Αναμνήσεις ενός κριτικού κομμουνιστή – Για μια ιστορία της 4ης Διεθνούς – Λίβιο Μαϊτάν 

Αναμνήσεις ενός κριτικού κομμουνιστή – Για μια ιστορία της 4ης Διεθνούς – Λίβιο Μαϊτάν 

Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021

 

Σελίδες: 634

Τιμή: 15€

 

Οι εκδόσεις Εργατική Πάλη εκδίδουν το βιβλίο του Λίβιο Μαϊτάν, Αναμνήσεις ενός κριτικού κομμουνιστή, Για μια Ιστορία της 4ης Διεθνούς, που δίνει μια εικόνα της δράσης/ιστορίας της 4ης Διεθνούς. Μέχρι τώρα στα ελληνικά το μόνο βιβλίο που κυκλοφορεί για την δράση/ιστορία της 4ης Διεθνούς είναι του Πιερ Φρανκ, Η 4η Διεθνής, Συμβολή στην ιστορία του τροτσκιστικού κινήματος (εκδ. Εργατική Πάλη 2003), στο οποίο έχει προστεθεί και ένα σημαντικό άρθρο του Ερνέστ Μαντέλ, Οι λόγοι για την ίδρυση της 4ης Διεθνούς και γιατί παραμένουν ισχυροί, η μπροσούρα Νο 14 της ΟΚΔΕ, 70 χρόνια από την ίδρυση της 4 Διεθνούς (εκδ. Εργατική πάλη 2008) και μερικά άρθρα διάσπαρτα σε έντυπα και στο χρόνο. Το βιβλίο του Λ. Μαϊτάν-το οποίο δεν πρόλαβε να τελειώσει γιατί πέθανε- δεν είναι μια ιστορία της 4ης Διεθνούς, όπως άλλωστε, και το μικρό βιβλίο του Πιερ Φρανκ. Μια συνολική ιστορία της 4ης Διεθνούς είναι ένα έργο δύσκολο, που χρειάζεται να γραφτεί για να γίνει γνωστό το τιτάνιο έργο και η συμβολή της στο εργατικό, επαναστατικό και κομμουνιστικό κίνημα, δεν υπάρχει.

……..

Οι αγωνιστές του εργατικού κινήματος αλλά και γενικότερα οι αναγνώστες μέσα από τις αναμνήσεις του Λ. Μαϊτάν θα δουν τη συμβολή της 4ης Διεθνούς στην οργάνωση κινημάτων, αγώνων, εξεγέρσεων και επαναστάσεων στην τακτική, πολιτική και θεωρητική επεξεργασία τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και σε διάφορες χώρες και περιοχές. Οι «αναμνήσεις» βοηθούν να γίνει γνωστή αυτή η συμβολή τόσο η γενική όσο και η ειδική για ορισμένες χώρες όπου για διάφορους λόγους υπάρχει παντελή άγνοια (ιδιαίτερα στην Ελλάδα), όπως π.χ. για την Κίνα, το Βιετνάμ…την Ινδονησία και την Ινδία…την Βολιβία, το Ελ Σαλβαντόρ και το Περού…τη Σενεγάλη ή ακόμη και τις χώρες του Μαγρέμπ. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που ενώνει την δράση της 4ης Διεθνούς με το παγκόσμιο εργατικό, επαναστατικό και κομμουνιστικό κίνημα και αυτή φαίνεται και αναδεικνύεται αντικειμενικά μέσα από τις πολιτικές και ιστορικές αναμνήσεις του Λ. Μαϊτάν. Η 4η Διεθνής και χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες μέσα από τις γραμμές της, από γενιά σε γενιά έδωσαν τιτάνιο αγώνα να διατηρήσουν ζωντανές τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος και του επαναστατικού μαρξισμού.

Στις αναμνήσεις ο Λ. Μαϊτάν δεν διστάζει και δεν αποκρύπτει τις αδυναμίες του τροτσκιστικού κινήματος, τις διάφορες διαμάχες στο εσωτερικό του, τις πολλές διασπάσεις και τους λόγους για τους οποίους προκλήθηκαν, όπως και για ενοποιήσεις που έγιναν ή και που απέτυχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό το μέρος των αναμνήσεων είναι σημαντικό γιατί ο Μαϊτάν έζησε όλα αυτά τα γεγονότα από τα «μέσα» και από ηγετικά όργανα.