Σωματείο Εργαζομένων Public: Οι απολύσεις και τα κλεισίματα καταστημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά

Στο κλείσιμο δύο καταστημάτων, στο Αγρίνιο και το Άργος, μεθοδευμένα και απροειδοποίητα, προχώρησε η εργοδοσία στα Public την Παρασκευή 10 Φλεβάρη, αφήνοντας άνεργους ξαφνικά τους δεκάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες που εργάζονταν εκεί, οι περισσότεροι από αυτούς/ες για πολλά χρόνια (10+). Η απόφαση καθώς φαίνεται ήταν «καλά προετοιμασμένη». Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μεταφέρθηκε στους εργαζόμενους το μαντάτο και πριν καν το τέλος της μέρας είχαν κατεβεί  τα ρολά και είχαν κατατεθεί οι αποζημιώσεις απόλυσης. Δεν υπήρξε η παραμικρή προειδοποίηση προς τους συναδέλφους προκειμένου να προετοιμαστούν στοιχειωδώς  (να αναζητήσουν αλλού εργασία εγκαίρως, να φροντίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους  κ.λ.π.). Δεν τους δόθηκε καν η έσχατη επιλογή να εργαστούν στη διαδικασία του κλεισίματος (γιατί άραγε;), για την οποία την ίδια κιόλας μέρα η εταιρεία άρχισε να μαζεύει προσωπικό από άλλα καταστήματα (σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να γνωστοποιεί τους λόγους).

Όλα τα παραπάνω ενώ τα καταστήματα αυτά ξεπερνούσαν σταθερά τις οικονομικές στοχοθεσίες που η ίδια η διοίκηση έθετε. Στην εύλογη απορία λοιπόν όλων των συναδέλφων γιατί να κλείσουν τα καταστήματα, με αυτόν μάλιστα τον βάρβαρο και ασεβή τρόπο, η αιτιολόγηση ήταν: «Είναι απόφαση της διοίκησης» και ότι «θα δοθεί βάρος στο online κομμάτι»… Όσο σκληρά και να δουλεύεις δηλαδή, όσους στόχους και να πιάσεις, μπορεί να απολυθείς με το έτσι θέλω!

Η καταβολή ενός επιπλέον μισθού και η δήθεν «εξασφαλισμένη θέση» σε εταιρείες απασχόλησης και καταστήματα PMM «εφόσον υπάρξουν θέσεις εργασίας» (κάτι που πρακτικά σημαίνει μετακίνηση σε άλλη πόλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται), δεν είναι παρά χρύσωμα ενός πολύ πικρού χαπιού για τους συναδέλφους, τις οικογένειές και τους ανθρώπους τους, από τους οποίους στερείται βίαια και ξαφνικά ένας (έστω πενιχρός) μισθός σε ήδη τρομερά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Έτσι λοιπόν μία από τις πιο μεγάλες εταιρείες του κλάδου, την ίδια στιγμή που για το διάστημα 2022-2023, επενδύει 10 εκατ. ευρώ για την «αναβάθμιση» καταστημάτων, συνεχίζει να πληρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της με τον κατώτατο μισθό, να απασχολεί σημαντικότατο αριθμό τους με μερική απασχόληση και απολύει με τη μέθοδο του ξαφνικού θανάτου των καταστημάτων κατά δεκάδες (να θυμίσουμε ότι πέρυσι με τον ίδιο τρόπο είχαν κλείσει τα καταστήματα σε Καστοριά και Ρόδο) και αφήνει τους εργαζόμενους να αναρωτιούνται αν θα είναι οι επόμενοι/ες που θα «φαγωθούν».

Όλα αυτά ενώ ούτε οι επενδύσεις κάθε είδους λείπουν (βλ δραστηριότητα της Public Capital Partners) ούτε οι ακριβοπληρωμένες συνεργασίες με προγράμματα δόσεων και δανεισμού και, για να μην ξεχνιόμαστε, ούτε οι ακριβοπληρωμένες φιέστες για τη διοίκηση και τα στελέχη με «εκδηλώσεις» με γνωστές τηλεπερσόνες. Αρκεί «να μην παρουσιάσει κερδοφορία» η εταιρεία και να μην δοθούν αξιοπρεπείς μισθοί στους εργαζόμενους τους οποίους δεν διστάζουν να μας πετάξουν στον δρόμο γιατί «βλέπετε, το πλάνο δεν βγαίνει…».

Να τους το κάνουμε λοιπόν «Λιανά» και ας μην είμαστε τηλεπερσόνες. Δεν είμαστε διαγωνιζόμενοι/ες σε ευτελές reality για να ζούμε με την αγωνία αν θα έχουμε να φάμε αύριο και ποιος είναι ο επόμενος που θα αποχωρήσει. Είμαστε εργαζόμενοι και θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας! Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να οργανωθούν στο σωματείο μας και μαζί να δώσουμε τη μάχη για να σταματήσουμε τις απολύσεις! Για αυξήσεις, για σταθερή δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια!

Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις.

– Προσλήψεις με πλήρη και σταθερή εργασία για την πλήρη στελέχωση όλων των καταστημάτων, τμημάτων και πόστων.

– Αυξήσεις στους μισθούς – Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Καμιά συνάδελφος μόνη της, κανένας συνάδελφος μόνος του!

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.- Καταστήματα Public

email επικοινωνίας: [email protected]

Facebook: Σωματείο Εργαζομένων Public