ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ – Προκήρυξη της ΣΣΠ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Την 1η Φλεβάρη δόθηκε στην δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά» για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα τεθεί σε «διαβούλευση» για 45 ημέρες και στα μέσα Μαρτίου θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή ώστε να ισχύσει για τα φετινά μηχανογραφικά των πανελλαδικών εξετάσεων. Πιο συγκεκριμένα με το σχέδιο «Αθηνά» τις μεγαλύτερες αλλαγές τις υπόκεινται τα Τ.Ε.Ι. καθώς ο αριθμός των τμημάτων συρρικνώνεται κατά 40%, ενώ ο αριθμός των εισακτέων κατά 30% με πολλά ιδρύματα να μικραινουν ριζικά (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης κ.α.) ή και να κλείνουν (ΤΕΙ Ιονίου). Ο συνολικός αριθμός των τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ μειώνεται από περίπου 500 σε 386. Σύμφωνα με το υποργείο οι εισακτέοι σε Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι. για το 2013 από 76.000 θα μειωθούν στους 72.000. Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ολόκληρο το σχέδιο αποτελέι ένα μνημείο προχειρότητας αφού σχεδόν σε κάθε ενότητα έχει διαφορετικά στοιχεία για τον αριθμό των τμημάτων, αρκετά λάθη στις ονομασίες τους και συγχωνέυσει τμημάτων που έχουν πολύ διαφορετικά αντικείμενα σπουδών…

Το σχέδιο Αθηνά αφορά όλους τους φοιτητές
Στην πρώτη του φάση το σχέδιο εκφράζει τα πιο ήπια σενάρια με τα ΤΕΙ να πληρώνουν κυρίως το μάρμαρο. Παρόλα αυτά αποτελεί μια σημαντική συνέχεια της επίθεσης στην δημόσια δωρεάν εκπάιδευση μετά την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου το 2011 και ανοίγει μια νέα βίαιη επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, η οποία θα «συναγωνιστεί» ή και θα ξεπεράσει τις περικοπές σε άλλους τομείς. Πέρα από τα παχιά λόγια που συνοδεύουν το σχέδιο «Αθηνά» είναι φανερό ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μία πρόχειρη (το δείχνει και το αλλαλουμ με τα νούμερα) και χωρίς ουσιώδεις στόχους, προσπάθεια για περαιτέρω προσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πολιτική των πάσης φύσεως περικοπών, οι οποίες εντείνονται με το μνημόνιο 3. Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι η επίθεση δε θα σταματήσει με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά». Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από το ερχόμενο εξάμηνο καταργούνται τα δωρεάν βιβλία, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων είτε με νέο νομοσχέδιο είτε με αποφάσεις των νέων συμβουλίων διοίκησης τα οποία έχουν βάσει του νόμου Διαμαντοπόυλου τέτοια δυνατότητα. Επιπλέον η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει μειωθεί περίπου κατά 60% την τελευταία διετία, κάνοντας σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των ιδρυμάτων, και αναμένεται να πέσει κι άλλο με τη νέα μείωση των δαπανών για την παιδεία στον προϋπολογισμό του 2013 κάνοντας τα δίδακτρα να φαίνονται σαν «σωτήρια» λύση στον ορίζοντα. Επιπλέον οι συγχωνεύσεις αυτές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα προκαλέσουν την εγκατάλειψη των σπουδών για χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές λόγω της αδυναμίας μετακίνησης τους σε άλλη πόλη όπου θα στεγάζεται το νέο τους τμήμα.

Στην ουσία του το σχέδιο «Αθηνά» πέρα από τις επιμέρους αλλαγές που φέρνει, ανοίγει ξεκάθαρα τον δρόμο για τη μετατροπή της εκπαίδευσης από αυτό που όλοι γνωρίζαμε τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, σε μια εκπαίδευση αριστείας, δηλαδή σε μια εκπαίδευση για τους λίγους, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Γνωρίζοντας, λοιπόν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία λόγω της εφαρμογής των μνημονίων αντιλαμβανόμαστε οτι ουσιαστικά αποτελεί μια έκδηλη και πρωτοφανή αμφισβήτηση του δικαιώματος στην μόρφωση αλλά και μια κίνηση επιστροφής του μορφωτικού επιπέδου της κοινωνίας κια της νέας γεννιάς δεκαετίες πίσω. Όσο και αν αυτό μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, σε καμία περίπτωση δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, καθώς οποισδήποτε νόμος, σχέδιο ή μέτρο εφαρμόζεται στην εκπαίδευση, είτε είναι στην πρωτοβάθμια, είτε στην δευτεροβάθμια, είτε στην τριτοβάθμια, έχει ακριβώς την ίδια λογική που έχει η εφαρμογή των μνημονίων. . Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε πια απλά για μια «αναδιάρθρωση», μία μείωση του κόστους ή μία προσπάθεια μετακύλισης του στις πλάτες των φοιτητών. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ο ξαφνικός θάνατός της εκπαίδευσης και η βίαιη προσαρμογή της στην πραγματικότητα του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού.

Στην εφαρμογή αυτής της γιγαντιαίας επίθεσης αποσκοπούν και οι συνεχείς εισβολές και καταπάτησεις του πανεπιστημιακού, όπως η εισβολή στις 17 Νοέμβρη στο Α.Π.Θ. και οι συλλήψεις/ξυλοδαρμοί 16 φοιτητών, η εισβολή των ΜΑΤ και σύλληψη 11 απεργών εργολαβικών στο ΑΠΘ, η εισβολή στην ΑΣΟΕΕ και το Ιόνιο πανεπιστήμιο κ.α. Είναι λοιπόν φανερό πως για τα νέα συμβούλια διοίκησης και τη συγκυβέρνηση το άσυλο δεν πρέπει να υπάρχει γιατί αυτό και οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων είναι αυτά που υπερασπίζουν την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, αν το καταργήσουν και στην πράξη η επίθεσή τους στην εκπαίδευση θα είναι πολύ πιο σφοδρή.
Πέρα από τη κατάσταση στην εκπαίδευση, σαν νεολαία μας περιμένουν και άλλα προβλήματα. Τα μέτρα των μνημονίων έχουν γκρεμίσει το βιοτικό επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας. Η επίσημη ανεργία ανέβηκε στο 26,8%, ενώ η πραγματική στο 32%. Συγκεκριμένα στους νέους αυτήν τη στιγμή είναι στο 56,6%, ενώ από 15-29 χρονών μόνο το 17% είναι ενταγμένο στην οργανωμένη παραγωγή (ποσοστό αντίστοιχο με «τριτοκοσμικές» χώρες). Από το 2010 και έπειτα έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας 1,5 εκατομμύριο συνάνθρωποι μας. Η ασφάλιση και η υγεία οδεύουν προς την διάλυση και θα αποτελούν προνόμιο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Επομένως, όλα τα σχέδια για ακαδημαϊκή καριέρα, εργασία και γενικά τα όνειρα για το μέλλον μας πάνε περίπατο και αντικαθίστανται από ένα κυνήγι επιβίωσης και μια διαρκή αίσθηση ανασφάλειας.

Απέναντι σε όλα αυτά τα μέτρα και το ρημαγμένο μέλλον μας, ως νεολαία, πρέπει να βάλουμε στην άκρη την μεμψιμοιρία, την ηττοπάθεια, τον αυτοκαταστροφικό ατομικό δρόμο, αλλά και τις αυταπάτες οτι όλα μπορούν να λυθούν γρήγορα(π.χ. με εκλογές, αριστερή κυβέρνηση κλπ. Συνολικά το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βγεί από την κατάσταση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα. Έχοντας μπροστά μας σαν κίνημα όχι απλά ένα σχέδιο «Αθηνά» ή έναν Αρβανιτόπουλο, αλλά μια Χούντα αποτελούμενη από την τρικομματική συγκυβέρνηση και την Τρόικα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο αγώνων για να αποτρέψουμε το ξεθεμελίωμα της ζωής μας. Πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μας τόσο απέναντι στο σχέδιο «Αθηνά», την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, τα δίδακτρα, όσο και απέναντι στα Μνημόνια που καταστρέφουν το μέλλον μας. Ήδη σε κάποια από τα ιδρύματα που υφίστανται τις μεγαλύτερες αλλαγές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα) έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις και καταλήψεις ιδρυμάτων από καθηγητές και φοιτητές. Οι κινητοποιήσεις αυτές πρέπει να ενταθούν, να απομονωθούν από αυτές δυνάμεις όπως η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ (που ξαφνικά θυμήθηκαν να αγωνιστούν ενώ στηρίζουν την κυβέρνηση). Γενικά σε όλες τις σχολές πρέπει:

– Να πραγματοποιήσουμε καμπάνιες ενημέρωσης εξηγώντας στους συφοιτητές μας ότι το σχέδιο «Αθηνά» μας αφορά όλους και να κάνουμε γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή.
– Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις διαρκείας και να χρησιμοποιήσουμε δυναμικές μορφές πάλης όπως κλεισίματα δρόμων, δυναμικές διαδηλώσεις, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων κ.α.
Να ενισχύσουμε την αυτοοργάνωσή μας με επιτροπές κατάληψης και συντονιστικά σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας με αυτές του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.
Να ανοίξουμε τον αγώνα μας σε ολόκληρη την κοινωνία απευθυνόμενοι πρώτα από όλα στους μαθητές που σίγουρα πλήτονται από το σχέδιο «Αθηνά» αλλά και σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που πλήτονται από τα μνημόνια και τα μέτρα και κατά βάση σε αυτούς που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
Να συμβάλλουμε με τον αγώνα μας στην δημιουργία ενός κέντρου αγώνα, μιας γενικευμένης εξέγερσης απέναντι στην συγκυβέρνηση την τρόικα και τα μνημόνια.
-Να οργανώσουμε την αυτοάμυνά μας απέναντι στο κράτος έκτακτης ανάγκης και την καταστολή του.

-Να μην περάσει το σχέδιο «Αθηνά».
-Κάτω τα χέρια από την Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία – Αύξηση των δαπανών.
– Άμεση κατάργηση των μνημονίων
-Διαγραφή του χρέους.
-Κάτω το «κράτος έκτακτης ανάγκης».

 

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ