Νέο “φρένο” στην αύξηση του κατώτατου μισθού

ΝΕΟ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

 

Στις καλένδες μετατίθεται η αύξηση του κατώτατου μισθού που προεκλογικά είχε εξαγγείλει ο Μητσοτάκης. Μετά από τέσσερις αναβολές τις δημόσιας διαβούλευσης, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην έκθεση του προς τον Υπ. Εργασίας Χατζηδάκη πρότεινε το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για το 2021 στα σημερινά επίπεδα. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΣΒΕ), στην ίδια γραμμή με το ΚΕΠΕ εισηγήθηκαν την μη αύξηση του κατώτατου μισθού με αιτιολόγηση την ύφεση της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας (-8% το 2020) καθώς και το υψηλό ποσοστό της ανεργίας.

Η μη αύξηση του κατώτατου μισθού, πέρα από το ταξικό μίσος των ακραίων νεοφιλελεύθερων της ΝΔ προς τους εργαζόμενους, αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2011. Σε συνδυασμό με την Έκθεση Πισσαρίδη και τις προτάσεις  για μείωση του μισθολογικού κόστους, την αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τις τριετίες και τον αντεργατικό νόμο- έκτρωμα Χατζηδάκη που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ κάνουν τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του κατώτατου μισθού εξαιρετικά δυσοίωνες για τους εργαζόμενους.

Η επικίνδυνη αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη και ολόκληρος ο μνημονιακός συρφετός συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την πανδημία για να τσακίσουν οριστικά τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας. Αντί να δώσει χρήματα για τις ανάγκες των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με το νέο νόμο Χατζηδάκη καταργεί το 8ωρο και επιβάλλει 10ωρα με απλήρωτες υπερωρίες ενώ επί της ουσίας μειώνει τους μισθούς στα όρια της επιβίωσης -στην Ελλάδα ήδη ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας. Την ίδια στιγμή καταργούν το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό και γιγαντώνουν το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης ώστε όποιος τολμάει να αντιστέκεται και να αγωνίζεται  να έρχεται αντιμέτωπος με ξυλοδαρμούς, συλλήψεις, πρόστιμα- μια ατέρμονη κρατική τρομοκρατία.

Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από αυτή τη βαρβαρότητα είναι να διώξουμε όλους αυτούς που μας καταδικάζουν να ζούμε στη φτώχεια και την εξαθλίωση και να επιβάλουμε τη δική μας λύση. Στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, στην αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση μας με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες, με επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλείας και γειτονιά να οργανώσουμε την Αντεπίθεση μας και να απαλλαγούμε μια και καλή από τα νεοφιλελεύθερα σκουπίδια που με λύσσα επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας.

Αντεπίθεση Των Εργαζομένων