Επιτροπή Αγώνα Διανομέων: η νίκη στην EFOOD είναι νίκη όλου του κλάδου!

-Η ΕFOOD ΕΦΕΡΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 

-ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!  

Η efood κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων/απεργιών- αναδιπλώθηκε πλήρως και όχι μόνο δεν απέλυσε τους 115 συναδέλφους, αλλά δεσμεύτηκε εγγράφως να μετατρέψει τις 2016  τρίμηνες συμβάσεις από την Manpower σε αορίστου χρόνου στην efood

Αξίζουν πάρα πολλά μπράβο σε όλους τους συναδέλφους της efood, που όχι μόνο δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό, αλλά με θάρρος και τεράστια αποφασιστικότητα, διεκδίκησαν τα αυτονόητα και κέρδισαν! Ήταν όμως και μια νίκη ενάντια σε μεγάλους και μικρούς εργοδότες που τρίβανε τα χέρια τους την τελευταία εβδομάδα, περιμένοντας να χάσει ο αγώνας των συναδέλφων της efood και να επιστρέψουν ηττημένοι  στα δικά τους μαγαζιά/κάτεργα! Έκαναν υπερήφανο όλο τον κλάδο, γέμισαν όλους τους εργαζόμενους με την αυτοπεποίθηση ότι οι αγώνες μπορούν να κερδίζουν, ακόμα και στην μνημονιακή περίοδο, όπου η επίθεση κυβερνήσεων και εργοδοτών έχει χτυπήσει κόκκινο. Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό χτύπημα στο ν. Χατζηδάκη και στις δουλικές σχέσεις που εισάγει!  

Ο ρόλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων ήταν κομβικός για την οργάνωση του αγώνα: Άμεση καταγγελία, κάλεσμα για μαζική συνέλευση των συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και οργάνωση της. Η επιτυχία της συνέλευσης, αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο του νικηφόρου αγώνα. Οι εργαζόμενοι πήραν τον αγώνα στα χέρια τους: συζήτησαν και ψήφισαν  τις αποφάσεις τους δημοκρατικά, εξέλεξαν όλα τα όργανα του αγώνα (προεδρείο, συντονιστική επιτροπή), ψήφισαν τα δικά τους κείμενα/αιτήματα, τις μορφές πάλης (μοτοπορείες, στάσεις εργασίας, 24ωρη απεργία), αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει εργατική δημοκρατία!  Η οργάνωση των συναδέλφων πρέπει να μείνει σταθερή γιατί σύντομα η εταιρεία θα επιτεθεί ξανά. 

Δυστυχώς το παράδειγμα τους, δεν ακολούθησαν οι συνάδελφοι σε άλλες πόλεις, χωρίς όμως η ευθύνη να βαραίνει τους ίδιους. Δυστυχώς πολλοί που «ορκίζονται» στο όνομα των εργαζομένων, δεν τους εμπιστεύονται και αυτοκηρύσσονται σωτήρες τους. Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να αυτοοργανώνονται, θέλουν αυτοί να αποφασίζουν στα γραφεία τους!   

Πολλά συγχαρητήρια σε όσους στήριξαν ηθικά αλλά και έμπρακτα (διαγραφή της εφαρμογής, κατακραυγή στα media κτλ) – πολλοί εκ των οποίων εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνθήκες εργασίας.  

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν ήρθανε ούτε τυχαία ούτε ξαφνικά! Είναι το αποτέλεσμα  τεσσάρων χρόνων με τη δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων που μέσα από αγώνες, από δεκάδες  κινητοποιήσεις-μοτοπορείες, από επώνυμες καταγγελίες κτλ., ανέδειξε τα προβλήματα του κλάδου:- την επικινδυνότητα του επαγγέλματος (30+ νεκροί διανομείς, ακραίες καιρικές συνθήκες κτλ), -την εργοδοτική αυθαιρεσία διεκδικώντας και κερδίζοντας  ένσημα και δεδουλευμένα συναδέλφων που παράνομα δεν τους κατέβαλλαν οι εργοδότες τους, αποτροπή απολύσεων, δυναμικές κινητοποιήσεις σε εργοδότες που ξυλοκόπησαν, απείλησαν ή απέλυσαν συναδέλφους που διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους, την ψήφιση του ν. 4611/2019 – αρ. 55-56,  οργανωμένοι στην Επιτροπή και το Συνδικάτο μας (ΣΕΤΕΠΕ).  

Αυτός ο νικηφόρος αγώνας αποτελεί ένα ακόμη –μεγάλο λίθο- σε αυτήν την μακρόχρονη προσπάθεια για την αταλάντευτη πάλη όλα αυτά τα χρόνια:  

 

Δεν Θα ζήσουμε σαν δούλοι! ο αγώνας συνεχίζεται…

Στοιχεία Επικοινωνίας :Τηλ: 6982268508 , dianomeisthess.blogspot.gr

Facebook: Επιτροπή Αγώνα Διανομέων

                         www.facebook.com/epitropiagonadianomeon