Η τυποκτόνα τροπολογία να καταργηθεί

  1. Η κυβέρνηση Γ. Ράλλη της ΝΔ το 1981 είχε ψηφίσει τον νόμο 1178/1981, που έμεινε στην ιστορία σαν τυποκτόνος. Αυτός ο νόμος -ανάμεσα σε άλλα- προβλέπει: α) Βαρύτατα πρόστιμα και αποζημιώσεις υποβάλλονται στον εκδότη του εντύπου (εφημερίδας ή περιοδικού), για όποιους θίγονται από δημοσιεύματα του εντύπου, β) Πρόστιμα και αποζημιώσεις υποβάλλονται και στον διευθυντή και τον συντάκτη του «επιλήψιμου» άρθρου ή δημοσιεύματος, γ) Ο ιδιοκτήτης του εντύπου (εφημερίδας ή περιοδικού) υποχρεούται να ορίζει εκδότη και διευθυντή, και να κάνει γνωστά τα στοιχεία τους.
  2. Η αντιδραστική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε ακόμη περισσότερο στον περιορισμό των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών-αυτή τη φορά περιορίζοντας την ελευθερία του τύπου. Αυτή η τυποκτόνα τροπολογία έρχεται μετά από μια ατελείωτη σειρά μέτρων, αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών νόμων, όπως: Ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, της εκπαίδευσης, της υγείας κ.ά., καθιέρωση πανεπιστημιακής αστυνομίας, περιορισμός στο ελάχιστο του δικαιώματος διαδήλωσης (ν. 4703/2020), ασφυκτικός έλεγχος από το κράτος των συνδικάτων και του δικαιώματος της συλλογικότητας και της απεργίας (ν. 4808/2021) κ.λπ.
  3. Αυτή η τροπολογία, προβλέπει: α) Για τις εφημερίδες, και μόνο για αυτές, ότι πρέπει υποχρεωτικά να ορίζουν διευθυντή και διευθυντή σύνταξης, που να είναι μέλη του επαγγελματικού σωματείου των δημοσιογράφων, β) Το κακόφημο κυβερνητικό όργανο ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) θα ελέγχει τις εφημερίδες και θα επιβάλει πρόστιμα στους υπεύθυνους του εντύπου, όπως και στον ιδιοκτήτη (που κατέχει το 50% της εκδοτικής εταιρείας), γ) Τα πρόστιμα θα εισπράττονται απευθείας από το πρακτορείο διανομής Άργος, του ημέτερου ολιγάρχη και κουμπάρου Βαγγέλη Μαρινάκη! Και αυτό το μέτρο/τροπολογία γίνεται κατά παράβαση των πιο θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία του τύπου (άρθρο 14) και ανήκει στο «παρασύνταγμα» και στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που οικοδομεί μεθοδικά η αντιδραστική κυβέρνηση της ΝΔ.
  4. Με περισσή αυθάδεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε για την τυποκτόνα τροπολογία που ψήφισαν μεσάνυχτα στη Βουλή στις 22/3, ότι: «Οι διατάξεις που ψηφίσαμε στη Βουλή αποσκοπούν στο να δώσουν διαφάνεια και ταυτότητα στα έντυπα.»! Αυτό που ισχύει είναι το ακριβώς αντίθετο, και πρόκειται για την εξόντωση της ελευθερίας του τύπου και ιδιαίτερα του μικρού αριστερού και μαχητικού τύπου, που είναι και ο πιο ενοχλητικός για τις αστικές δυνάμεις και το σύστημά τους.
  5. Τέλος, η στιγμή που έρχεται αυτό το αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο μέτρο σχετίζεται με την βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης στα συμφέροντα των εργαζομένων, με την ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα των λαϊκών λέξεων, με τις τεράστιες δαπάνες για εξοπλισμούς, με την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στο Μάλι, με την εμπλοκή της χώρας και την αποστολή όπλων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας
  6. Η εφημερίδα «Εργατική Πάλη» δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση, λειτουργεί δημοκρατικά και διευθύνεται από μια Συντακτική Επιτροπή. Δεν είναι ουδέτερη ούτε ανεξάρτητη, αυτές οι μάσκες και υποκρισίες ανήκουν στον αστικό τύπο και γενικότερα στα καπιταλιστικά ΜΜΕξαπάτησης. Η εφημερίδα «Εργατική Πάλη» είναι στρατευμένη στην υπηρεσία των συμφερόντων των εργαζομένων, όλων των «από κάτω», των καταπιεζομένων και στην υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης.

 

Η Συντακτική Επιτροπή της «Εργατικής Πάλης»