ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ! – προκήρυξη της Μαθητικής Αντεπίθεσης

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!

Την 1η Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το σχέδιο «Αθηνά». Πρόκειται για τη συγχώνευση-κατάργηση 94 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τα 50 που «εξαφανίστηκαν» πέρυσι από τα μηχανογραφικά, έχουμε μια μείωση 150 σχολών σε λιγότερο από χρόνο. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι εισακτέοι από τα Γενικά Λύκεια θα μειωθούν κατά 4700. Αν και η περικοπή στους εισακτέους από τα ΕΠΑΛ δεν έχει ανακοινωθεί, θα είναι μάλλον η μεγαλύτερη, αφού αντίστοιχα και τα περισσότερα πανεπιστήμια που κλείνουν είναι ΤΕΙ. Συνολικά αναμένεται να μειωθούν οι εισακτέοι γύρω στις 10000.

Ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, μετακινούν τα τμήματα ΤΕΙ σε άλλες πόλεις (Σέρρες, Φλώρινα), με αποτέλεσμα οι φοιτητές που δεν μπορούν να μετακινηθούν για οικονομικούς λόγους (οι περισσότεροι δηλαδή), να διακόψουν τις σπουδές τους.
Η επίθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, δεν αφορά μόνο τους φοιτητές ή ακόμα χειρότερα μόνο τους φοιτητές των ΤΕΙ. Είναι μια επίθεση που αμφισβητεί το δικαίωμα μας στη μόρφωση και την εκπαίδευση. Το ότι ξεκινάει από τα πανεπιστήμια, σημαίνει ότι ξεκινάν από το «κεφάλι» της παιδείας. Αν τα καταφέρουν σύντομα θα επιτεθούν και στις υπόλοιπες βαθμίδες. Ο στόχος τους, δηλαδή όπως την έχουν αποκαλέσει «η εκπαίδευση της αριστείας», σημαίνει απλά ότι θα σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν λεφτά να πληρώνουν τις σπουδές τους, και στο πανεπιστήμιο αλλά και στο σχολείο. Άλλωστε ήδη έχουν ανακοινώσει ότι αν δεν μειωθούν αρκετά οι εισακτέοι με τις συγχωνεύσεις, από του χρόνου θα εφαρμοστεί ξανά η βάση του 10, προκειμένου να αδειάσουν ακόμα περισσότερο τα πανεπιστήμια. Εξ’ άλλου, λιγότερα πανεπιστήμια σημαίνει και λιγότερα σχολεία, γι’ αυτό ήδη ετοιμάζουν κι ένα πλάνο συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων, πολύ μεγαλύτερο ακόμα κι απ’ το Αθηνά.

Σ’ αυτήν την επίθεση που ξεκινάει στη νεολαία, η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει μόνο τους νόμους. Θα χρησιμοποιήσει και την καταστολή, τα ΜΑΤ, τους δικαστές, τους μόνους συμμάχους της απέναντι σε μα κοινωνία που βράζει εναντίον της. Θα χρησιμοποιήσει επίσης τη συκοφαντία και το ψέμα, ότι οι νέοι είμαστε τεμπέληδες κι αγράμματοι, τρώμε τα λεφτά του κράτους. Και φυσικά θα προσπαθήσει να μας διαιρέσει: Θα μας πει ότι τους μαθητές δεν τους ενδιαφέρουν αυτά που γίνονται στα πανεπιστήμια, τους φοιτητές ΑΕΙ δεν τους ενδιαφέρουν αυτά που γίνονται στα ΤΕΙ.

Το ζήτημα για μας τώρα είναι να σώσουμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση, αλλά και το δικαίωμά μας στη ζωή. Όλη η κοινωνία περιμένει κάτι για να την ενώσει, κάποιον που θα την παρακινήσει να βάλει στοπ στο καταστροφικό έργο αυτής της σύγχρονης χούντας, να τη στείλει στον αγύριστο μαζί με τα μνημόνιά της. Αυτή τη φορά η ευκαιρία δίνεται σε μας. Οι μαθητές είμαστε αυτοί που θα πληρώσουμε κυρίως το σχέδιο Αθηνά, αλλά και όλα τα μέτρα των μνημονίων. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις και καταλήψεις στα σχολεία, να ενωθούμε με τους φοιτητές των ΤΕΙ που ήδη έχουν ξεκινήσει. Να παρασύρουμε την υπόλοιπη νεολαία, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους σε μια μεγάλη εξέγερση που θα σταματήσει το σχέδιο Αθηνά, τα μνημόνια και την καταστολή, που θα ανοίξει έναν άλλο δρόμο για τις δικές μας ανάγκες.

Να μην περάσει το σχέδιο Αθηνά. Όχι στη βάση του 10 και τις συγχωνεύσεις σχολείων
Αύξηση των δαπανών για την παιδεία
Κάτω η χούντα συγκυβέρνησης και τρόικας

 

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

[email protected] /  mathitiki-antepithesi.blogspot.com /6978254992