Αλέξη Τσίπρα, κάτω τα χέρια απ’ τα σπίτια του λαού

Ευτυχώς, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, μαζί με την αθλιότητα που υφίσταται ο ελληνικός λαός, οι μάσκες πέφτουν όλο και περισσότερο. Όχι μόνο του Μητσοτάκη με τα προεκλογικά “pass” και επιδόματα κοροϊδίας, που εξοργίζουν συνταξιούχους, φτωχούς εργαζόμενους… Αλλά και του Τσίπρα, που κυριολεκτικά δεν κρατιέται, δίνοντας ξανά διαπιστευτήρια σε funds, τραπεζίτες, κεφάλαιο, ΕΕ. Ότι όχι μόνο μπορούν να τον εμπιστευτούν ξανά, αλλά και ότι δεν θα διστάσει μπροστά στις πιο σκληρές πολιτικές. Έτσι, το βράδι της Τρίτης 14/2, σε συνέντευξή του στον Alpha, ο Τσίπρας ξεκαθάρισε χωρίς ίχνος ντροπής ότι:

– Φυσικά και ήταν αυτός που έφερε έκρηξη των πλειστηριασμών, κάνοντάς τους ηλεκτρονικούς και πουλώντας τα «κόκκινα» δάνεια στα funds. Μάλιστα δήλωσε κυνικά ότι οι 25.000 και πάνω πλειστηριασμοί, που έγιναν μετά το 2017, επί διακυβέρνησής του, «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ»!

– Φυσικά και θεωρεί όσους δεν μπορούν να πληρώσουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Δηλαδή μετατρέπει τους θύτες, τους κερδοσκόπους των funds και τους τραπεζίτες, σε θύματα… «κλοπής»!

– Φυσικά και θεωρεί ότι σε μια πολιτεία «με νόμους»(!) πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, αλλιώς «δεν λειτουργεί η οικονομία». Πράγματι, έτσι είναι για κάθε νεοφιλελεύθερο, όπως είναι και ο Τσίπρας. Που ορκίζεται πίστη στην «ελεύθερη αγορά», δηλ. των ιδιωτικοποιήσεων και της κερδοφορίας του κεφαλαίου με κάθε μέσο και πέρα από κάθε όριο.

Το πρόβλημα του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι ογκόλιθος για τον ελληνικό καπιταλισμό, που βρίσκεται σε χρεωκοπία διαρκείας παρά τις ανοησίες περί «ανάπτυξης». Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 355 δισ. Το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων και νοικοκυριών (σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.) τα 255 δισ. και σχεδόν 30 δισ. απ’ αυτά είναι στεγαστικά δάνεια. Ακόμα χειρότερα, η άνοδος των επιτοκίων κυριολεκτικά στραγγαλίζει χιλιάδες δανειολήπτες. Το πρόβλημα δεν λύνεται με προεκλογικές ρυθμίσεις-ασπιρίνες, όπως και δεν λύθηκε μέχρι τώρα με καμία τέτοια ρύθμιση (120 δόσεις κ.λπ.). Απαίτηση της ΕΕ, των τραπεζιτών, του κεφαλαίου και των πλουσίων είναι όλο αυτό το χρέος να το φορτωθούμε/πληρώσουμε και πάλι εμείς, με τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, με τρομακτική γενίκευση της φτώχειας και εξαθλίωσης. Μόνη λύση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι μια ριζοσπαστική, ταξική πολιτική με γενναία αντικαπιταλιστικά μέτρα: Εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Διαγραφή των χρεών εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Βαριά φορολογία σε κεφάλαιο και πλούσιους. Ένα δημόσιο πρόγραμμα (όχι ΣΔΙΤ και νέα δάνεια) μαζικής κατασκευής ποιοτικών εργατικών και λαϊκών κατοικιών, φτηνών ή και δωρεάν, ώστε να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση.

Μέρα με τη μέρα, η «προοδευτική» κυβερνητική λύση που ανεμίζει ο Τσίπρας στο όνομα της απαλλαγής από τον Μητσοτάκη δείχνει το πραγματικό πρόσωπό της. Θα είναι μια κυβέρνηση αδίστακτη ενάντια στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φτωχούς που με ΜΑΤ και δικαστήρια θα βοηθάει την αρπαγή των λαϊκών σπιτιών. Με τους αγώνες μας, όπως των εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών κ.λπ. θα κάψουμε αυτά τα σενάρια. Όπως παλεύουμε για να διώξουμε τον Μητσοτάκη, δεν θα επιτρέψουμε να τον διαδεχτεί στο «ίδιο έργο» κανένας Τσίπρας.

Όλοι στις απεργίες και στους αγώνες – Μπορούμε να νικήσουμε!

Αθήνα, 16.2.2023

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Δείτε ενδεικτικό απόσπασμα από την προαναφερόμενη συνέντευξη: