ΣΣΠ: πέφτουν τα ταβάνια στην οδοντιατρική του ΑΠΘ

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Στις 21/2, το μεσημέρι κατέρρευσε το ταβάνι σε όροφο κλινικών της Οδοντιατρικής ΑΠΘ εξαιτίας της χρόνιας υποσυντήρησης και υποχρηματοδότησης των δομών των δημοσίων πανεπιστημίων. Δεν πρόλαβαν να περάσουν έξι μήνες μετά το τραγικό συμβάν πτώσης φοιτητή από παράθυρο του τρίτου ορόφου της Νομικής-καθώς δεν υπήρχαν ελεύθερες θέσεις-και γινόμαστε ξανά μάρτυρες ενός παρόμοιου και εξαιρετικά επικίνδυνου, για τις ζωές των φοιτητών και των εργαζομένων των πανεπιστημίων, συμβάντος. Από τύχη δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό συμφοιτητή μας, καθώς οι κλινικές είναι ανοιχτές μέχρι το απόγευμα. Σαν να μην έφτανε αυτό, με περίσσια ειρωνεία ο πρύτανης Παπαϊωάννου προσπάθησε με συνέντευξή του να κουκουλώσει τα προφανή αίτια λέγοντας πως «η πτώση της οροφής οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα διαρροής»! Ουσιαστικά, όμως, από καθαρή τύχη δεν έχουμε θύματα.

Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι της ΝΔ αφήνουν τις δομές των πανεπιστημίων να σαπίζουν και να ρημάζουν αδιαφορώντας για την συντήρηση τους και την ασφάλεια των ίδιων των φοιτητών. Σε μια περίοδο ακρίβειας και εντεινόμενης φτωχοποίησης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η ελληνική αστική τάξη επιλέγει συνειδητά να «μπουκώνει» διαρκώς με πακτωλούς χρήματος ιδιώτες-αρπακτικά για την ανέγερση «υπερ-λούξ» εστιών (40 εκατ. για ανέγερση εστιών με ΣΔΙΤ στο ΕΜΠ στη Ζωγράφου) που θα επιβάλλουν ενοίκια-χαράτσια των 150 ευρώ σε όποιον φοιτητή έχει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ταυτόχρονα, οι νεοφιλελεύθεροι αντί να δώσουν λεφτά για την συντήρηση των δημόσιων υποδομών, προτιμούν να τις ξεπουλάνε μία προς μία έναντι πινακίου φακής σε ιδιώτες – αρπακτικά και την ίδια στιγμή να δίνουν δεκάδες δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για την αστυνομία. Κοντολογίς, ο γαλάζιος πρύτανης Παπαϊωάννου και η Κεραμέως προτιμούν να δίνουν λεφτά σε τουρνικέ, ΟΠΠΙ, μπράβους να γυρίζουν ανενόχλητοι μέσα στο ΑΠΘ, παρά να τα δώσουν στην Μέριμνα και στην συντήρηση του ιδρύματος και έτσι με κάθε ευκαιρία επιδιώκουν να μας κόψουν το δωρεάν φαγητό στη Λέσχη, βάζουν χιλιάδες φοιτητές να αγοράζουν συγγράμματα και αδιαφορούν για το αν θα μας πέσει κανένα ταβάνι στο κεφάλι.

Παράλληλα, μετατρέπουν τα πτυχία μας σε εμπορεύματα προς πώληση, εφόσον αποσπούν την παιδαγωγική επάρκεια και την «πουλάνε» με 700 ευρώ δίδακτρα με σεμινάρια διάρκειας των 2 εξαμήνων. Στην ίδια κατεύθυνση εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης βρίσκεται κι η κίνηση για την γενίκευση των επί πληρωμή μεταπτυχιακών. Αποτελεί στρατηγική επιλογή όλων των αστικών κομμάτων να αφήσουν την δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση να ρημάζει πριν την ιδιωτικοποιήσουν εντελώς.

Παρά τις παχιές προεκλογικές φανφάρες των αστικών κομμάτων που θέλουν να προβάλλονται ως «προοδευτικά ή αντισυστημικά» (βλ. ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25) με υποσχέσεις για την αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία, την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.ά., ως νεολαία δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Ο χρεοκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός είναι αυτός που επιβάλλει στους «διαχειριστές» του να προωθούν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας. Με αυτή την έννοια, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα απολύτως από τα κούφια – ψευτοπροοδευτικά λόγια των διαφόρων «Μεσσίων». Η μόνη λύση βρίσκεται στους δικούς μας μαζικούς και ταξικούς αγώνες με όπλα μας την αυτοοργάνωση μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις και τις συντονιστικές επιτροπές. Να βάλουμε μπροστά έναν ανυποχώρητο αγώνα διάρκειας για την ανασυγκρότηση των συλλόγων μας, με πορείες, κινητοποιήσεις και καταλήψεις, με αφετηρία την πανελλαδική ημέρα δράσης την 16η Μάρτη για την υπεράσπιση της φοιτητικής μέριμνας και συνεπώς της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Για να περάσουμε στην αντεπίθεση με ένα επαναστατικό σχέδιο ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε όποια άλλη έρθει να επιβάλει τα ίδια και χειρότερα!

-ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

-ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

-ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ – ΕΞΩ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ 

-ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

-ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com           e-mail:[email protected]