Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη (κινητοποιήσεις 1&2/3)

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ & ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Αθήνα: 18.30, γραφεία Hellenic Train, Λ. Συγγρού 41 & Πετμεζά 13

Θεσσαλονίκη: 18:30, έξω από τον ΟΣΕ

Πάτρα: 2/3 18.00, Πλ. Όλγας

Ιωάννινα: Πέμπτη 2/3 18:00, Περιφέρεια

Θλίψη και οργή προκαλεί στον λαό η σύγκρουση 2 τρένων στο ύψος των Τεμπών, με αποτέλεσμα πάνω από 30 νεκρούς και 80 τραυματίες –αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά– και αρκετούς αγνοούμενους. Όσο και αν τα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ προσπαθούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα για το τι έφταιξε, μιλώντας για τεχνικά και ανθρώπινα λάθη κ.λπ. η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Και αυτό το έγκλημα οφείλεται στην εφαρμογή των μνημονίων, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ άλλων των σιδηροδρόμων.
Το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ξεπούλησε στην ιταλική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane Group την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκ. Τον δρόμο είχαν ανοίξει προηγούμενα οι κυβερνήσεις ΝΔ–ΠΑΣΟΚ («σπάσιμο» ενιαίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.). Το χρέος του ΟΣΕ, που έφτανε τα 14,3 δισ. ευρώ, προστέθηκε στο δημόσιο χρέος, ενώ το ελληνικό κράτος δεσμεύτηκε να επιδοτεί με 50 εκ. ευρώ τον χρόνο την ιδιωτική εταιρεία! Αυτή δηλαδή τσέπωνε δημόσιο χρήμα για να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κέρδη της, αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων και υποβαθμίζοντας την ποιότητα των μεταφορών, αλλά και αφήνοντας ασυντήρητο το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις αμαξοστοιχίες. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούσε ξεπερασμένες τεχνολογίες (χειροκίνητοι μηχανισμοί αντί για ψηφιακοί/αυτοματοποιημένοι κ.ά.) ώστε να εξοικονομεί χρήματα.
Το τελευταίο διάστημα διαρκώς υπήρχαν πολύωρες καθυστερήσεις, αλλαγές γραμμών και ταλαιπωρία των επιβατών σε κάθε σχεδόν δρομολόγιο. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να γίνει κάτι πιο σοβαρό, όπως και έγινε. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εταιρεία δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση και κρύβεται μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον υπόλοιπο μνημονιακό συρφετό, ψάχνοντας αποδιοπομπαίους τράγους στους σταθμάρχες, μηχανοδηγούς κ.ά.
ΩΣ ΕΔΩ – Μπουχτίσαμε να πληρώνουμε καθημερινά με αίμα την ιδιωτική πρωτοβουλία, τη λογική του κέρδους και των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών. Δεν πάει άλλο με τα μνημόνιά τους, την ιδιωτικοποίηση του ρεύματος, της παιδείας, της υγείας και τους χιλιάδες πλειστηριασμούς. Πρέπει να ξεσηκωθούμε! Με αγώνες, διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις να απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων –εταιρείας και πολιτικής εξουσίας–, την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων και την εθνικοποίηση τόσο των σιδηροδρόμων όσο και κάθε δημόσιας δομής που έχει ιδιωτικοποιηθεί!
Αθήνα, 1.3.2023
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ