Οι Θέσεις της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ για το 53ο Συνέδριο ΠΟΕΕΤ

Το 53ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις της κρίσης και οι επιθέσεις στην εργατική τάξη, τη νεολαία και τα φτωχά λαικά στρώματα δεν έχουν τελειωμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτίθεται με λύσσα στους εργαζόμενους, ξηλώνοντας κατακτήσεις και δικαιώματα ενός ολόκληρου αιώνα στην κυριολεξία.

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Στο μέτωπο της πανδημίας, η κυβέρνηση επάξια μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγκληματίες πολέμου , με τους εκατοντάδες νεκρούς , να πολλαπλασιάζονται. Εργαλειοποιώντας το πρόβλημα της πανδημίας και συντηρώντας το υποτιθέμενο δίπολο –εμβολιασμένοι και μη-,απαξιώνει ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ και ταυτόχρονα ιδιωτικοποιεί κάθε του λειτουργία. Διαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν σα τα μανιτάρια, κλινικές φέουδα με πριβέ νοσηλεία ενώ οι εργαζόμενοι – ήρωες σέρνονται τώρα στα δικαστήρια.
Η παιδεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα και μάλιστα για λίγους, η γνώση ξανακλείνεται σε μοναστήρια και τα παιδιά της εργατικής τάξης να γίνονται «στοιχειωδώς» αναλφάβητα. Και όλα αυτά με τον βούρδουλα και την ακραίως νεοφιλελεύθερη πολιτική Κεραμέως-Μητσοτάκη.
Το «success story» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι εκτός ελέγχου. Το χρέος, κάθε είδους μεγαλώνει συνεχώς. Η ανεργία παραμένει – παρά τα όσα ψέματα λέγονται- ενώ η όποια υποτιθέμενη ανάκαμψη βασίζεται στο ξεπούλημα και την λεηλασία των πάντων , στις «καλές δουλειές» – χρυσές δουλειές για λίγους κι εκλεκτούς- , στην αρπαγή με κάθε τρόπο του εισοδήματος και του ιδρώτα των εργαζομένων, στον βαθιά ταξικό προϋπολογισμό της πείνας, στα αιματοβαμμένα και μνημονιακά πλεονάσματα, τα οποία επανέρχονται. Με πρόσχημα την πανδημία, δεν έχουν αφήσει όρθιο ούτε ένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.
Όσο κι αν ουρλιάζουν οι «άριστοι» του Μητσοτάκη για τις συμμαχίες και το «ισχυρό χαρτί» της χώρας μας στην περιοχή, η πραγματικότητα είναι αντίθετη. Συμμαχίες με αιματοβαμμένα και χουντικά καθεστώτα, εμπλοκή ολοένα και περισσότερο σε πολεμικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια, οδηγώντας τον ελληνικό λαό σε σκοτεινές καταστάσεις, με τα σύννεφα του πολέμου να συσσωρεύονται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή, όσο κι αν φωνάζουν έχουν ταχθεί με το μέρος των ηττημένων στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, των αμερικάνων και κυρίως των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Μόνο ανασφάλεια, φτώχεια και δυστυχία έχουνε φέρει αυτές οι επιλογές και οι συμμαχίες.

Τα χειρότερα έρχονται..

Η ακρίβεια έρχεται και θα μείνει! Δεν πρόκειται περί ενός φυσικού φαινομένου ή απλά μια «ξενόφερτη» οικονομική ανωμαλία. Είναι ξεκάθαρα μια άμεση και βίαιη μείωση των μισθών και ιδίως στην χώρα μας θα είναι η μεγαλύτερη. Είναι ξεκάθαρα μια απευθείας ληστεία για την αύξηση/διατήρηση του ποσοστού κέρδους κάθε εργοδότη. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, οι υποτιθέμενες αυξήσεις Μητσοτάκη στον βασικό μισθό, είναι ουσιαστικά μειώσεις χωρίς καμία διαπραγμάτευση, εξατμίζοντας ακόμη και αυτά τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων, που αποκαλούνται μισθοί.
Σωρεία αντεργατικών νομοσχεδίων είναι στα σκαριά του εργατοκτόνου Υπ.Εργασίας Χατζηδάκη. Νομοσχέδια όπως αλλαγή του τρόπου και των προϋποθέσεων για την λήψη επιδόματος ανεργίας, ουσιαστικά περιορίζεται αν δεν καταργείται επί της ουσίας, ακόμη πιο σκληρό αντι-συνδικαλιστικό νόμο, νέο ασφαλιστικό και φυσικά η ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη. Εννοείται ότι τα αντεργατικά μέτρα της πανδημίας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα παραμείνουν.

Ο κλάδος του Επισιτισμού-Τουρισμού αποτελεί το σήμα κατατεθέν της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων! Η υποτιθέμενη «βαριά βιομηχανία που κινούσε» και εδραίωνε τον ελληνικό καπιταλισμό, αποδείχθηκε μια σαπουνόφουσκα, παρά την προπαγάνδα κυβέρνησης-εργοδοτών αλλά και συνδικαλιστών που έτρεφαν και έσπερναν αυταπάτες στους εργαζόμενους.
Τα αντεργατικά μέτρα της πανδημίας, ξήλωσαν με μιάς τις όποιες συλλογικές συμβάσεις υπήρχαν στον κλάδο, ενώ ταυτόχρονα έβαλαν ταφόπλακα σε κάθε προοπτική. Συνάμα πακτωλός χρημάτων με την μορφή επιδοτήσεων επιστρεπτέας προκαταβολής και αντεργατικών διευκολύνσεων (αναστολές εργασίας, ΣΥΝ-Εργασία κ.ά.), προστάτεψαν με νύχια και με δόντια την επιβίωση και τα συμφέροντα του κάθε εργοδότη στον κλάδο μας. Οι μόνοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου στον Τουρισμό και την Εστίαση, πολλοί από αυτούς χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα και με κούφιες υποσχέσεις για «καλές δουλειές». Για όσους συναδέλφους κατάφεραν να παραμείνουν στην εργασία βίωσαν και βιώνουν την υπέρ-εντατικοποίηση, την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, τις απειλές των μαυραγοριτών/εργοδοτών, την απληρωσιά και την ασυδοσία.
Παράλληλα, η ειδικότητα του διανομέα φαγητού εκτοξεύθηκε σε υπερδιπλάσια νούμερα, καθώς συνάδελφοι του κλάδου άλλων ειδικοτήτων, κατευθύνθηκαν προς τα εκεί, αλλά κυρίως λόγω της εμφάνισης και γιγάντωσης των εταιριών delivery-πλατφόρμες. Μπορεί η συγκεκριμένη ειδικότητα να μην αντιμετωπίζει το ζήτημα της ανεργίας, αλλά οι συνάδελφοι διανομείς καλούνται να εργαστούν σε ένα εργασιακό μεσαίωνα, σε μια εμπόλεμη ζώνη. Τα δεκάδες εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες (53 από το 2017 πανελλαδικά), η υπό-ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη εργασία, τα περιστατικά ξυλοδαρμών και η βαθιά εντατικοποίηση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι η καθημερινότητα που βιώνει ο κάθε διανομέας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το καθεστώς του freelancer, δηλαδή του ελεύθερου σκλάβου, καθεστώς το οποίο έφεραν οι εταιρίες-πλατφόρμες και νομιμοποίησε μετά χαράς ο Χατζηδάκης με το νομοσχέδιό του, με στόχο αυτό το μοντέλο εργασίας να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Ένα μοντέλο εργασίας, όπου οι εργοδότες-εταιρίες αποποιούνται νόμιμα όλες τις εργασιακές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις-δικαιώματά μας.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα σε βαθιά κρίση

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα τόσο στον κλάδο όσο και γενικότερα περνάει μια από τις χειρότερες κρίσης του με εμφανή τα σημάδια σύγχυσης, παράλυσης, κατακερματισμού και διάλυσης. Τα Συνδικάτα εμφανίζονται ανήμπορα και αναποτελεσματικά ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Η προδοσία και η μνημονιακή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε τον Μητσοτάκη στην εξουσία, αποτέλεσαν σημείο καμπής για την συνείδηση των εργαζομένων και την συντηρητικοποίησή της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Η κύρια ευθύνη βρίσκεται στην ηγεσία του Σ.Κ. ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ και ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, η αστικοποιημένη δηλαδή συνδικαλιστική γραφειοκρατία, η οποία οδεύει ολοένα και περισσότερο προς μια κρατική/διορισμένη κίτρινη «ηγεσία». Η υποστήριξη πολλών άρθρων του Νόμου Χατζηδάκη, η ανυπαρξία τους και η πλήρης ταύτιση με κυβερνητικές επιλογές όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και όχι μόνο, η μη πραγματοποίηση αρχαιρεσιών και διαδικασιών στα Συνδικάτα, την έχουν καταντήσει ένα ξένο σώμα, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.
Από την άλλη η σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, έχει κι αυτή ισάξιο μερίδιο ευθύνης, με τις υπέρ-επαναστατικές κορώνες και ταυτόχρονα την χρήση βίας και την διάλυση διαδικασιών σε συνδικάτα κάθε βαθμού, την διασπαστική και σεχταριστική τους πολιτική. Η πολιτική του ΠΑΜΕ στο Σ.Κ. όχι μόνο δεν βοήθησε στην ανασυγκρότηση και ανασύνθεσή του, αλλά είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη (αν και δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά), αν τα «συναδελφικά» χτυπήματα στην πλάτη, τα «ενωτικά» καλέσματα της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), αποτελούν μια αλλαγή πολιτικής. Σημαντική ευθύνη όμως έχουν και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς (Λάντζα-Ανταρσύα) που ακολουθούν άνευ όρων την γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, αντί να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση-ανασύνθεση του Σ.Κ.

Οι αγώνες των συναδέλφων διανομέων στην E-Food, στα καταστήματα, των εργαζομένων στην Cosco, των εκπαιδευτικών μας δείχνουν τον δρόμο!

Παρά την κρίση του Σ.Κ. και την σφοδρή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι συνολικά στα δικαιώματά τους, η υπόθεση του αγώνα και μάλιστα νικηφόρου συνυπάρχει, μεγαλώνει και επεκτείνεται. Το μούδιασμα και η απογοήτευση άρχισε να αντιστρέφεται με τους αποφασιστικούς και αντικατασταλτικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, νεολαίας και εργαζομένων, στη Νέα Σμύρνη, το φοιτητικό κίνημα κ.ά. Την σκυτάλη πήραν οι ντελιβεράδες, με πρωτοστάτη την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, που βρίσκονται στο δρόμο και μάχονται εδώ και 4 χρόνια, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα των διανομέων αλλά και συνολικά του κλάδου μας, διεκδικώντας και κερδίζοντας το νόμο για το 15%, για τα Μ.Α.Π. Ο νικηφόρος αγώνας των διανομέων στην E-Food, για συμβάσεις αορίστου χρόνου, για κατάργηση της αξιολόγησης, που έδωσε ένα πραγματικό χτύπημα στο Νόμο Χατζηδάκη, ενάντια στην μετατροπή τους σε καθεστώς freelancer. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αυτοί οι αγώνες στην χώρα μας συμπέφτουν, τόσο χρονικά όσο και ουσιαστικά, με το κύμα απεργιών σε διάφορους κλάδους εργαζομένων στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη.
Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της το προηγούμενο διάστημα, έδωσε την μάχη και στις πρόσφατες εκλογές του Συνδικάτου της Θεσ/νίκης με αποτέλεσμα την σημαντική ενίσχυση της. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε όλα τα παραπάνω ζητήματα, μιλώντας την γλωσσά της αλήθειας, προτάσσοντας ένα άλλο σχέδιο αγώνων και ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, παλεύοντας για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση των δυνάμεων στο Συνδικάτο και στο Σ.Κ. γενικότερα :
1) ξεκαθαρίζοντας στους εργαζόμενους του κλάδου μη σπέρνοντας αυταπάτες, ότι δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες, πως δεν υπάρχει ανάπτυξη δίκαιη ή άδικη, με οποιοδήποτε πρόσημο αν δεν απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τους μνημονιακούς κάθε απόχρωσης, από το σάπιο καπιταλιστικό τους σύστημα.
2) λέγοντας στους εργαζόμενους του κλάδου ότι εχθροί μας δεν είναι οι μετανάστες και οι λαοί των Βαλκανίων, της Μακεδονίας, της Τουρκίας αλλά οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ, οι κυβερνήσεις/ανδρείκελα όπως του Τσίπρα, του Ζάεφ κτλ, που δημιουργούν πολέμους και σπέρνουν το δηλητήριο του εθνικισμού, οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι που κάνουν «χρυσές δουλείες» (βλ πληρότητα ξενοδοχείων λόγω μεταναστευτικού, συμβάσεις μαθητείας από εξωτερικό κ.α.)
3) δείχνοντας στους εργαζόμενους του κλάδου ένα σχέδιο στην πράξη για αγώνες ενωτικούς, μαχητικούς, οργανωμένους, αποτελεσματικούς, που από το 2010 μέχρι και σήμερα (βλέπε ρεστοράν Banquet, ζαχαροπλαστεία Χατζή/BLE, PizzaHut, Goodys, Applebees, Καφεναί, Todaylicious,την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, στην E-Food-Wolt, πατσατζίδικο Τσαρούχας κ.α.) δίνουμε μαζί τους.
4) παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου για να οργανωθούμε και ανασυγκροτήσουμε τα Συνδικάτα μας, με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, με τις δεκάδες προσπάθειες σε όλες τις ειδικότητες, στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, σε κάθε κατάστημα.
5) παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα Συνδικάτα, στην Ομοσπονδία, να γίνει πλειοψηφία μια άλλη πολιτική, πραγματικά αποτελεσματική, μαχητική, αντικαπιταλιστική. Κόντρα και ενάντια στην κάθε γραφειοκρατία είτε της ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ είτε της Ταξικής Ενότητας/ΔΑΣ (ΠΑΜΕ). Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ψηφίσουν-στηρίξουν την Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Διαγραφή όλου του Χρέους – Έξοδος της χώρας από Ευρώ-Ε.Ε.

√ Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, ενίσχυση του ΕΣΥ, καθολικοί εμβολισμοί και τεστ για όλους.
√ Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτικές για όλους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου και των εργοδοτών.
√ Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.
√ Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, επιστροφή των κλεμμένων- Επανένταξη όλων των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ και ένταξη των διανομέων φαγητού.
√ Δημόσια – δωρεάν Παιδεία. Κατάργηση όλων των αντι-εκπαιδευτικών νόμων Κεραμέως-Γαβρόγλου.
√ Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το βασικό μισθό καθόλη την διάρκεια της ανεργίας
√ Κατάργηση των σκλαβοπάζαρων του ΟΑΕΔ (προγράμματα voucher). Πληρωμή των μαθητευόμενων σύμφωνα με τις Σ.Σ.Ε.!
√ Εθνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων/εργοστάσιων κάτω από Εργατικό Έλεγχο
√ Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών
√ Όχι στο δηλητήριο του εθνικισμού. Νομιμοποίηση των μεταναστών, σύνορα ανοιχτά, ίσα δικαιώματα για όλους
√ Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.