Ανήλικα παιδιά και γυναίκες πρόσφυγες γίνονται «πιόνια» στα επικίνδυνα παιχνίδια Ελλάδας – Τουρκίας – ΕΕ

Ακόμα ένα συνταρακτικό ναυάγιο σημειώθηκε στο Αιγαίο τα ξημερώματα της Κυριακής 5/2, με αποτέλεσμα μία γυναίκα περίπου 20 ετών να ανασυρθεί νεκρή από τη θάλασσα, ενώ 4 ανήλικα παιδιά (3 αγοράκια κι ένα κοριτσάκι) ηλικίας από 2 έως 5 ετών να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Πιο συγκεκριμένα, το σκάφος που μετέφερε αδιευκρίνιστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, βυθίστηκε στα νοτιοανατολικά της Λέρου, ανοιχτά της περιοχής Παντέλι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ξεκίνησαν όταν ένας ψαράς βρήκε την 20χρονη γυναίκα πνιγμένη στη θάλασσα. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται σε 42 άτομα (15 άνδρες, 17 γυναίκες και 10 ανήλικοι), ενώ από αυτούς, 8 άτομα (7 ανήλικοι και 1 ενήλικας) μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου, όπου στη συνέχεια και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να τα κρατήσουν στη ζωή, κατέληξαν τα 4 μικρά παιδιά.

Μπροστά σε αυτή την τραγωδία, οι δήμιοι της ΝΔ έχουν το θράσος να επιρρίψουν οπουδήποτε αλλού τις ευθύνες πέρα από τον εαυτό τους. Οι πρόσφυγες για μία ακόμη φορά εργαλειοποιούνται για την όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει το χαρτί της «εθνικής απειλής» και προπαγανδίζει την «βοήθεια και συνδρομή» του κρατικού μηχανισμού(!). Χαρακτηριστική είναι η κατάπτυστη ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας, Πλακιωτάκη, που λίγο-πολύ δήλωσε πως το συμβάν είναι αποτέλεσμα εγκληματικών συμμοριών που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες «με την ανοχή των τουρκικών αρχών», ενώ, λες και ζούμε μια άλλη πραγματικότητα, δήλωσε πως «έσπευσαν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΛΑΣ να συνδράμουν το Λιμενικό Σώμα σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική επιχείρηση διάσωσης»… Ψέμα στο ψέμα! Για άλλη μια φορά, η μισάνθρωπη κυβέρνηση Μητσοτάκη «έβαψε» τα χέρια της με αίμα. Κανένας δεν βγάζει μιλιά για τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που έχει μετατρέψει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε υγρό μαζικό τάφο με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Η επικίνδυνη πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων. Αυτοί δηλώνουν «αξιόπιστοι» και «δεδομένοι» για κάθε τυχοδιωκτικό ιμπεριαλιστικό σχέδιο σε ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή, για συμμαχία με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής. Είναι αυτοί που φουντώνουν τον εθνικισμό, την ασταμάτητη «κούρσα» των εξοπλισμών και τους ανταγωνισμούς, απειλώντας μας άμεσα πολεμικό επεισόδιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης της ΝΔ, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αντιμετωπίζουν τη βίαιη καταστολή. Οι σκληρές «επαναπροωθήσεις» έχουν γίνει καθεστώς και το Αιγαίο, υγρός τάφος χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών – ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Στο όνομα της «σωτηρίας της πατρίδας», τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες καταργούνται συστηματικά, ενώ το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης του τρόμου, του πολέμου και της βίας, έχει γίνει πραγματικότητα. Η εθνικιστική και ρατσιστική πολιτική της ΝΔ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βαθιάς αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης που έχει επιβάλει. Μοναδική λύση απέναντι στο πόλεμο και τις καταστροφικές του συνέπειες, απέναντι στο θάνατο που σκορπούν οι σάπιες αστικές ελίτ και οι ιμπεριαλιστές, είναι η πάλη για να ορθώσουμε ένα διεθνιστικό και αντιπολεμικό κίνημα. Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε την κρίση, την απειλή των πολεμικών συγκρούσεων σε μια ταξική σύγκρουση, προς τη μόνη πραγματική διέξοδο: τον κοινό αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τους ιμπεριαλιστές και τις αντιδραστικές άρχουσες τάξεις.