Αντι-ΝΑΤΟϊκές Κινητοποιήσεις στην Ευρώπη

«Κατεβάστε τα όπλα, αυξήστε τους μισθούς» φωνάζουν οι λαοί!

1 χρόνο από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, μετράμε χιλιάδες νεκρούς και μεγάλο μέρος της χωράς έχει ερημωθεί και οι κίνδυνοι μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης μεγαλώνουν. Οι «δυτικοί» ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ έχουν ενισχύσει το μισο-φασιστικό καθεστώς Ζελένσκι με δισ. και όπλα, την ίδια ώρα που οι λαοί στην Ευρώπη (και όλο τον κόσμο) είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια και την φτώχεια, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις εξωφρενικές τιμές στα βασικά προϊόντα και επιβιώνοντας με το ζόρι.

Μια απάντηση ήταν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες κλειδιά για το ΝΑΤΟ. Στην Ιταλία, το Σάββατο 25/2 είχε κηρυχθεί 24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια. Στο λιμάνι της Γένοβας, πάνω από 10.000 κόσμου συγκεντρώθηκαν από όλη τη χώρα, για να συμμετάσχουν στην αντιπολεμική διαδήλωση που διοργάνωσαν οι λιμενεργάτες των συνδικάτων Calp και USB ενάντια στο ΝΑΤΟ και την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού από το λιμάνι, αλλά και στο υψηλό κόστος ζωής. Η διαδήλωση αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς γίνεται σε μια χώρα με μεγάλη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, με πάνω από 100 βάσεις, με αποστολή οπλών σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρονιά. Η Ιταλία έχει χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες ως «αεροπλανοφόρο» για αποστολές και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία το 1999, τα βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από την Ιταλία. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν τερματισμό του πολέμου και αυξήσεις στους μισθούς. Μερικά από τα συνθήματα ήταν: «Σταματήστε τη διακίνηση όπλων από τα λιμάνια» και «κατεβάστε τα όπλα, αυξήστε τους μισθούς».

Στην Γερμανία, επίσης, με αφορμή τον έναν χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις 25/2 στο Βερολίνο ενάντια στον πόλεμο και την αποστολή εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου, ενώ επικράτησαν συνθήματα όπως «Ξεσηκωθείτε για την ειρήνη» «Διαπραγματευτείτε, μην κλιμακώνετε».

Τέτοιες κινητοποιήσεις στο κέντρο της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικές. Παρά τις αδυναμίες του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς, αναδεικνύουν την αντι-ΝΑΤΟϊκή επικέντρωση που πρέπει να έχει η αντιπολεμική πάλη στο εσωτερικό των χωρών του «δυτικού» στρατοπέδου. Δείχνουν ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί της Ευρώπης, δηλαδή ότι η αντιπολεμική απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο με διαδηλώσεις και απεργίες. Ώστε να εμποδίσουμε τη συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου και τη μετατροπή της Ευρώπης σε απέραντη στρατιωτική βάση από τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη (με την πλήρη συναίνεση και συνενοχή του Τσίπρα) από την αρχή του πολέμου έχει δώσει γη και ύδωρ σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Να τους εμποδίσουμε και να τους ανατρέψουμε, με ένα μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα, μέχρι να ανασάνουμε από την ακρίβεια και την φτώχεια, μέχρι να φύγουν οι βάσεις του θανάτου.