ΣΣΠ: Βιολογικό Πάτρας – Καταγγελία για τις χυδαιότητες μελών της νΚΑ ενάντια στη ΣΣΠ

Στις 29/3, σε γενική συνέλευση στο Βιολογικό του πανεπιστημίου Πάτρας, μετά το πέρας της διαδικασίας μέλη των ΝΑΡ-νΚΑ προσέγγισαν συντρόφους της ΣΣΠ με απειλητικό ύφος και ξεκίνησαν μια χυδαία υβριστική και συκοφαντική επίθεση απέναντί μας. Τι επικαλέστηκαν; Ότι… δεν ψηφίσαμε το πλαίσιό τους! Μεταξύ άλλων ειπώθηκαν με τραμπούκικο τρόπο: «με τη στάση σας στηρίζετε τον Αγγελή» (καθηγητής που παρενόχλησε φοιτήτριες), «ψηφίσατε λευκό που το ψηφίζουν οι χουντικοί», «δεν θα σας αφήσουμε να ξαναβάλετε αφίσες στο Βιολογικό», «δεν είστε αγωνιστική δύναμη».

Φαίνεται ότι οι «αμεσοδημοκράτες» της νΚΑ ξέχασαν ακόμα και τις βασικές αρχές της λειτουργίας των συλλόγων και της εργατικής δημοκρατίας. Από πότε να μην συμφωνείς με το πλαίσιο της νΚΑ σε κάνει «χουντικό», «αντιδραστικό» και σε φέρνει ενάντια στους αγώνες; Ποιος τους έχρισε «ελεγκτές» τι ψηφίζει κάποιος και «χωροφύλακες» που αποφασίζουν ποιος μπορεί να βάζει αφίσες; Για να τους επαναφέρουμε στην σκληρή πραγματικότητα: κανένας σύλλογος δεν είναι τσιφλίκι τους. Δεν έχουν κανένα μονοπώλιο «αγωνιστικότητας» και δεν θα επιβάλλουν το οτιδήποτε με το έτσι θέλω.

Τα ΕΑΑΚ και μέσα σ’ αυτά η νΚΑ έχουν τεράστιες ευθύνες για την κρίση του φοιτητικού κινήματος, την αποδυνάμωση των συλλόγων, την απώλεια αγωνιστικών παραδόσεων. Μια γεύση πήραμε και στη γενική συνέλευση του Βιολογικού Πάτρας: Αντί να θέσουν ένα σχέδιο για έναν αγώνα διαρκείας (απέναντι στη δολοφονία στα Τέμπη, τον Νόμο Πλαίσιο κ.λπ.) περιόρισαν τη συζήτηση αποκλειστικά στον συγκεκριμένο καθηγητή (Αγγελής). Μάλιστα, η πρότασή τους ήταν να πιέσουν οι φοιτητές με κατάληψη ώστε να αναλάβει δράση «η εισαγγελία» και να ξαναπραγματοποιηθεί ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) από το πανεπιστήμιο (έχει γίνει δύο φορές και απορρίφθηκε), καλλιεργώντας αυταπάτες για την αστική δικαιοσύνη και τους «ακαδημαϊκούς» θεσμούς! Με αυτό τον τρόπο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποπροσανατολίσουν από την ουσία: τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις που γιγαντώνουν το «διευθυντικό δικαίωμα», την καθηγητική αυθαιρεσία, φέρνουν πειθαρχικά και αστυνομία στα πανεπιστήμια, διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, πετούν εκτός εκπαίδευσης όποιον δεν έχει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτές οι πολιτικές είναι που θρέφουν και τη λογική ατιμωρησίας και ασυδοσίας του εκάστοτε Αγγελή – εκεί πρέπει να στοχεύσουμε, βασισμένοι στην δράση και αυτοοργάνωση των φοιτητών, όχι στην ανάθεση του αγώνα σε «καλούς» πρυτάνεις, προέδρους ΔΣ και στα αστικά δικαστήρια. Ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο που μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε και να δράσουμε για το έγκλημα στα Τέμπη, για την εργατική και νεολαιίστικη εξέγερση στη Γαλλία κ.λπ. Αλλά η νΚΑ στην Πάτρα έχει φαίνεται άλλες προτεραιότητες, να συκοφαντεί τη ΣΣΠ.

Τέλος, δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερο σχόλιο το προφανές: η στιγμή και η ένταση αυτής της επίθεσης δείχνει μεγάλο προεκλογικό άγχος. Τόση εμπιστοσύνη έχουν στη νΚΑ στην Πάτρα στην πολιτική και στις συμμαχίες τους, που χρειάζονται να «συσπειρωθούν» απέναντι σε έναν κατασκευασμένο «εξωτερικό εχθρό»; Είναι βέβαια αλήθεια ότι έχουν λόγους να αγωνιούν για την πορεία όπου οδηγούν οι επιλογές τους, καθώς σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος του χώρου των ΕΑΑΚ προσδένεται σε μια αστική δύναμη, στο ΜεΡΑ25 (με το οποίο μέρος των ΕΑΑΚ, βέβαια, η νΚΑ δεν θα διστάσει να αθροίσει «αγωνιστικά» τις «δικές της» ψήφους).

Οι εκφυλιστικές, «σταλινικού» τύπου ενέργειες από την εν λόγω πολιτική δύναμη δεν μας σοκάρουν. Για πολλά χρόνια, σε αυτό το «χώρο» έχουν μάθει να λύνουν τις διαφορές τους με βρισιές, συκοφαντίες, ακόμα και φυσική βία. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τη νΚΑ στην Πάτρα ότι συνεχίζουμε κανονικά να κολλάμε τις αφίσες μας και να στήνουμε τα τραπεζάκια μας (μπορούν να περάσουν, θα βρουν πλούσιο υλικό) – και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν «νταή» να μας κάνει υποδείξεις. Αυτές οι λογικές είναι ξένες προς το φοιτητικό κίνημα και θα τις πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η ΣΣΠ παλεύει για να αποτελούν οι σύλλογοι και οι διαδικασίες τους πραγματικά όργανα πάλης των φοιτητών. Να ακούγεται η φωνή κάθε φοιτητή και κάθε δύναμης που θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της επίθεσης που δεχόμαστε. Να είναι χώροι διαλόγου ή και διαπάλης ιδεών, όχι συκοφαντιών και διάλυσης. Σε αυτή την πάλη, κάθε φοιτητής και νέος έχει και θέση και ευθύνη. Είναι χρέος μας να απομονώσουμε αυτές τις εκφυλιστικές πρακτικές και τις δυνάμεις που τις εφαρμόζουν.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ    

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com           e-mail:[email protected]