ΠΑ.Σ.Ε. Vodafone: Νέα υπουργική απόφαση καταργεί την δήλωση της υπερεργασίας

Νέα υπουργική απόφαση καταργεί την δήλωση της υπερεργασίας

Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία!

 

Στις 17/11, σε συνέχεια της εφαρμογής του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, εκδόθηκε υπουργική εγκύκλιος που -μεταξύ άλλων προβλέψεων- απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να καταχωρούν στην ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία.

Με μια πρωτοφανή υπουργική απόφαση, σε εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, παύει οριστικά από τις 29 Νοεμβρίου η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο σύστημα  ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους. Συγκεκριμένα:

«Από την 29η/11/2021 για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών».

Υπενθυμίζουμε πως η απασχόληση 5 ωρών επί πλέον την εβδομάδα μετά τις 40 ώρες για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα απασχόλησης και οχτώ ωρών επιπλέον την εβδομάδα, για τις επιχειρήσεις  που εφαρμόζουν σύστημα εξαήμερης απασχόλησης, θεωρούνταν με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπερεργασία. Δηλάδη  για το σύστημα του πενθημέρου ήταν : 41η, 42η, 43η, 44η, 45η ενώ οι 8 ώρες για το σύστημα του εξαημέρου ήταν: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η, 46η, 47η, 48η.

Μετά από την 45η και 48η ώρα υπερεργασίας υπολογίζονταν η υπερωρία, ως δηλαδή η απασχόληση πέραν των 48 εβδομαδιαίως και των 8 ωρών ημερησίως (για τους εργαζόμενους με το σύστημα της εξαήμερης απασχόλησης) και πέραν των 45 ωρών εβδομαδιαίως και των 9 ωρών ημερησίως (για τους εργαζόμενους με το σύστημα του πενθημέρου).

Διερωτόμαστε λοιπόν πως «διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών». Αφού ο υπολογισμός της υπερωρίας στηρίζεται πάνω στη δήλωση της υπερεργασίας και η αυτή καταργείται ως υποχρέωση των εργοδοτών, καταργείται εμμέσως και η δήλωση της υπερωρίας! Έχουμε δηλαδή την πλήρη νομιμοποίηση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Άλλο ένα δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους εργοδότες και επιχειρηματίας, τη στιγμή που λειτουργεί ως οδοστρωτήρας των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (κατάργηση 8ώρου, ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία κ.ά.).

Την ίδια στιγμή  το Υπ. Εργασίας ανακοίνωσε ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους:

Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ, για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ, για τη συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ, δηλαδή το «αστρονομικό» ποσό των  28 ευρώ/μηνιαίως. Βέβαια, σύμφωνα με την απόφαση, η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη. Τέλος, προβλέπεται ότι αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, τότε, θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας.

Ήδη συνάδελφοι μας ενημερώνουν πως έλαβαν πληροφόρηση ότι θα λάβουν 13 ευρώ επιπλέον βάσει της συγκεκριμένης διάταξης.

Με αυτόν τον εύκολο τρόπο η διοίκηση της Vodafone ξεμπλέκει από τα έξοδα θέρμανσης, κλιματισμού κ.λπ. και ουσιαστικά μεταβιβάζει το κόστος στους εργαζόμενους -που οι περισσότεροι είναι χαμηλόμισθοι μέσω outsourcing.

Με την τηλεργασία προφανώς οι επιχειρήσεις εξοικονομούν άμεσα πακτωλούς χρημάτων από την μείωση του λειτουργικού κόστους, την ίδια στιγμή που οι μισθοί των εργαζομένων, τα εισοδήματά τους και η αγοραστική τους δύναμη συνεχώς μειώνεται. Είτε με τα αντεργατικά μέτρα που συνεχώς επιβάλλονται ή με την εκτόξευση του κόστους του ρεύματος, πετραλαίου, φυσικού αερίου, βασικών καταναλωτικών αγαθών. Μόνο ως εμπαιγμό ή κοροϊδία μπορούμε να εκλάβουμε την «αποζημίωση» των 28 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.

Συνάδελφοι είναι ζήτημα επιβίωσης για εμάς τους να οργανωθούμε για να προστατευτούμε, για να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση και να επιβάλλουμε σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες.

Nα διεκδικήσουμε την κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και ουσιαστικές αυξήσεις και αποζημιώσεις -τη στιγμή ειδικά που τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών απογειώνονται και η ακρίβεια στους λογαριασμούς και στα είδη πρώτης ανάγκης εξανεμίζει κάθε ίχνος μισθού και εισοδήματος από όλους μας.

 

Συμμετέχουμε στις εκλογές του Σωματείου μας στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

 

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον