Η άποψή μας: Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Φεβρουαρίου

 
Όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατέθεσε (1/2/23) στη Βουλή την τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές σε «εγκληματικές οργανώσεις», με την οποία εισάγονται άκρως επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές. Στην εισαγόμενη τροπολογία προβλέπεται ότι στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι, που εκπληρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:
α) «Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα (…) Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.
γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό. Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου».
Κατά την παρουσίαση της τροπολογίας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Μητσοτάκης είπε ότι αφορά «την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα. Εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων».
Πολύ ωραία λόγια για να είναι αληθινά
Μόνο αφελείς θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι νεοφιλελεύθεροι του Μητσοτάκη με αυτή την τροπολογία ενδιαφέρονται να χτυπήσουν την Χρυσή Αυγή, το κόμμα του Κασιδιάρη και γενικότερα τους φασίστες. Και μόνο το όνομα και το ποιόν του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη που χειρίζεται την τροπολογία (και το όλο θέμα) αρκεί για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον επιφυλακτικός. Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Βορίδης είχε διοριστεί από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο ως γραμματέας της νεολαίας της χουντικής ΕΠΕΝ (Εθνική Πολιτική Ένωση). Στα φοιτητικά του χρόνια κυνηγούσε με το τσεκούρι αριστερούς φοιτητές έξω από τη Νομική οπότε και διαγράφτηκε παμψηφεί από τον σύλλογο φοιτητών της σχολής λόγω φασιστικής δράσης. Ίδρυσε το νεοναζιστικό κόμμα Ελληνικό Μέτωπο (1994-2005), λίγο μετά προσχώρησε στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και αργότερα στη ΝΔ του Σαμαρά. Είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον πατριάρχη του ευρωπαϊκού νεοφασισμού, Λεπέν, είναι –όπως δήλωσε– φίλος της βασιλικής οικογένειας και παρευρέθηκε στην πρόσφατη κηδεία του Γκλύξμπουργκ.
Θα είναι κανένας διπλά αφελής ώστε να δεχτεί ότι το κόμμα των νεοφιλελεύθερων του Μητσοτάκη, θέλει «να προστατεύει τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές ελευθερίες» από τους φασίστες. Αυτοί που στα χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία:
α) Υπερασπίζονται με όλα τα μέσα τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των ολιγαρχών του πλούτου και δημιουργούν μια κοινωνία της φτώχειας, του ζόφου και του τρόμου.
β) Ψήφισαν δεκάδες αντεργατικούς νόμους.
γ) Περιόρισαν το δικαίωμα των ελεύθερων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.
δ) Περιόρισαν το δικαιώματα εργαζομένων να συνδικαλίζονται ελεύθερα και απειλούν να καταργήσουν το νόμο 1264/82.
ε) Κατάργησαν το πανεπιστημιακό άσυλο και ίδρυσαν πανεπιστημιακή αστυνομία για να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα.
στ) Ταυτίστηκαν απόλυτα και συμπορεύτηκαν με τις εκάστοτε πολιτικές των ΗΠΑ-ΕΕ σε όλα τα θέματα, με αποκορύφωμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
ζ) Παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα στις πιο θεμελιώδεις διατάξεις του, όπως στην περίπτωση των υποκλοπών.
Θα είναι κανένας τριπλά αφελής ώστε να πιστέψει ότι στην ΕΕ –όπου η θεωρία των «δύο άκρων» έχει γίνει το επίσημο δόγμα, ψηφίζονται η μία μετά την άλλη αποφάσεις και οδηγίες που ταυτίζουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, βρίσκονται στην κυβέρνηση ακροδεξιά και φασίζοντα κόμματα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόμμα της ιταλίδας πρωθυπουργού– ενδιαφέρονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Αλλού στοχεύουν, όχι στον Κασιδιάρη
Ασφαλώς το σημερινό πολίτευμα ούτε ελεύθερο ούτε δημοκρατικό είναι. Με την εισαγόμενη τροπολογία: α) Με την αρμοδιότητα του Α΄ Τμήματος «του Αρείου Πάγου να εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος», δίνει το δικαίωμα στους δικαστές να κρίνουν ουσιαστικά (μέχρι τώρα ήταν μόνο τυπικά, διοικητικά) το καταστατικό, το πρόγραμμα, την ιδεολογία και τους σκοπούς ενός κόμματος. Έτσι, ένα κόμμα ή μια οργάνωση που παλεύει για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία, θα μπορεί να τίθεται εκτός νόμου.
β) Με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες (και μάλιστα σε οποιοδήποτε βαθμό) και αδικήματα, μπορεί να υπάρξουν αποκλεισμοί για ψύλλου πήδημα και πράξεις υπεράσπισης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
γ) Με τη νεοεισερχόμενη και άκρως επικίνδυνη έννοια της «πραγματικής ηγεσίας» και παρόμοιες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους –σε μια εποχή που οργιάζει ο χαφιεδισμός– στο εσωτερικό των κομμάτων.
Δεν είμαστε τόσο αφελείς να πιστέψουμε ότι ο πραγματικός τους στόχος είναι η «προστασία της δημοκρατίας» όπως ισχυρίστηκε ο αρχικοριός Μητσοτάκης, ούτε ότι οι συνοδοιπόροι του Κασιδιάρη, της Μελόνι και τόσων άλλων ακροδεξιών και νεοφασιστών μεταμορφώθηκαν ξαφνικά σε διώκτες τους.
Καμιά αντιδημοκρατική ιδεολογία όπως και ο φασισμός δεν αντιμετωπίζονται με αντιδημοκρατικές διατάξεις και με μια γενική αντιδημοκρατική αναδίπλωση που εξαπλώνονται σαν πανούκλα πάνω στην ΕΕ. Η τροπολογία, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, κι ενώ μέχρι τώρα ο Κασιδιαρης κι άλλοι φασίστες ενεργούσαν ελεύθερα ακόμα και μέσα από τις φυλακές, εξυπηρετεί πρόσκαιρους ψηφοθηρικούς λόγους των ά(χ)ρηστων νεοφιλελεύθερων. Ούτε η αστική δικαιοσύνη θα βάλει τέλος στους φασίστες. Οριστικό φραγμό στον Κασιδιάρη, στους φασίστες αλλά και στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει, μπορεί να βάλει μόνο το εργατικό και λαϊκό κίνημα.