ΣΣΠ: Βουτηγμένη στα σκάνδαλα η διοίκηση του ΠΑΔΑ

Αναδημοσίευση από την εργατική πάλη Φεβρουαρίου 

Ταΐζει απλόχερα με κρατικό χρήμα τους φίλους της

Το τελευταίο διάστημα, έκπληκτος ο ελληνικός λαός βλέπει την διαφθορά, τη σήψη, την εγκληματικότητα να διαπερνούν το αστικό πολιτικό προσωπικό. «Πάτσηδες», «Καϊλήδες», λαμόγια που με αρπαχτές θησαυρίζουν την στιγμή που τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν έχουν να φάνε. Οι «άριστοι» της ΝΔ ταΐζουν χρήμα με το κιλό τα «δικά τους παιδιά», επιχειρηματίες, ημέτερους και ελίτ. Για άλλη μία φορά το βάρος της κρίσης φορτώνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού που αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, την ανεργία. Δεκάδες αντιδραστικά και αντικοινωνικά νομοσχέδια εφαρμόζονται (π.χ. νόμος Χατζηδάκη, ν/σ για ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας των ανέργων κ.ά.), τα δημοκρατικά δικαιώματα συνεχώς περιστέλλονται και οι μηχανισμοί καταστολής γιγαντώνονται, εξοπλίζονται και στρατιωτικοποιούνται. Το αστικό κράτος επιδιώκει να αποδεσμευτεί από το περιττό –σύμφωνα με αυτούς– κόστος της δημόσιας-δωρεάν παιδείας, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αξιοποιώντας διατάξεις που θεσπίζουν συμβούλια διοίκησης στα πανεπιστήμια εισάγοντας εξωπανεπιστημιακούς, μάνατζερ, CEO, βιομηχάνους αλλά και εταιρίες «Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας» των πανεπιστημίων που ιδρύονται κατά παραγγελία του νόμου. Αυτό άλλωστε είναι το βασικό άρμα των νεοφιλελεύθερων για το «καλύτερο» ξεπούλημα της περιουσίας και των δομών του πανεπιστημίου. Δομές και υποδομές της περιουσίας των πανεπιστημίων, κτήρια που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανέγερση εστιών, για εγκαταστάσεις, αίθουσες και υποδομές ξεπουλιούνται έναντι πινακίου φακής σε ιδιώτες αρπακτικά. Όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι παρά η εφαρμογή και η μετάφραση στην πράξη του νεοφιλελεύθερου δόγματος, «απαγορεύεται το απαγορεύεται για το κεφάλαιο».

Βουτηγμένη στα σκάνδαλα είναι και η διοίκηση και η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως 2 από τα 6 συνολικά μέλη του πρυτανικού συμβουλίου έχουν καταγγείλει σε επιστολή τους στον πρύτανη, αντιδημοκρατικές διαδικασίες και κακή οικονομική διαχείριση. Σοβαρό είναι επιπλέον το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων, όπου εγκρίνεται η παράταση σύμβασης χωρίς να γνωρίζουν τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου τους όρους, το περιεχόμενο και γιατί προτιμήθηκε τελικά η συγκεκριμένη εταιρία. Απάντηση δίνει προϊστάμενος της διοίκησης του πανεπιστημίου, ο οποίος δηλώνει ανοιχτά ότι δεν χρειάζεται γνωμοδότηση σε ό,τι αφορά τις απευθείας αναθέσεις σε συλλογικό όργανο. Γιατί όμως εφόσον δεν χρειαζόταν η έγκριση του οργάνου για τη σύναψη της σύμβασης, καλείται εν συνεχεία να αποφασίσει για την παράτασή της; Η σήψη τους έχει φτάσει σε σημείο που δυο αντιπρυτάνεις κάνουν λόγο για «προειλημμένες αποφάσεις που απλώς έρχονται στα συλλογικά όργανα προς έγκριση, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση».

Μία τέτοια περίπτωση είναι η ανάθεση του έργου, ύψους 74.400 ευρώ, για το οποίο δόθηκε διάστημα μόλις 10 ημερών για την υποβολή προτάσεων και μάλιστα την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Η εισήγηση διενέργειας του διαγωνισμού δεν συνοδεύτηκε από σχέδιο διακήρυξης, ούτε από κάποιο έγγραφο το οποίο εξειδικεύει τις υπηρεσίες και δράσεις που θα αναλάβει ο ανάδοχος του έργου, ενώ φαίνεται ότι κατατέθηκε προσφορά μόνο από μία εταιρεία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτή η μόνη εταιρία που κατέθεσε προσφορά είναι η ίδια εταιρία που έχει αναλάβει διάφορα άλλα έργα από την διοίκηση, για λογαριασμό του πανεπιστημίου ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ τη φορά.

Ένα ακόμη μείζον ζήτημα που προκύπτει και πάλι από τα καταγεγραμμένα πρακτικά συνεδριάσεων του Πρυτανικού αφορά τη δυσλειτουργία ενός άλλου οργάνου του ΠΑΔΑ. Όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση 13 της 8ης Σεπτεμβρίου 2022, ένα εκ των πέντε μελών της επιτροπής αυτού του οργάνου δεν προσκλήθηκε και επομένως δεν συμμετείχε στις διαδικασίες. Τελευταία φορά που ενημερώθηκε σχετικά με τις δραστηριότητες της επιτροπής ήταν στις 18/3/2022, όπως υποστηρίζει σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν έλαβε γνώση για εννέα πρακτικά της επιτροπής που έφτασαν και εγκρίθηκαν από το Πρυτανικό και τα οποία, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, αφορούσαν διαγωνισμούς συνολικού ύψους πάνω από 700.000 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι το προαναφερθέν μέλος έχει υποβάλει δύο φορές παραίτηση από την επιτροπή εξαιτίας του θέματος που προέκυψε, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές.

Το καπάκι της σήψης του συστήματος άνοιξε και όλα αυτά τα «μπουμπούκια» των α(χ)ρήστων, του επιτελικού κράτους, των μυστικών υπηρεσιών «παρελαύνουν» μπροστά στα έκπληκτα μάτια των εργαζόμενων, των φτωχών λαϊκών μαζών και της νεολαίας. Η μπόχα που βγαίνει από τους νεοφιλελεύθερους γύπες και ιδιαίτερα από τις «γαλάζιες ακρίδες» δεν φεύγει με «γιατροσόφια» ή «φερετζέδες» όπως «εξεταστικές επιτροπές» ή ενίσχυση των «θεσμών διαφάνειας» κ.λπ., που κατά κανόνα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μνημονιακά κόμματα. Οι τελευταίες δεκαετίες και κυρίως τα τελευταία 3,5 χρόνια επί υπουργίας Κεραμέως δεν είναι παρά μια απόπειρα διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν βάλει το χέρι τους να ξεπουλήσουν οτιδήποτε δημόσιο, τσακίζοντας όλες τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης ενώ δίνουν δισ. σε εξοπλισμούς, αστυνομία και επιχειρήσεις. Μόνο οι σκληροί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας που θα έχουν σαν στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους (αυξήσεις μισθών, σταμάτημα της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ.) αλλά και την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, μπορούν να απαλλάξουν την ελληνική κοινωνία από αυτόν τον χωρίς προηγούμενο βούρκο.