Ο Ζελένσκι διώκει την Αριστερά στην Ουκρανία (άρθρο της Morning Star Online)

Ο Ζελένσκι διώκει την Αριστερά στην Ουκρανία

 

άρθρο της Morning Star Online – αναδημοσίευση / μετάφραση από το greenleft.org.au στις 22 Μαρτίου

 

Μέλη αριστερών οργανώσεων στην Ουκρανία είχαν απευθύνει κάλεσμα διεθνούς αλληλεγγύης στις 20 Μαρτίου, καθώς ο Ζελένσκι προχώρησε στην απαγόρευση των δραστηριοτήτων τουλάχιστον 11 αριστερών οργανώσεων με την αιτιολογία ότι έχουν «δεσμούς με τη Ρωσία».

Αυτές οι οργανώσεις συμπεριλαμβάνουν την Αντιπολιτευτική Πλατφόρμα για τη Ζωή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ένωση Αριστερών Δυνάμεων.

Το ΚΚ Ουκρανίας είχε απαγορευτεί από το καθεστώς του Κιέβου το 2015.

Όμως πολλά από τα κόμματα που κήρυξε παράνομα ο Ζελένσκι, σε μια αντισυνταγματική ενέργεια, αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή.

Η Borotba (Αγώνας) είναι μια οργάνωση της αριστεράς που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2011 από οργανώσεις που συμπεριλάμβαναν το ΚΚ Ουκρανίας και την οργάνωση νεολαίας του, καθώς και την Παν-ουκρανική Ένωση Εργατών.

Οι υποστηρικτές και ακτιβιστές του έχουν μπει στο στόχαστρο από το ξέσπασμα του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ πολλοί αγνοούνται.

«Το καθεστώς που βρίσκεται στην εξουσία [στην Ουκρανία] μετά το πραξικόπημα του 2014 γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό», λέει ο εκπρόσωπος του Borotba Αlexey Albu.

«Kάθε υγιής φωνή που αντιτίθεται στον πόλεμο με τη Ρωσία και με το Ντονμπάς τώρα καταστρέφεται», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας ότι πολλοί ακτιβιστές και πολιτικοί έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Albu ισχυρίστηκε ότι ουκρανοί φασίστες έκοψαν τα μαλλιά της Maria Marchenko, αφότου ο άνδρας της Alexander είχε απαχθεί από το σπίτι του, με την κατηγορία ότι κατασκόπευε υπέρ της Ρωσίας.

Άλλοι απλώς έχουν εκτελεστεί, είπε ο ίδιος, συμπεριλαμβανομένου του Volodymyr Struck, του ρωσόφιλου δημάρχου της πόλης Κρέμινα στο Λουγκάνσκ, ο οποίος πυροβολήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων περιέγραψε τον 57χρονο Struck ως «προδότη», που σκοτώθηκε από «άγνωστους πατριώτες» λόγω της υποστήριξής του στη Μόσχα.

Πολλοί άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι, καθώς αναφέρεται ότι λίστες «αναξιόπιστων» και «αριστερών του λάθους είδους» καταρτίζονται από τους αποκαλούμενους προοδευτικούς.

Αυτοί που προωθούσαν τη συμμόρφωση με τις Συμφωνίες του Μινσκ, μαζί με μια ειρηνική επίλυση της 8χρονης σύγκρουσης στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας, είναι οι πρώτοι που απειλήθηκαν, λέει η ομάδα Νέος Σοσιαλισμός.

Οι ηγέτες της νεολαίας του ΚΚ Mikhail και Aleksandr Kononovich είχαν φυλακιστεί νωρίτερα αυτό το μήνα και υπάρχουν φόβοι ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εκτελεστούν. Τα διεθνή αιτήματα για την απελευθέρωσή τους έχουν, ωστόσο, αγνοηθεί από το Κίεβο.

«Σας ζητάμε να μην κλείσετε τα μάτια σ’ αυτό που συμβαίνει», είπε ο Albυ, καθώς έκανε έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη.

 

* φωτογραφία: Μέλη του τάγματος του Αζοφ γκρεμίζουν άγαλμα του Λένιν στο Χάρκοβο (2014)