Νέες «Συμβάσεις Δουλείας» από τον ΜΑΣΟΥΤΗ

Η εργοδοσία του Μασούτη δικαίως θεωρείται από τις χειρότερες στον κλάδο των super market. Αφού έτρεξε να εφαρμόσει 12ωρα και να απαγορεύσει τις συζητήσεις μεταξύ των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, πάντα πιστή στα νεοφiλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενούς της σε δούλους, με τις τροποποιητικές συμβάσεις που τους δίνει να υπογράψουν.

Σύμφωνα με την νέα σύμβαση: ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μεταβάλλει τις μέρες και τις ώρες εργασίας, να αλλάζει το σύστημα απασχόλησης είτε σε εξαήμερο είτε σε πενθήμερο, να κατανείμει το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο μεταβάλλοντάς το ελεύθερα και οποτεδήποτε, και να καθορίζει κατά την απόλυτη κρίση του και διακεκομμένο ωράριο. Ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να παρέχει πρόσθετη υπερεργασιακή ή υπερωριακή εργασία, νύχτα, Κυριακές, ή σε εξαιρετέες ημέρες, εφόσον του ζητηθεί. Επιπλέον, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μεταθέτει ή να μετακινεί τον εργαζόμενο, πρόσκαιρα ή μόνιμα, σε οποιαδήποτε από τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή αυτές που πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον εντός του ίδιου νομού. Τυχόν άρνηση από πλευράς του εργαζομένου αποτελεί λόγο απόλυσης και μάλιστα με υπαιτιότητα του εργαζόμενου, δηλαδή χωρίς αποζημίωση. Η ειδικότητα και τα καθήκοντα των εργαζομένων θα προσδιορίζονται κατά την απόλυτη κρίση του εργοδότη και οι άδειες θα δίνονται, επίσης, κατά την κρίση του εργοδότη. Ακόμη, χωρίζει τον μισθό σε «νόμιμο» και «συμφωνημένο». Οποιοδήποτε ποσό πέραν του νόμιμου, δηλαδή του «Νομοθετικά Προβλεπόμενου Κατώτατου Μισθού», θεωρείται οικειοθελής παροχή, την οποία ο εργοδότης δικαιούται να παύει, μετατρέπει ή ανακαλεί οποτεδήποτε και αναιτιολόγητα.

Αυτή η σύμβαση ουσιαστικά ξεπουλάει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων της εταιρείας, για ψίχουλα. Ενώ τα κέρδη των super market εκτοξεύονται, οι εργοδότες του κλάδου θέλουν να βγάλουν ακόμη περισσότερα πάνω στις πλάτες των εργαζομένων τους. Οι όροι αυτής της σύμβασης είναι το μέλλον που θέλουν για εμάς κυβερνήσεις και εργοδότες. Κάθε δικαίωμα και διευκόλυνση γι’ αυτούς, μόνο υποχρεώσεις και εξαθλίωση για εμάς. Η πληθώρα αντεργατικών νόμων όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, καθώς και το έκτρωμα Χατζηδάκη πρέπει να καταργηθούν αν θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Να μην υπογραφεί καμία τέτοιου είδους δουλική σύμβαση εργασίας, ούτε στον Μασούτη ούτε πουθενά. Μόνο εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να βάλουμε φρένο στις επιθέσεις εναντίον μας. Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να αγωνιστούμε για να επιβάλουμε τα δικαιώματά μας στην πράξη.

 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

e-mail: [email protected]

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.com

τηλ.: 2310265730