Ακραία εντατικοποίηση των εργαζόμενων στα Lidl

O «τοπ εργοδότης» -όπως αυτοδιαφημίζεται η Lidl Hellas– είναι τοπ μόνο στην εκμετάλλευση των εργαζομένων της. Οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην εταιρεία (πολλά ταυτόχρονα πόστα, καθεστώς μερικής απασχόλησης, χρονομετρήσεις), η έντονη άρνηση της εργοδοσίας να δώσει έστω και ελάχιστες αυξήσεις στους εργαζόμενούς της καθώς και οι αντεργατικές της τακτικές (απεργοσπαστικός μηχανισμός στις απεργίες το ’22, σωματικός έλεγχος και έλεγχος αυτοκινήτων των εργαζομένων με την πρόφαση κλοπής), το αποδεικνύουν.

Και ενώ η εταιρεία βλέπει συνεχώς τα κέρδη της να αυξάνονται, η κατάσταση για τους εργαζόμενούς της όλο και χειροτερεύει. Ο στόχος της  «παραγωγικότητας» έχει εξουθενώσει τους συναδέλφους, τόσο στα καταστήματα όσο και στις αποθήκες. Ακραία εντατικοποίηση της εργασίας, ψυχολογική πίεση, κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων, μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα και άδειες με το “έτσι θέλω” του εργοδότη, για να «βγουν οι ώρες» και να «πιάσει» η εταιρεία τους στόχους της. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς συναδέλφους στην παραίτηση, ενώ από την πλευρά της η εργοδοσία αρνείται να σταματήσει αυτές τις βάρβαρες τακτικές και αρκείται στην αύξηση μισθών-παροχές-φιλοδώρημα, «για τα μάτια του κόσμου». 6,7 εκατομμύρια ευρώ για τους 6.700 «ανθρώπους της», χωρίς να διευκρινίζει τι ποσοστό αυτού του ποσού είναι η αύξηση και τι οι παροχές, πώς θα κατανεμηθεί αυτό το ποσό μεταξύ «παλιών» και «νέων» εργαζομένων και μεταξύ εργαζομένων και στελεχών, πότε θα δοθούν αυτά τα ποσά κ.τ.λ. Ταυτόχρονα, στα σχέδια της εταιρείας είναι να πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο αυτά τα ελάχιστα που καταδέχτηκε να μας παρέχει, επιβάλλοντάς μας ακόμη χειρότερες συνθήκες εργασίας.

Η λύση για να σταματήσει ο εφιάλτης που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο χώρο εργασίας μας δεν είναι οι αυξήσεις-ψίχουλα, οι παραιτήσεις και τα παράπονα στους προϊσταμένους. Πρέπει να ενισχύσουμε τα επιχειρησιακά σωματεία μας ανά περιοχή, να βοηθήσουμε στον πανελλαδικό συντονισμό τους, να οργανωθούμε σε κάθε κατάστημα και κάθε αποθήκη της εταιρείας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και πραγματικές αυξήσεις στους  μισθούς μας, που να ανταποκρίνονται στα δυσβάσταχτα έξοδα της καθημερινής επιβίωσης.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

e-mail: [email protected]

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.com

τηλ.: 2310265730