ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΗ: Καταστροφικό ξεπούλημα Κάτω τα χέρια από τα κοινωνικά αγαθά

Με νέα επίθεση ετοιμάζεται να χτυπήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε συνέχεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων και της πλήρους διάλυσης της ΔΕΗ, προχώρησε πριν μερικές  μέρες στο ξεπούλημα του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ σε αυστραλιανή εταιρεία για 2,11 δις ευρώ. Πρόκειται για μια τεράστια περιουσία, η οποία χτίστηκε τόσο με τις θυσίες του ελληνικού λάου όσο και με τον μόχθο των εργαζομένων της ΔΕΗ. Παρόλο που η τρέχουσα εμπορική της αξία υπολογίζεται σε 4,3 δις ευρώ οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι την ξεπουλούν σε επενδυτές-κοράκια έναντι πινακίου φακής!

Απέναντι στο επικείμενο ξεπούλημα της ΔΕΗ, το Δ.Σ της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) προκήρυξε απεργία στις 19/10, την ημέρα δηλαδή που θα βρεθούν οι μέτοχοι για να ανακοινώσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που μεταξύ άλλων αποτελεί βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και το τζογάρισμά της στο χρηματιστήριο. Πέρα από ένα οικονομικό σκάνδαλο που εκτελείται με διαδικασίες εξπρές, πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη που με αίμα και αγώνες έχει κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας, ενός από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας.

Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι προς όφελός μας, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους! Οπουδήποτε στον κόσμο επιβλήθηκε η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας -όπως και οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού αγαθού ή υπηρεσίας- τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για την κοινωνία. Μαζικές απολύσεις, κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων, συνεχής υποβάθμιση των υπηρεσιών, καταστροφή των δικτύων με ανυπολόγιστες ανθρώπινες και υλικές απώλειες.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί άλλο ένα έγκλημα ενάντια στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ακολουθώντας το παράδειγμα των εργαζομένων της efood, μέσα από σωματεία και επιτροπές, με αυτοοργανωμένους και ανυποχώρητους αγώνες και σύμμαχο την υπόλοιπη εργατική τάξη, να βάλουν φρένο στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Εργαζόμενοι, νέοι, φτωχοί να υπερασπιστούμε το αγαθό της ενέργειας ενάντια στη επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.