Βιβλιοπαρουσίαση: Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου (video από την εκδήλωση)

Μέρος 1 Εισαγωγή & Νίκος Γιανόπουλος

 

Μέρος 2 Νίκος Στραβελάκης

 

Μέρος 3 Αντώνης Νταβανέλος

 

Μέρος 4 Σωφρόνης Παπαδόπουλος

 

 

Η εκδήλωση, που οργάνωναν οι εκδόσεις Εργατική Πάλη και η ΟΚΔΕ στο πλαίσιο της 48ης επετείου από την εξέγερση του 1973, πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021 σε μια γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας πριν ακριβώς έναν χρόνο, αλλά λόγω των έκτακτων συνθηκών που επέβαλλε η πανδημία παρουσιάζεται με αυτή την απαραίτητη καθυστέρηση. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο).

Ομιλητές ήταν:

– ο σ. Αντώνης Νταβανέλος, στέλεχος της οργάνωσης Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, αγωνιστής της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου (ως μέλος τότε της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση), που προλογίζει το βιβλίο.

– ο σ. Νίκος Γιαννόπουλος, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, και ανάλογων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης σε μετανάστρες/-τριες και πολιτικούς κρατούμενους, που προλογίζει κι αυτός το βιβλίο.

– ο σ. Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος και λέκτορας Οικονομικών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με καθαρές θέσεις ενάντια στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές,  την ΕΕ και το ευρώ και σημαντική συμβολή στη μαρξιστική σκέψη μέσα από το συνεχές ερευνητικό του έργο.

Τελευταίος μίλησε ο συγγραφέας. Ιστορικό στέλεχος της ΟΚΔΕ, ο σ. Σωφρόνης έζησε από την πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης τα Ιουλιανά, τον αντιδικτατορικό αγώνα, την ίδια την κατάληψη και Εξέγερση του Πολυτεχνείου (όπου υπήρξε και πρόεδρος της Εργατικής Συνέλευσης, όργανο με καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα), αλλά κι έπειτα τους εμβληματικούς αγώνες της Μεταπολίτευσης, έως τον Δεκέμβρη του 2008, τους μεγάλους αγώνες της διετίας 2010-2012, τα «Ιουνιανά» και το κίνημα των Αγανακτισμένων.

Από αυτή την άποψη το βιβλίο, ως κατάθεση μιας πολύτιμης, άμεσης και προσωπικής εμπειρίας του σ. έχει ιδιαίτερη αξία, για την κατάρριψη όλων των μυθολογιών και την αποκατάσταση της αλήθειας για το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός του ελληνικού εργατικού κινήματος, του «όψιμου Μάη» της χώρας μας. Όμως, δεν πρόκειται για ένα ιστορικό ή εγκυκλοπαιδικό δοκίμιο. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να εμπνεύσει τους αγωνιστές στο σήμερα, να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα για τους σύγχρονους αγώνες.

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους, παλιούς και νέους αγωνιστές που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου.