και αμείβονται «με το κομμάτι» δηλαδή πληρώνονται μόνο και αν πάνε παραγγελίες, άσχετα το πόσες ώρες θα δουλέψουν. Δουλεύουν μέχρι και 15 ώρες ημερησίως, χωρίς ασφάλιση, δώρα, άδειες, επιδόματα, ενώ σε περίπτωση δυστυχήματος ή ασθένειας, χάνουν το μεροκάματο και δεν καλύπτονται από πουθενά. Αν μπορούσε να μεταφραστεί όλο αυτό το καθεστώς, μιλάμε για μια προσπάθεια να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «σύγχρονους δούλους».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι διανομείς είδαν τις αμοιβές τους να πετσοκόβονται κι άλλο – κι αυτό χωρίς καμία ειδοποίηση – και ξεκίνησαν απεργία

 Παράλληλα αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην απεργία είναι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται ως μισθωτοί μέσω εργολάβων που έχουν σύμβαση με την Wolt.

Στα αιτήματα των διανομέων είναι πέρα από το να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές ανά παραγγελία, η επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ το χιλιόμετρο και αποζημίωση από το πρώτο μέτρο. Επιπλέον, να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Για τους διανομείς που εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη, να υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη «Wolt» με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τέλος, σε όλους τους διανομείς να παρέχεται δωρεάν κράνος, μπουφάν μηχανής κι ο κατάλληλος εξοπλισμός (μέχρι πρότινος τα έβαζαν από την τσέπη τους), καθώς επίσης και να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ freelancing ΤΩΡΑ!

Ωστόσο ο αγώνας τους μπορεί  να κερδίσει με ένα και μόνο τρόπο: την κατάργηση του νέου μοντέλου εκμετάλλευσης της εργασίας του freelancing. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε σωματεία και «φωνές» που εξυμνούν αυτό το δουλικό θεσμό εργασίας, να διαχωριστούν πλήρως με αυτές και να ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξαν οι διανομείς σε Ισπανία και Ιταλία, απαιτώντας την μετατροπή τους σε μισθωτούς διανομείς σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες!

Το καθεστώς «σύγχρονης δουλείας» στη Wolt δεν είναι αποκομμένο από τις υπόλοιπες εργασιακές συνθήκες. Μπορεί οι νεοφιλελεύθεροι να πανηγυρίζουν για «ανάπτυξη», η πραγματικότητα όμως είναι πως όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και η σημερινή, δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Ξεπουλούν και ιδιωτικοποιούν κάθε τι δημόσιο (ΔΕΗ, υποδομές, Παιδεία, Υγεία, λιμάνια, συγκοινωνίες – τώρα και το νερό –), τρώνε με «χρυσά» κουτάλια αυτοί και οι φίλοι τους, οι επενδυτές-«αρπακτικά», ενώ οι εργαζόμενοι, οι νέοι κι οι φτωχοί καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε κάτω από έναν εργασιακό μεσαίωνα, με τα ωράρια–λάστιχα, τις απολύσεις, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την υπονόμευση του συνδικαλισμού, την ανασφάλιστη εργασία, τους τραμπουκισμούς κ.λπ. και φυσικά καμία κουβέντα για ΣΣΕ!

Τα κουκιά δεν βγαίνουν. Μπροστά στην τεράστια ακρίβεια και φτώχεια, τους μισθούς που βρίσκονται ήδη στα τάρταρα αλλά αυξάνονται για να διατυμπανίζει ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης πόσο μεγαλόκαρδος είναι (ο κατώτατος δεν φτάνει ούτε 800/μήνα), τα pass ελεημοσύνης, τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, κ.ά., δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε τα αναλώσιμα πιόνια τους! Παντού στον κόσμο, η κοινωνία έχει σιχαθεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μας θέλουν μηχανές παραγωγής. Οι διανομείς στη Wolt να παραδειγματιστούν από τους αγώνες που έχουν ξεσπάσει στην υπόλοιπη Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Πορτογαλία), να συνεχίσουν τον αγώνα, απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Η μόνη λύση απέναντι στην καθημερινή κόλαση που βιώνουμε, είναι η συλλογική. Η μάχη θα δοθεί μέσα από τους χώρους εργασίας, με την οργάνωσή μας στα σωματεία, με επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις. Για να διεκδικήσουμε μαζί ζωή με αξιοπρέπεια.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων